StoryEditor

Anketa HN

01.06.2007, 00:00

Aké je stanovisko vašej strany k plánu výstavby protiradarovej obrany v Česku?
Môže návšteva prezidenta Georgea Busha niečo vo vašich postojoch zmeniť?

Predseda vlády ČR a predseda ODS Mirek Topolánek na konferencii o americkej protiraketovej obrane
-- Pevne verím, že protiraketová obrana zvýši bezpečnosť Českej republiky, našich spojencov a ďalších európskych krajín. Inak by sme v rokovaniach vôbec nepokračovali. Protiraketový štít nie je namierený proti Rusku.

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
-- Nesúhlasíme so základňou, ktorá má vzniknúť na základe dvojstrannej dohody. Ako členovia NATO sa chceme podieľať na všetkom, čo bude dohodnuté tam. Tento typ záväzku nevyplýva z nášho členstva v NATO. Je to pre nás nešťastný spôsob, lebo môže pôsobiť deštruktívne na NATO a EÚ štruktúry. Počas návštevy Bush zrejme povie svoje dôvody, prečo USA žiadajú základňu. Pán Paroubek mu prezentuje naše stanovisko a dôvody, prečo je také, aké je.

Martin Horálek, hovorca KDÚ-ČSL
-- Radar áno, ale v štruktúre NATO. Je to vec rokovaní. Predmetom rokovania s pánom prezidentom Bushom by malo byť, aký status má mať radar v rámci NATO. Bude to dobrá príležitosť hľadať s ním konsenzuálne riešenie.

Eva Rolečková, hovorkyňa Strany zelených
-- Protiraketový systém nebol dostatočne prerokovaný s NATO, týka sa spoločnej zahraničnej politiky EÚ, nemá zaistenú podporu Kongresu USA, nie sú vyjasnené všetky technické, bezpečnostné a politické parametre. Zo strany USA nebolo garantované jeho začlenenie do systému NATO. Preto s ním za daných podmienok nesúhlasíme. Očakávame od návštevy prezidenta Busha doplnenie informácií, ktoré si myslíme, že by všetci aktéri mali mať, aby mohli rozhodnúť. To je jedna časť mozaiky.

Monika Hoření, hovorkyňa KSČM
-- Odmietame každú cudziu vojenskú základňu na našom území. Mali sme to vo volebnom programe -- takže držíme slovo. Návšteva prezidenta je dôkazom slabosti USA. Cíti taký veľký odpor českej verejnosti, že musí prísť, aby sa atmosféra ešte viacej pritvrdila, takže je to jeho obrovská prehra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 17:05