StoryEditor

Najčastejšie chyby, ktorými sa zbytočne pripravujete o bronz

29.08.2015, 16:14
Zdravie
Letný vzhľad počas celého roka? Pre niekoho sen, pre iného skutočnosť. Ako si príťažlivý hnedý nádych zachovať čo najdlhšie?

Synonymom krásy je a bude i naďalej hnedá pokožka. Vtedy sa cítime atraktívnejšie, vyzeráme štíhlejšie a pristane nám oblečenie takmer v akejkoľvek farbe. S chytaním bronzu na slnku to samozrejme netreba preháňať. Nadmerné množstvo UV žiarenia dáva našej koži poriadne zabrať. Pri dlhodobom pôsobení UVA žiarenia, ktoré preniká hlboko do pokožky, síce podmieňuje priame zhnednutie pokožky, no pri dlhodobom pôsobení vedie k jej predčasnému starnutiu. Používanie opaľovacích krémov s ochranným faktorom a zdržiavanie sa na slnku po 15-tej hodine vám zaručí hnedú pokožku bez toho, že by ste škodili svojmu zdraviu.

Čo však, ak hodiny strávené na slnku vyšli na zmar? Prešlo pár týždňov a po čokoládovej farbe ani stopy? Aby ste sa mohli pochváliť skvelým vzhľadom aj počas jesene, v prvom rade by ste mali odstrániť dve chyby, kvôli ktorým prichádzate o bronz a ktoré mnohí zvyknú robiť:

1. chyba: Nedostatočná hydratácia


Pri opálení ide o povrchovú zmenu pokožky, preto musíte dbať aj na to, aby sa vám nevysušovala, pretože by ste tak rýchlejšie prišli o želaný efekt. Veľmi dôležitý je pravidelný pitný režim, ktorý vám zabezpečí čistá voda.

"Veľmi dôležité je pravidelné krémovanie, ktoré zabezpečí hydratáciu zvonka. Pokožku si treba ošetrovať nielen večer, ale i ráno. Použiť môžete aj špeciálne mlieka so samoopaľovacím efektom, ktoré vaše opálenie zvýraznia, ale i prípravky s aloe vera na regeneráciu pokožky a iné špeciálne prípravky po opaľovaní, ktoré obsahujú zložky pomáhajúce udržať vaše opálenie čo najdlhšie, " radí dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

2. chyba: Trávite dlhé hodiny v sprche


Opálenej pleti vôbec neprospieva vlhké prostredie a horúca voda. Ako upozorňuje odborníčka, pri sprchovaní by ste mali používať vlažnú vodu, pretože horúca podporuje vysúšanie pokožky. "Pod vodou netrávte dlhé minúty, pretože pokožku zbavujete jej prirodzenej ochrany, čím sa skôr vysuší a stratíte tak nadobudnutý bronz už za pár dní po opaľovaní. Dôležité je myslieť aj na to, že opálenú pokožku nie je vhodné nijako šúchať, alebo robiť píling," dodala MUDr. Tomeková.

Ďalší dôvod, prečo vždy hneď vyblednete


Čím rýchlejšie zhnednete, tým rýchlejšie farbu z pokožky stratíte. "Ak sa navyše spálite, hnedý odtieň zmizne, pretože pokožka sa zošúpe o to rýchlejšie. Okrem toho na seba nenechajú dlho čakať ani negatívne následky spálenia ako napríklad neželané vytvorenie pigmentových škvŕn, vrások, rôznych vyrážok, alergií a v najhoršom prípade aj rakoviny kože," upozorňuje dermatologička. Ak ste nedočkavé a robíte túto chybu, po opaľovaní už môžete robiť čokoľvek, no ani hydratácia či krátke sa zdržovanie v sprche vám nepomôžu.

Opäť je na mieste pripomenúť, aby ste používali len kvalitné krémy s dostatočne vysokými ochrannými faktormi a netrávili dlhý čas na slnku najmä prvé dni, kedy si pokožka len zvyká. "Počas poludňajších hodín, kedy je slnko najsilnejšie choďte do tieňa, alebo využite tento čas na obed či oddych. Oddýchnete si nielen vy, ale aj vaša pokožka, ktorá sa potom opáli postupne a rovnomernejšie a tým vydrží omnoho dlhšie krásne žiarivá a zdravá," dodala na záver MUDr. Tomeková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:10