pixabay.com
StoryEditor

Sex vzťah nestmelí. Vydržia spolu len páry, ktoré rezignujú, tvrdia vedci

02.09.2017, 13:00
Vzťahy
Autor:
iDnes
Nové výskumy z oblasti psychológie a medicíny tvrdia, že to nie je sex, čo partnerov drží pri sebe. Naopak. Málo sexu, trvalá frustrácia a rezignácia vedú k tomu, že sa neopúšťajú.

Zvykli sme si prijímať informácie o tom, ako zdravé a pre vzťah jednoznačne prospešné je mať pravidelný sex. Čím viac, tým lepšie. Kto nesúloží, nežije, utvrdzujú nás reklamy. Podľa ktorých sa šťastie rovná potencii a zdravie chuti na sex. Venovať sa sexu, najlepšie pravidelne, nabádajú odborníci aj laici.

Predstava vzťahu založeného na dostatočnom množstve pokiaľ možno uspokojivého sexu je natoľko mainstreamová a zakorenená, že tí, čo to majú doma inak, mávajú veľké problémy sa k tomu priznať, píše idnes.cz

Markéta (36) narazila na nepochopenie až odsúdenie skoro u každého, komu sa zverila so svojou zvláštnosťou. Rozhodne nie je asexuálna, práve naopak, je schopná prežívať vášeň a dosahuje aj orgazmus. Jej ťažkosť spočíva v tom, že ju chuť na hrátky pohltí vždy len na začiatku nového vzťahu. Po pár týždňoch alebo najdlhšie mesiacoch klesá, až zmizne úplne. Za svoj život mala niekoľko sexuálnych partnerov, tento scenár sa však opakoval zakaždým, bez ohľadu na kvalitu vzťahu a prevádzkované intímne praktiky. Napriek tomu sa cíti úplne zdravá a nemieni absolvovať žiadne terapie. Rada by s niekým žila a mala rodinu, ale má strach, že bude veľmi ťažké nájsť niekoho, kto by bol založený podobne, alebo komu by jej odchýlka od normy nevadila.

Je sex skutočne tak silným a nenahraditeľným, spojovacím elementom vzťahu, ako sa o ňom tvrdí? Niektoré novšie vedecké výskumy to vidia úplne inak.

Mať po mnohých rokoch spoločného života menej sexu je vraj úplne normálne. Zvyk totiž vedie k tomu, že už po troch až štyroch rokoch spolužitia nervové bunky nevyplavujú žiadny dopamín, hormón eufórie. Muži si však jeho hladinu doplnia, akonáhle sa vyskytne nová sexuálna partnerka. U žien vraj výskumy v tomto smere chýbajú. Prišlo sa však na to, že napríklad v USA 70 % žien starších ako 35 rokov aspoň raz svojho partnera podviedli. Netreba však zúfať, ak sa nekoná po pár rokoch vzťahu v spálni žiadna revolúcia.

"Sporadické intímne kontakty v dlhodobých partnerských vzťahoch ukazujú na to, že sa obaja partneri cítia bezpečne a nepotrebujú si neustále dokazovať lásku. Nemusia sa obávať, že jeden z nich zo vzťahu čoskoro odíde. Sporadický sex dokazuje pevnú väzbu a málo obáv z opustenia, "tvrdí článok zverejnený v magazíne Süddeutsche Zeitung.

Aj bez sexu na kuchynskej linke som v pohode
O tom, že manželstvo po rokoch môže celkom dobre fungovať aj bez súloženia na kuchynskej linke alebo rôznych akrobacií, je presvedčená aj Simona (45).

"Keď som sa prvýkrát vydávala, bolo to hlavne kvôli vášni a sexu. Prehliadla som vďaka tomu, že sa k sebe vôbec nehodíme, že môj manžel je despota a tyran. Skončili medové týždne a začalo peklo. Než sa mi podarilo rozviesť, bola zo mňa psychická ruina. Môj druhý manžel je šikovný a milý. Vie sa postarať o rodinu, môžem sa venovať svojim koníčkom. Po desiatich rokoch vzťahu spolu spíme len občas a mne to vyhovuje. Strhávať zo seba ešte dnes šaty alebo to robiť na kuchynskej linke naozaj nemusím. Podstatné je, že doma vládne pohoda. "

"Dlhodobá istota a častý, dobrý sex sa navzájom vylučujú," tvrdí psychoterapeutka Kirsten von Sydow z Univerzity Hamburg. Podľa nej je ťažké druhého niečím prekvapiť, ak sa tí dvaja veľmi dobre poznajú. Preto je z vedeckého hľadiska úplne pochopiteľné, že ak nie sú páry tesne pred rozchodom, hovorí potom o "zrelej láske", "novej fáze partnerstva" alebo o tom, že "sex je preceňovaný" a že "prišli do obzvlášť stabilného štádia vzťahu. "

"Zdalo sa mi, že sa mi manžel vzďaľuje. Už so mnou skoro vôbec nespal a zmocnil sa ma strach, že má inú, "opisuje Jana (38) svoju osobnú skúsenosť, ktorú dnes ľutuje. "Začala som sa veľa angažovať. Kupovala som si novú bielizeň, zvádzala ho, navrhovala nové praktiky. On bol najprv zdesený, potom znechutený. Vraj má náročnú prácu, je unavený a či to tak nutne potrebujem, nech si niekoho nájdem. To som urobila. Rozviedla som sa a čoskoro nato som zistila, že druhému mužovi na mne nezáleží. Po niekoľkých avantúrach som dnes sama. Keby som to riešila rozumnejšie, mohla som si zachovať svoje zázemie. S mojím prvým partnerom to medzi nami okrem postele nebolo zlé a ako teraz zisťujem, na nej život nestojí. "

Lepšie žiadny než zlý sex?
Odborníci radia nevzdávať sa telesných aktivít a prevádzkovať aspoň nejaké, aj keď nejde o klasickú súlož. Človek by tiež nemal podliehať maximalistickému tlaku na výkon a orgazmus. Hladkanie a vzájomné dotyky nemusia mať sexuálny charakter, napriek tomu na vzťah pôsobia blahodárne.

"Nespím s manželom už pár rokov, pretože sa pri sexe musím bozkávať a on fajčí," rozpráva o svojich pocitoch Olina (54). "Hoci si čistí zuby a vyplachuje ústa, cítim to. Okrem toho je teraz dosť tučný, čo ma tiež odpudzuje. Chémia medzi nami jednoducho veľmi nefunguje, teda z mojej strany. Inak nám je spolu fajn. Kedysi sme sa opakovane snažili, ale bol z toho vždy „prepadák“, tak sme to nakoniec vzdali. Viem, že sa občas v noci uspokojuje pri porne, ale to mi samozrejme nevadí. Ja mám tiež svoj spôsob. Za ruky sa vodíme, pusu si dávame každý deň, hladkáme sa, máme sa radi. Fakt, že spolu nespíme, nám nijako nevadí. "

Traduje sa, že nie je nič krajšie ako uzmierenie po hádke v posteli. Kto by to aspoň raz nezažil? Tak to chodí najmä v prvých rokoch vzťahu. Neskôr môže byť sex naopak poznamenaný domácimi spormi, alebo môže slúžiť ako prostriedok na dosiahnutie určitého cieľa. Notoricky známe sú taktiky, keď jeden z partnerov pomocou sexu tým druhým manipuluje. Sex totiž býva i osvedčeným prostriedkom, ako prinútiť partnera k niečomu nepopulárnemu, ako na neho uplatňovať svoj vplyv.

Dnešná doba je však charakteristická skôr možnosťou voľby a zmeny, čo platí aj pre vzťahy. Ľudia sa dávajú dohromady a opúšťajú, mnohokrát však úplne z malicherných alebo rýdzo hormonálnych pohnútok. To im ale, ako sa ukazuje, paradoxne tiež žiadne veľké šťastie neprináša.

"Kto chce osláviť striebornú alebo zlatú svadbu, mal by si cielene vybrať neistého alebo tvárneho partnera," radí ženám Julia Berkicová z bavorského Štátneho ústavu pre vzdelávanie. Muži, ktorí sa vyhýbajú konfliktom a neradi rozhodujú, sú totiž podľa nej každopádne vhodní pre stabilné vzťahy. "Muži, obávajúci sa stretov, majú veľký strach opustiť svoju ženu."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 13:14