StoryEditor

Varovné signály na nechtoch, ktoré vysiela choré telo

15.11.2015, 04:00
Zdravie
Nechty toho dokážu prezradiť skutočne veľa o vašom zdravotnom stave. Reč je o ich drobných chybičkách.

O svoje autá sa staráme. Keď bliká kontrolka, bežíme do servisu. Bohužiaľ, svoje telo ignorujeme. Mali by sme ho počúvať, čo nám hovorí. Ak je v tele problém, dáme si liek, čím však problém ignorujeme a odstrihávame všetky poplašné žiarovky. Všímať by sme si mali aj nechty, ktoré prezradia veľa o našom zdravotnom stave. Nepodceňujte ich a v prípade nečakanej zmeny zájdite za lekárom.

1. Slabé, krehké, alebo štiepiace sa nechty


Ako to vyzerá: Môžu sa vám lámať a odlupovať veľmi ľahko. Nemusia sa dostať do kontaktu s vodou alebo odlakovačom, ktoré ich oslabujú, nechty máte bez zjavnej príčiny veľmi krehké a kedykoľvek sa vám môžu lámať.

Čo to znamená: Lámavé nechty môžu súvisieť s pribúdajúcim vekom alebo ide o znamenie, že im škodí vaša manikúra, ako píše prevention.com. Máte akrylové alebo gélové nechty? Po ich odstránení sú nechty veľmi krehké a tenké ako papier, takže náchylnejšie na lámanie. Taktiež môže ísť o nedostatok vitamínu A (pre nechty je veľmi dôležitý), vitamínu C, alebo biotínu, teda vitamínu B, ktorý pomáha posilniť nechty a urýchliť ich rast.

Čo s tým robiť: "Dajte si pauzu a nechajte svoje nechty viac dýchať," naznačuje Rebecca Baxtová, dermatologička z New Yorku. Vynechajte tentokrát svoju obvyklú návštevu salóna a doprajte rukám a nechtom dostatočnú výživu v podobe krémov a balzamov. Ak to nepomôže, je na čase navštíviť svojho dermatológa, aby zistil, čo je za týmto zdravotným problémom.

2. Žlté nechty


Ako to vyzerá: Vaše nechty majú jemný alebo dramatický žltý nádych.

Čo to znamená: Mohlo by byť za tým mnoho vecí, ako je pleseň v nechtoch, psoriáza, alebo škvrny spôsobené nadmerným fajčením. Žltý nádych dokonca spôsobujú aj niektoré tmavé laky na nechty.

Čo s tým robiť: Ak sú vaše nechty zafarbené na žlto, farbu odstráni niečo nezvyčajné - čistiaci roztok na zubnú protézu. V prípade, ak žltnutie pretrváva, zhorší sa, alebo je sprevádzané bolesťou, mohlo by ísť o plesňové infekcie. Nebudete jediní, zhruba za 50% všetkých zafarbených nechtov sú plesne. Určite však tento problém neignorujte. Žltnutie je tiež pozorované u pacientov s psoriázou ako vedľajší účinok niektorých liekov a v dôsledku vzácneho ochorenia, tzv. syndrómu žltého nechtu. Sfarbenie nechtov do žltozelena zvykne byť aj pri ochoreniach pľúc i u HIV pozitívnych osôb. Ak si všimnete takéto zmeny, ktorých sa neviete zbaviť, navštívte svojho lekára.

3. Biele škvrny


Ako to vyzerá: Malé biele bodky, ktoré vyzerajú, ako by boli len na povrchu, ale pokusy o ich odstránenie vždy zlyhajú.

Čo to znamená: Biele škvrny na nechtoch, leukonychia, sú časté u mladých ľudí. Zvyčajne sa hovorí o vzduchových bublinách v nechtovej platničke a o poškodení po manikúre. Takisto môžu mať aj vnútorné príčiny ako stres, srdcové a obličkové poruchy, metabolické ochorenia, nádory a autoimunitné choroby.

Čo s tým robiť: Počkajte, kým vyrastú. "Ak nezmiznú, navštívte svojho dermatológa," hovorí Baxtová. "Mohlo by ísť o plesňovú infekciu."

4. Tmavé vertikálne čiary


Ako to vyzerá: Tmavé farebné čiary na nechtoch vertikálne zhora nadol, prípadne sú tmavšie na základni nechtu.

Čo to znamená: "Pigmentované zvislé pásy sú bežné u ľudí tmavej rasy," hovorí odborníčka. "Avšak, môže byť za tým nebezpečný malígny melanóm - potenciálne smrteľná rakovina kože.

Čo s tým robiť: Ak sa pruhy stále menia alebo dokonca sú čoraz tmavšie, okamžite zájdite za dermatológom.

5. Lyžičkovité konkávne nechty


Ako to vyzerá: Nechty sú vyhĺbené. Majú miskovitý tvar, ktorý by sa dal označiť za nechty v tvare lyžice. Táto porucha rastu nechtu je medicínsky známa ako koilonychia. Ak chcete zistiť, či ňou netrpíte aj vy, nakvapkajte na necht kvapku vody. Ak sa kvapka na nechte udrží, necht je priehlbinkový a teda zasiahnutý koilonychiou.

Čo to znamená: "Nechty v tvare lyžice znamenajú nedostatok železa," hovorí Kyle Coleman, dermatológ a estetický chirurg. V niektorých prípadoch môžu byť príznakom ochorenia srdca alebo hypotyreózy, stavu označeného ako znížená funkcia štítnej žľazy. Môže byť spozorovaná aj u malých detí, ale tento stav časom, ako dieťa rastie, zmizne.

Čo s tým robiť: V tomto prípade vám pomôže len lekár, ktorý vám môže predpísať výživové doplnky. Príp. ak pôjde o niečo vážnejšie, dostanete sa do rúk endokrinológa, ktorý váš problém so štítnou žľazou vyrieši.

6. Horizontálne čiary


Čo to vyzerá: Hlboké čiary, ktoré vedú horizontálne cez nechtové lôžko.

Čo to znamená: Zabuchli ste si prst vo dverách? Ak ste utrpeli v poslednom čase podobné zranenie, na nechte vám môže ostať horizontálna čiara. V horšom prípade ide o príznaky niečoho vážnejšieho: cukrovky, chorôb obehového systému alebo nejakej choroby, spojenou s vysokou horúčkou (zápal pľúc alebo mumps).

Čo s tým robiť: Ak ste nezažili žiadnu podobnú nehodu, navštívte svojho lekára čo najskôr.

7. Vrúbkované nechty


Čo to vyzerá: Pozdĺžne drážkované nechty. Ryhy by sme mohli prirovnať k vráskam na pleti.

Čo to znamená: Pravdepodobne ide o hormonálne zmeny, problémy so štítnou žľazou, stres, alebo diabetes.

Čo s tým robiť: Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby vám určil správnu diagnózu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:48