StoryEditor

Jeden z najčastejších problémov po tehotenstve. Vyriešte ho efektívne

07.01.2016, 13:45
Zdravie
Tiež si nemôžete vynachváliť kvalitu vlasov v tehotenstve? Vlasy totiž udržuje fit a v stálej rastovej fáze vysoká hladina estrogénu.

Niekoľko mesiacov po pôrode ale dôjde opäť k zníženiu hladiny tohto hormónu, čo môže viesť k ich náhlemu a hromadnému vypadávaniu či ďalším nežiaducim zmenám, ako píše idnes.cz.

"Ženám sa môže zdať, že vlasy v tehotenstve hustnú a naberajú na objeme. Po pôrode, kedy sa ženské telo opäť vracia na pôvodnú hormonálnu úroveň, dochádza k veľmi rýchlemu vypadávaniu všetkých vlasov, ktoré tehotenstvo udržiavalo pri dlhšom živote," hovorí trichologička Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdravia Clinical Hair & Health.

"Pri dobrom zdravotnom stave vypadne človeku niečo medzi 50 až 80 vlasov denne. Po pôrode sa môže stať, že sa ich vypadávanie zvýši až trojnásobne oproti bežnom stave. Nie je preto prekvapením, keď žene na hrebeni zostanú až chumáče vlasov," dodáva odborníčka na vlasy.

Vypadávanie vlasov je pritom po pôrode často sprevádzané ďalšími ťažkosťami, ako je nadmerné mastenie vlasov, suchá a svrbiaca vlasová pokožka, tvorba lupín, dehydratácia vlasov či nedostatočná výživa vlasového korienka spôsobená nedostatkom vitamínov, minerálov a stopových prvkov v organizme.

Hormonálny pokles síce neovplyvníte, ale na vybrané vlasové ťažkosti môžete vašu hrivu pripraviť už v priebehu tehotenstva. Dávno neplatí, že žena musí kvôli tehotenstvu prísť o polovicu pramienkov. Dnes už existujú preventívne opatrenia, ktorými sa dá aspoň čiastočne ovplyvniť rast samotných vlasov.

Trichologické vyšetrenie


Ak chcete riešiť problémy s vlasmi a vlasovou pokožkou komplexne, mali by vaše kroky viesť do Trichologickej poradne, kde vám za pomoci špeciálnych Trichologických mikrokamier vlasy i vlasovú pokožku dôkladne vyšetria.

"Detail pokožky hlavy nám umožňuje určiť, čo spôsobuje vypadávanie či iné vlasové ťažkosti. Najčastejšie k nám ženy prichádzajú s mazotokmi, ktoré spôsobuje zmena funkcie mazových žliaz," upresňuje trichologička Lenka Kašpaříková. Súčasťou vyšetrenia je podľa nej tiež dôkladný pohovor o životnom štýle. "V prípade, že trichologickú poradňu navštívi žena v tehotenstve, zoznámi sa trichológ so stavom vlasov ešte pred pôrodom a následná liečba bude oveľa jednoduchšia," upozorňuje trichologička.

Správna voľba vlasových prípravkov


Ženy si mnohokrát nevedia rady, aké vlasové produkty zvoliť, a spoliehajú sa len na rady kaderníkov či v lepšom prípade lekárnikov.

"Všeobecne by sme si pri voľbe vlasových prípravkov mali dať pozor na obsah sulfátov, silikónov, penidiel, plnidiel aj ďalších látok, ktoré spôsobujú nadmerné odmasťovanie vlasov. Ak pozorujete akúkoľvek zmenu, s ktorou si neviete rady ani po vyskúšaní rôznych vlasových prípravkov z lekární, je najlepšie vyhľadať odbornú pomoc a rýchlo nasadiť zodpovedajúcu starostlivosť, napríklad s pomocou trichologických prípravkov," odporúča Lenka Kašpaříková.

Darkfield diagnostika


Vitamíny, stopové prvky a minerálne látky si dieťa počas tehotenstva a dojčenia berie z tela matky. Len ťažko ale budeme odhadovať, čoho máme v tele aktuálny nedostatok. Jednoduchý spôsob predstavuje tzv. Darkfield diagnostika (s využitím mikroskopia čierneho polia), ktorá sústavným pozorovaním čerstvo odobratej kvapky krvi poskytuje súhrnný obraz o stravovacích návykoch, nedostatku vitamínov či ďalších dôležitých látok. Na základe výsledkov môže odborník odporučiť vhodnú výživu organizmu, ako aj najlepšie predísť chorobám.

Chyby v každodennej starostlivosti o vlasy


Každodenná správna starostlivosť dokáže urobiť s vlasmi doslova zázraky. Vlasom môžete uškodiť hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad zlá technika fúkania vlasov a fénovania v predklone spôsobuje ich oslabenie a následné vypadávanie. Trichologička radí, aby sme si vlasy vždy vysúšali po smere rastu. Z pohľadu trichológov je nezdravé aj domáce farbenie.

Predovšetkým majiteľky vlnitých vlasov majú občas vo zvyku ešte mokré kadere sťahovať do pevného drdolu. Vlasy sú síce potom krásne vlnité, ale dochádza k ich lámaniu a oslabeniu. Vlasom na zdravie nepridá ani každodenné používanie žehličky, kulmy i fénu, preto sa ich vždy snažte ochrániť špeciálnym prípravkom.

Čím skôr po pôrode začnete problém s vypadávaním vlasov riešiť, tým je vyššia šanca, že sa vlasy vrátia do pôvodného stavu, kvality, i hustoty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:44