StoryEditor

Dôvody, prečo vás bolia prsia. Môže za to zlá podprsenka, ale aj káva

14.09.2015, 15:00
Zdravie
Citlivé a bolestivé prsia na dotyk určite nie sú ničím príjemným, ale, našťastie, zvyčajne nie je dôvod sa tým príliš znepokojovať.

Často sú na vine hormóny, zlá podprsenka, ale napríklad aj káva ako píše idnes.cz.

"Bolesť prsníkov nemusí nutne ukazovať na závažný zdravotný problém. Hoci sa ženy obávajú toho, že signalizuje rakovinu, je tak len veľmi zriedka, " vysvetľuje lekárka Petra Samková.

A dodáva, že ak sa bolesti vyskytujú nezávisle od menštruačného cyklu, alebo ak si zároveň žena nahmatá v prsiach "uzlíky" v období mimo menštruácie a len na jednom prsníku (nerovnomerne), mala by navštíviť lekára a nechať sa vyšetriť.

To isté platí, ak má výtok z bradavky (krvavý, hnedý), alebo ak bolesti v prsníkoch narúšajú bežný denný režim a bránia spánku.

"Ženy od 40 rokov by mali chodiť na pravidelné mamografické vyšetrenie raz za dva roky. Od 45 rokov hradí tieto vyšetrenia zdravotná poisťovňa, " uvádza Samková.

Zvyčajne však bolesť pŕs spôsobujú oveľa bežnejšie a banálnejšie príčiny. Prečítajte si, ktoré to sú a ako ich riešiť.

Dávate si pri cvičení veľa do tela

Bolesť prsníkov často pramení z prsných svalov umiestnených pod prsiami, najmä ak ste to trochu prehnali s cvičením, napr. posilňovacími cvikmi na prsia.

"Zdrojom zvýšenej citlivosti a bolestivosti prsníkov je svalová skupina umiestnená priamo pod prsnými tkanivami, ktoré sa cvičením sťahujú a uvoľňujú," povedala pre server msn.com lekárka Taraneh Shirazianová z Icahn School of Medicine z Mount Sinai v New Yorku.

Podľa doktorky Shirazianovej uľavíte tejto bolesti prikladaním nahriatych vankúšikov, alebo si môžete vziať tabletku proti bolesti.

Máte PMS


Najčastejšou príčinou boľavých a citlivých prsníkov je zmena v hladinách hormónov, ktorá nastáva pred príchodom menštruácie.

"Bolesti pŕs pred menštruáciou spôsobuje zmena hladiny estrogénu a progesterónu v tele. Ak žena trpí týmito bolesťami, zvyčajne prestanú až s menopauzou. V prípade týchto ťažkostí by sa žena mala poradiť so svojím gynekológom, ktorý jej buď predpíše hormonálnu antikoncepciu (tá v niektorých prípadoch ťažkosti zmierni a v iných zhorší, preto sú potrebné individuálne konzultácie s lekárom a hľadanie vhodnej HA), alebo odporučí iné liečivá: liek obsahujúci paracetamol (paralen), acetylosalycitáty (acylpyrín), prípadne lieky proti bolesti (brufen) a tiež prípravky s obsahom horčíka, " informovala Petra Řehořková z kliniky estetickej medicíny Petra Clinic.

Ďalej uviedla, že pomoc je možné nájsť aj v prírode. Úľavu prináša napríklad pitie alchemilkového alebo nechtíkového čaju či oleja z pupalky dvojročnej. Ako lieky, tak bylinky by sa mali začať užívať dva týždne pred menštruáciou.

Podprsenka dobre nesedí


Zlý výber spodnej bielizne sa často prejaví práve bolesťou pŕs a diskomfortom v oblasti hrudníka. Ako vysvetlila doktorka Shirazianová, príliš pevná podprsenka alebo malé košíčky na podprsenke či spinky v nej môžu tlačiť na prsia a spôsobovať tak ich bolesť.

Podprsenka musí dobre sedieť, nesmie škrtiť a tlačiť. Podľa lekárky Taraneh Shirazianovej je takisto chybou zvoliť podprsenku, ktorá neposkytuje prsiam dostatočnú oporu a voľný pohyb hore a dole pri bežných činnostiach.

Nemáte kvalitnú podprsenku na cvičenie


Zvlášť ženy s väčším poprsím by mali dbať na správny výber športovej podprsenky, ktorá zabráni hojdaniu pŕs a nadmernému vyťahaniu prsného tkaniva.

Nedávna štúdia dokonca ukázala, že jedna z troch bežkýň maratónu trpela po behu bolesťami prsníkov. Aby ste tomu zabránili, kúpte si kvalitnú športovú podprsenku, ktorá vám skvele sadne a nebude z nej nič pretekať, ani keď si pri jej skúšaní v kabínke poskočíte.

Trpíte na cysty v prsníkoch


Ak vám váš gynekológ oznámil, že máte fibrocystické prsia (alebo fibrocystickú mastopatiu), potom ste zrejme dobre oboznámená s tlakom a bolesťou pŕs počas menštruačného cyklu. Podľa National Breast Cancer Foundation je toto hrboľaté nerovné prsné tkanivo charakterizované vyšším výskytom cýst čiže dutiniek naplnených tekutinou, ktoré sú na pohmat tuhšie a s uzlíkmi.

Podľa odborníkov však nemusia byť tieto prsia nutne spájané s vyšším výskytom rakoviny prsníka. Avšak ženy s fibrocystickou mastopatiou sú zvyčajne citlivejšie voči hormonálnym zmenám. Cyklicky sa vyskytujúce bolesti pŕs sa objavujú už u mladých žien pred menštruáciou, pričom bolesti sa často zvyšujú s pribúdajúcim vekom a trvajú až do menopauzy.

Pijete veľa kávy


Aj keď káva alebo čaj nemôžu priamo spôsobiť bolesť pŕs, niektoré štúdie ukazujú, že vynechanie kofeínu môže pomôcť zmierniť pocit nepohodlia, a to najmä u žien s fibrocystickým prsným tkanivom.

"Podľa niektorých štúdií môže byť konzumácia väčšieho množstva kofeínu (kávy, čaju, koly, kakaa, čokolády) skutočne jednou z príčin bolesti pŕs. Týka sa to najmä žien s fibrocystickou mastopatiou, " objasnila magistra Petra Řehořková.

Tá pre zmiernenie bolestí prsníkov všeobecne odporúča jesť zdravé, nie príliš tučné jedlá, pravidelné cvičenie, nosenie dobre sediacej podprsenky a uprostred cyklu (dva týždne pred menštruáciou) obmedziť solenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:37