StoryEditor

Podvod menom novoročný detox. Spoznajte najväčšie mýty

07.01.2016, 04:01
Zdravie
Podľahli ste rýchlym detoxikačným kúram? Nenechajte sa nimi oklamať.

Sviatky sa skončili. Tí, ktorí pri pohľade na prehnuté stoly jedlom prechádzala chuť a zmohli sa len na zobkanie ovocia, doslova jásajú od šťastia. Povedzme si však narovinu. Takých ľudí je veľmi málo. Preto sa mnohí spoliehajú na novoročné detoxikačné kúry.

V súčasnosti akoby bolo trendom podliehať drastickým zmenám v stravovaní  s vidinou dokonalej postavy a prečisteného organizmu. Dokážeme uveriť mnohým mýtom a polopravdám v snahe rýchlo schudnúť a dostať sa do formy. Skôr než sa vrhnete na konzumáciu zeleného smoothie, pozrite sa na detoxy, ktoré vám skôr uškodia ako pomôžu, ako píše independent.co.uk.

1.  Črevné výplachy


Pri nezdravom stravovaní sa hromadia zvyšky nestrávenej potravy, toxické látky a iný odpad z celého tela v hrubom čreve. Aj keď podľa „správnosti“ by sa mal odpad z tela dostať prirodzenou cestou, teda stolicou, niekedy sa ich telo nedokáže zbaviť. Preto sa hromadia v čreve. Po prečistení funguje správne nielen trávenie, ale aj vyprázdňovanie. To je dôvod, prečo sa mnohí rozhodnú pre detoxikáciu hrubého čreva, ktorá sa dá realizovať množstvom spôsobov. Jedným z nich je črevný výplach. Znie to ako najhorší spôsob, ako stráviť popoludnie, ale ak pomôže detoxikovať telo, stojí za to to vyskúšať, poviete si.

Aj keď zástancovia črevnej sprchy tvrdia, že žiadna liečba nie je taká úspešná ako tá, ktorú začneme sériou črevných výplachov, nemusí to tak byť. Obzvlášť vtedy, ak ju robíte sami bez odbornej pomoci. Mnohí lekári dokonca tvrdia, že existuje málo dôkazov, ktoré potvrdzujú ich prospešnosť a to, že hrubé črevo dokážu úplne očistiť od toxínov. Dokonca tvrdia, že takýto postup detoxikácie predstavuje riziko pretrhnutia čreva.

2.   Ďžúsová očistná diéta


Celebrity, blogeri a iní fanúšikovia zdravého životného štýlu vo veľkom propagujú pitie zelených štiav, vďaka ktorým si prečistia svoje telo a v priebehu pár dní zhodia niekoľko kilogramov.  Ide však len o marketing alebo skutočného pomocníka pri očiste organizmu? Kvalifikovaná odborníčka na výživu Emma Brownová upozorňuje, že nie je možné detoxikovať svoje telo tým, že vylúčime potraviny z jedálnička a budeme piť len ovocné a zeleninové šťavy. Navyše, aj podľa lekárnika Oliviera Bernarda ide o podvod. Pečeň a obličky nepotrebujú pomoc, aby plnili svoje funkcie. Konzumácia džúsov teda neprispeje  o očiste nášho tráviaceho systému. Postačí, ak budeme dodržiavať vyváženú stravu, po ktorej sa budeme cítiť hneď výborne.

3.   Detoxikačné čaje


Ďalším trendom, ktorému mnohí podľahli, sú detoxikačné čaje na chudnutie. Sľubujú prečistené telo, lepšie zdravie, stratu tuku a pohybujúcu sa ručičku na váhe smerom nadol. Obrovskú popularitu im spravili celebrity a hviezdy televíznych reality šou, ktoré sa doslova predbiehajú vo zverejňovaní a propagácii detoxikačných čajov na sociálnych sieťach. Samotné čaje nie sú zlé, no dietologička Cynthia Sassová poukazuje na to, že by sme ich mali piť v kombinácii so zdravou stravou a cvičením. Mali by byť len akýmsi doplnkom a súčasťou zdravého životného štýlu. Oborníčka taktiež zdôrazňuje, že detoxikačné čaje môžu mať laxatívne účinky. Spôsobujú odstraňovanie odpadových látok z tráviaceho ústrojenstva, vďaka čomu bude váš žalúdok vyzerať plochejšie, no v skutočnosti neprispieva k odbúravaniu tukov.

4.   Kokosová voda


Pije sa nielen na pláži, veľký booom zaznamenala aj v bežných domácnostiach. Stala sa súčasťou mnohých chladničiek. Nízky obsah kalórií, nízky obsah tuku a vysoký obsah živín, ktoré telo potrebuje. Navyše, hydratuje organizmus, preto si získala popularitu aj u návštevníkov posilňovne. Dôvody, prečo utekať do obchodu a nakúpiť si zásoby kokosovej vody. Alebo nie?

Aj keď má skutočne nízky obsah kalórií, obsahuje množstvo cukrov. Sto mililitrov kokosovej vody obsahuje približne jednu čajovú lyžičku cukru. Oplatí sa ju piť len príležitostne ako súčasť zdravého stravovania.

Nedajte sa oklamať „zaručenými“ detoxikačnými kúrami, ktorú sľubujú zázračné účinky na ľudský organizmus. Stavte radšej na zdravú vyváženú stravu a dostatočný pohyb. Zaraďte do jedálnička celozrnné potraviny, veľa zeleniny a ovocia, ryby a pokojne si raz za čas doprajte aj niečo sladké. Len s mierou. „Povýšte“ novoročný detox na zdravý životný štýl, ktorému budete holdovať nielen tento rok, ale aj ostatné.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:20