pixabay.com
StoryEditor

Sú deti aktívnych matiek v živote úspešnejšie? Vidí v nich vzor

11.11.2016, 07:00
Vzťahy
Autor:
ČTK
PARÍŽ Deti pracujúcich matiek budú nezávislejšie, vyspelejšie a čaká ich lepšia kariéra. Je to mýtus, alebo skutočnosť? Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

"Ako malá som pozorovala matku, ako si o piatej ráno opakuje angličtinu," spomína tridsaťtriročná Isabelle Rabierová. Jej matka Corinne Grangerová urobila skvelú kariéru. Vyštudovala medicínu, vydala sa, mala dve deti, potom sa rozviedla a sama vychovávala Isabellu a jej brata. V 80. rokoch, keď miera zamestnanosti žien prekračovala 60 percent, odišla za prácou do Austrálie. Dnes je Corinne Grangerová výkonnou riaditeľkou výskumu a vývoja laboratória ISDIN, a to potom, čo začínala u L'Oréal.

"Ona bola mojím vzorom. Bolo pre mňa nepredstaviteľné, aby som nepracovala, matka vo mne posilnila ambície, "hovorí Isabelle, ktorá je dnes podnikateľkou, píšu lidovky.cz.

Motivácia a úspech
Na aktívne ženy sa dlho pozeralo veľmi ťažko. Ich deti údajne nemali dosť starostlivosti a nevyvíjali sa tak dobre. Dnes sa objavuje mnoho štúdií, ktoré ukazujú, že deti aktívnych matiek sú naopak v živote úspešnejšie. V roku 2010 štúdia Kolumbijskej univerzity potvrdila, že návrat mladých matiek do zamestnania nenarušuje starostlivosť o ich dieťa. V roku 2015 vychvaľovali autori štúdie Harvard Business School prínos, aký má aktívna matka pre dcéry. Tieto dcéry majú väčšiu nádej nájsť prácu, mať lepšiu mzdu a predovšetkým zastávať zodpovedné postavenie, než dcéry matiek v domácnosti.

Dieťa predovšetkým získava väčšiu samostatnosť, uvádza detský psychiater Marcel Rufo. Keď dieťa chodí do jaslí, dosahuje lepší vývoj, ako keď ho stráži matka alebo babička. Uľahčené sú rozvoj reči, samostatnosť a schopnosť zostávať bez matky. Dieťa sa stretáva s mnohými osobnosťami a lepšie sa zaraďuje do spoločnosti, zdôrazňuje Marcel Rufo.

Podľa psychiatra prispieva aktívna matka tiež k rozvoju svojho dieťaťa tým, že sa neobmedzuje len na rolu matky. "Pravdupovediac, je lepšie mať mamičku, ktorá sa vracia z práce domov s úsmevom a ktorú obdivujeme," uisťuje Marcel Rufo. Keď sú matky úspešné v živote aj v zamestnaní, predstavujú lepší vzor. Pre deti je to priam skvelé. Samozrejme sú aj niektoré matky v domácnosti, ktoré sú pre deti dobrým vzorom, ale tých je oproti aktívnym matkám menšina.

V roku 2011 štúdia publikovaná v Journal of Family Psychology navyše ukázala, že matky, ktoré pracujú, sú spokojnejše ako matky v domácnosti. A zrejme sú aj menej pod tlakom, zistili vedci z Pensylvánskej univerzity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:37