StoryEditor

Šesť signálov tela, gest a mimiky, ktoré prezradia, že máte toho pravého

13.01.2016, 13:45
Vzťahy
Až deväťdesiat percent komunikácie prebieha neverbálne, teda bez pomoci slov.

Napriek tomu pri zoznamovaní prikladáme najväčší dôraz slovám. Význam gest, mimiky a dotykov nám potom uniká, pritom by všeličo mohli napovedať, ako píše idnes.cz. Podľa psychológa Petra Šmolku je viac než "pitvanie sa" v detailoch dôležitý celkový dojem.

"Snaha pitvať do detailov prejavy druhého, jeho mimiku, pantomímu, očný kontakt, usmievavý či chladný výraz, býva často kontraproduktívne. Podstatný je celkový dojem," tvrdí skúsený partnerský a rodinný psychológ, ktorý všetkým praje pri výbere partnera šťastnú ruku. "Už preto, že najmenej polovicu všetkých partnerských trápení možno pripísať nevhodnému výberu."

Podľa odborníkov býva rozhodujúci hneď prvý dojem, teda niečo, čím nás ten druhý upúta, skrátka či sa nám páči, či nepáči. Tisíckrát nás môže okolie presviedčať, že podstatnejšie sú charakter, rysy osobnosti, intelekt, záujmy.

"Či spolu začneme, či nezačneme chodiť záleží napriek tomu hlavne na tom, ako zjav druhého zodpovedá našim predstavám. Ak bude vyzerať tak, že kedykoľvek na neho len kútikom oka pozrieme, urobí sa nám mdlo od žalúdka, potom to ani tie najlepšie vlastnosti nezachránia," tvrdí Šmolka.

Pravdou však je, že neverbálna komunikácia nám v čase zoznamovania, kedy máme pocit, že sme stretli toho pravého, môže mnohé napovedať.

1. Venuje vám dlhý pohľad


Úprimný a zamilovaný pohľad označuje väčšina žien ako jeden z najdôležitejších signálov príznakov záujmu zo strany muža. Až príliš uprený pohľad do vašich očí môže v niektorých prípadoch znamenať, že náprotivok si dal úlohu získať vás za každú cenu. Lepšie ako oči zabodnuté do vašich je skôr pohľad dlhý, v ňom sa odráža láskavosť, s ktorou sa pozeráme na ľudí, ktorých máme radi.

Je dobré sa sústrediť napríklad aj na zreničky očí. Práve ich rozšírenie môže byť znamením úprimného pohľadu plného náklonnosti. Pohľad sprevádza prirodzená frekvencia žmurkania. Ak je žmurkanie príliš časté, sedí proti vám pravdepodobne muž skôr nesebavedomý. Ak takého nemusíte, berte tento signál ako varovný.

"To, že na nás uprene pozerá, nemusí byť vždy prejavom erotického záujmu," hovorí Petr Šmolka a pripomína školské roky. "Vybavte si napríklad uprený pohľad skúšajúceho pri maturite vo chvíli, keď nemáme najmenšie tušenie, ako znie žiaduca odpoveď. Asi len v málokom bude podobný pohľad vzbudzovať erotické chvenie a pocit, že nás examinátor jednoducho chce. Áno, možno chce, napríklad nás chce potrápiť a potopiť," vysvetľuje.

2. Na večeri pokladá svoje ruky v tesnej blízkosti tých vašich


Ak stojíte vo fronte alebo sa stláčate cestou z práce v MHD a niekto je v príliš tesnej blízkosti, je vám to nepríjemné. Je to pochopiteľné, pretože daná osoba narúša vašu takzvanú intímnu zónu. Tá sa pohybuje zhruba do tridsiatich centimetrov.

Ak ste pozvaná na večeru, sledujte, ako ďaleko sú napríklad ruky vášho partnera. Ak ich stále približuje, chce narušiť vašu intímnu zónu. Toto narušenie by samozrejme malo byť úplne prirodzené. Prejavuje sa to aj tým, že partner stále približuje svoj pohárik k tej vašej, alebo si odkladá svoj mobil na stôl do vašej polovičky stola. Pokiaľ nie sú jeho ruky za celý večer na stole, môže to vyjadrovať neistotu či nezáujem.

3. Keď s vami hovorí, hlavu má vzpriamenú


Aj keď si myslíte, že ste práve stretla toho pravého, nie je zárukou, že vysnívaný muž chce nadväzovať nový vzťah. Spoznáte to podľa jeho pozície: akonáhle má hlavu zvesenú a je ľahko ohnutý, je to príznak, že nie je novému ťahu naklonený.

Muži, ktorí sú otvorení novému vzťahu, majú hlavu vždy vzpriamenú a vypnutý hrudník. Pri tomto signály buďte však opatrné. Akonáhle dáva muž pri postoji ruky v bok alebo ich naopak kríži, radšej odíďte. Tento muž tým vyjadruje svoju dominanciu a chce si dokázať, že vás ľahko získa. Jeho cieľom teda nie je opätovať lásku.

Svoje ruky by mal mať prirodzene voľne pozdĺž tela. Ruka vo vrecku môže znamenať, že hľadá istotu, čiže je trochu nervózny. Pokiaľ k vám stojí bokom, nechce sa s vami ďalej baviť.

4. Hladká vás po rukách? Má k vám vrelý vzťah


Jedným z najdôležitejších signálov sú dotyky. Akonáhle vás pohladí po rukách či po tvári a vychutnáva si každý dotyk, vyjadruje to jeho vrelosť a hlboké city. Tieto dotyky by mali prebiehať veľmi pomaly a nežne. Akonáhle ich muž vykonáva rýchlo a pritom čokoľvek komentuje, nie je to úprimné.

Ak si v priebehu rozhovoru navyše hladí svoje vlastné ruky, môžete si byť istá, že chce rozhovor ukončiť alebo sa kvôli niečomu cíti byť vinný. Určite by ste sa nerada neskôr dozvedela, že nie ste jediná žena v jeho živote.

5. Často sa na vás milo usmieva a nehýbe obočím


Naše pocity sa odrážajú v tvárovej mimike. Pri mimike sledujte hlavne dolnú časť tváre. Zatiaľ čo horná časť, ako je čelo a obočie, vyjadrujú skôr negatívne emócie, tie pozitívne sa objavujú predovšetkým v tej dolnej časti. Typickým príkladom je úsmev.

Ak sa na vás často usmieva, pričom jeho pusa nie je otvorená na maximum, je to opäť prejav toho, že je vám naklonený. Typický americký, umelý úsmev nemá s citmi nič spoločné. Takí ľudia sú neúprimní, dominantní a cítia sa byť nadradení. Práve rozšírený úsmev má za následok aj krčenie obočia či čela, čo do tvárovej mimiky premieta aj negatívne emócie, ktoré nevedomky púšťame von.

Rozlíšiť úsmev úprimný, priateľský či erotický od potenciálneho partnera nie je podľa Petra Šmolku vôbec jednoduché. "Bolo by asi ťažké brať si na rande manuál, opisujúci, čo sa deje s kútikmi úst, očnými štrbinami a napríklad aj nozdrami, keď má o nás protistrana naozaj úprimný záujem. A potom s tým manuálom porovnávať partnerov výraz," uvažuje psychológ, podľa ktorého by sme mohli analogicky postupovať aj pri ostatných neverbálnych informačných zdrojoch a zakaždým zložito analyzovať, či k nám ruky naťahuje preto, že nás chce vziať okolo krku, alebo skôr pod ním.

6. Pri pohyboch rúk vám otvára náruč


Posledným signálom, ktorý by ste nemali prehliadnuť, sú gestá, teda pohyby rúk, nôh či celého tela. Pri pohyboch rúk sledujte, či vám otvára svoju náruč. Chce vám tak ponúknuť svoj priestor a tým vás ochrániť.

Ak rýchlo a okázalo gestikuluje, teda rozhadzuje rukami ako Talian, len sa chvastá a nemá o vás skutočný záujem. Ak rýchlo trasie svojou nohou, je to prejav nervozity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 11:52