pixabay.com
StoryEditor

Letný flirt môže doznievať dlho, varuje odborník

13.09.2016, 11:00
Vzťahy
Letné milostné dobrodružstvá môžu priniesť nepríjemné následky v podobe pohlavne prenosných chorôb. Nestačí sa spoliehať na to, že si vyberáte "zdravo vyzerajúcich" sexuálnych partnerov, dôležité je dodržiavať pravidlá bezpečného sexu.

Ľudia o prenosných pohlavných chorobách nie sú veľmi informovaní. "S HIV infekciou to nie je žiadna sláva, ale o ostatných chorobách vedia ľudia toho ešte menej," tvrdí sexuológ Ivo Procházka, pre lidovky.cz.

Zažiť počas leta milostné dobrodružstvá nie je asi nič neobvyklé, ako sa ale pri prípadnom sexe správať s ohľadom na svoje zdravie?
Petting či vzájomná onánia, sú menej rizikové ako nechránená súlož. Keď už máme pohlavný styk, chceme si ho užiť, a tak na možné riziká veľmi nemyslíme. Preto je dôležité mať používanie kondómu zautomatizované. Vždy pri náhodnej súloži treba použiť kondóm, mal by to byť podobný zvyk ako keď si každé ráno čistíme zuby. Samozrejme, že existujú ľudia, ktorí si ráno zuby neumývajú, rovnako ako tí, ktorí kondóm nikdy nepoužívajú. Tým ale nezostáva nič iné ako veriť na šťastný osud.

Stále teda platí, že pri sexe s neznámym partnerom máme trvať na použití kondómu?
Určite áno. Kondóm pred vírusom HIV chráni veľmi spoľahlivo a menej spoľahlivo aj pred inými chorobami. Nie je možné si myslieť, že keď je môj partner mladý, pekný, vzdelaný, tak bude tiež zdravý. Mimochodom, kondóm by sa mal použiť aj pri orálnom sexe. Kým prenos HIV sa týmto spôsobom často neprenáša, tak prenos iných kontaminácií sa vylúčiť nedá, a ak dôjde k prenosu inej choroby, môže to uľahčiť aj prenos vírusu HIV, v prípade ak bol partner HIV pozitívny. Napriek tomu kondóm pri orálnom sexe používa len málokto.

Predstava, že si stačí vyberať "zdravo vyzerajúceho" sexuálneho partnera, je asi bohužiaľ častá...
Podobne ako si len málokto pripúšťa, že by mohol ochorieť na rakovinu, tak si veľa ľudí neuvedomuje, že by sa mohli nakaziť pohlavne prenosnou chorobou. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že "tí slušní", za ktorých sa samozrejme považujú, ochorieť nemôžu. Len na okraj, už pri prvom rozšírení syfilisu ho obyvatelia Talianska označili za "francúzsku chorobu", pretože slušní Taliani predsa niečo také nemohli mať. Podobne si dnes myslíme, že by sme sa nemohli nakaziť, pretože naši partneri - hoci som ich mal alebo mala niekoľko desiatok - boli samí "normálni a slušní" ľudia. To je pochopiteľne nezmysel.

K nechránenému sexu s partnerom, ktorého sexuálnu a ani zdravotnú minulosť nepoznám, čas od času dôjde. Je možné ešte niečo "zachrániť"?
V tej chvíli nemá cenu používať nejakú dezinfekciu. Tá paradoxne môže ešte sliznicu poškodiť a uľahčiť prenos inej choroby. Dôležité je zachovať si chladnú hlavu a konať. Neznámy partner vždy môže byť HIV pozitívny, o svojej nákaze nevie a práve krátko po nakazení je vysoko infekčný. Pre mnoho ľudí to môže znieť prekvapivo, ale nechránený styk s partnerom, ktorý nepozná svoj HIV stav, je rizikovejší ako nechránený sex s HIV pozitívnym partnerom, ktorý svoj stav pozná a je liečený. Pretože liečbou sa množstvo vírusov v telesných tekutinách znižuje na malé množstvo. Takže v prípade náhodného nechráneného styku s partnerom, ktorého stav nepoznáme, existuje možnosť žiadať, najlepšie v ten istý deň (alebo najneskôr do 48 hodín) v HIV centre infekčnej kliniky o podanie postexpozičnej profylaxie (PEP), ktorá znižuje riziko nákazy. Je potrebné počítať s užívaním protivírusových liekov po dobu štyroch až šiestich týždňov. Táto profylaxia nie je určená pre tých, ktorí majú náhodné nechránené styky opakovane, ale pre tých, ktorým sa to stalo výnimočne, a inak praktizujú bezpečný sex. Na rozdiel od západoeurópskych krajín ide ale o službu, ktorú nehradí zdravotná poisťovňa. Tiež, zrejme v dôsledku psychických obáv, sa často pri tejto profylaxii objavujú vedľajšie účinky.

Čo by ľudia mali určite vedieť o pohlavne prenosných chorobách?
Predtým sa v súvislosti so sexuálnym prenosom veľa hovorilo o takzvaných klasických pohlavných chorobách, teda hlavne kvapavke a syfilise, ale sexuálny prenos je možný aj pri žltačke a dosť pribúda aj chlamýdiová infekcia. Pri sexe sa môže preniesť aj svrab, ktorý by asi málokto za sexuálne prenosnú chorobu považoval. Od veci nie je ani poznať základné príznaky, ako sú výtoky, vredy, vyrážky alebo bradavičky, pálenie či svrbenie v močovej trubici alebo v pošve. Napríklad červenoružová vyrážka pri syfilisu sa neobjaví v mieste pohlavných orgánov, ale na trupe. K príznakom tejto choroby ale taktiež patria depresia alebo bolesť hlavy. Ak potom človek spozoruje u svojho partnera niektoré z možných príznakov pohlavne prenosných chorôb, mal by radšej od sexu odstúpiť.

Môže dôjsť k nákaze, aj keď je partner zatiaľ bez príznakov?
Áno, nakazený človek môže byť infekčný aj niekoľko dní predtým, než sa príznaky prejavia. Takže lepšie než prehliadka genitálií partnera vás ochráni, keď máte prvý styk s partnerom až po určitej dobe (dôvernej) známosti. Väčšina pohlavných chorôb sa prejaví do mesiaca. Dokonca aj HIV pozitívni sú najinfekčnejší mesiac od nákazy. Vlastne infekcie potom môžu prebiehať aj niekoľko rokov bez príznakov a možno ich odhaliť iba HIV testom z krvi po 2 až 3 mesiacoch od rizikového správania. Naopak kvapavka sa zvyčajne prejaví do týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:48