Facebook/Vymydlisi
StoryEditor

Iba deväťročný Matúš Pokorný vyrába mydlá, nie však hocijaké

21.11.2016, 15:00
Príbehy
Prednedávnom sme písali o 12 ročnom Angličanovi, ktorý sám šije plyšové hračky pre choré deti. Všimli sme si, že aj u nás na Slovensku máme takéhoto šikovného hrdinu, ktorý má len 9 rokov. Dokonca pred pár dňami vyhral ocenenie Leaf Award 2016.

​Matúš Pokorný môže byť naozajstnou inšpiráciou pre nás všetkých. Vyrába totiž mýdlá. Nie len tak hocijaké. Vo vnútri týchto mydiel sa skrývajú hračky. Tento nápad dostal práve vtedy, keď si umýval ruky a spadol mu do umývadla lego panáčik. Najprv začal vyrábať jednoduché mydlá, ktoré boli pre neho vhodné, nakoľko je alergik. Potom do nich zakomponoval aj hračky a tak sa zrodil skvelý nápad. Mydielka začal postupne predávať. Dokonca sa stali aj vhodnou didaktickou pomôckou pre deti, ktoré sú motivované si umývať ruky. Veď ktoré dieťa by sa nechcelo dostať, čo najrýchlejšie k jeho ukrytej hračke?

Za týmto skvelým nápadom sa však skrýva aj veľmi dobročinná vec. Peniaze, ktoré Matúš získa za predaj mydielok, venuje svojmu bratovi Jakubkovi, ktorý má detskú mozgovú obrnu. Vďaka mydlám sa Jakubkovi kupujú plienky. Matúš k svojmu už dvojročnému projektu pristupuje veľmi zodpovedne, nie len že mydlá sám vyrába, dokonca ich predáva a rozhoduje aj o veciach, o ktorých jeho rovesníci nemajú ani poňatia. 

Nájdete ho aj na Facebooku, kde píše: "Volám sa Matúš, mám 9 rokov a vyrábam mydlohračky. Je to motivačné mydlo s hračkou, ktorú si dieťa musí vymydliť a tak sa naučí umývať si ruky. A nielen to!" 

Tento šikovný chlapec navštevuje aj školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave, pôsobí aj v občianskom združení Čarovný prútik a organizuje tvorivé dielne pre deti s podobnou chorobou akú ma jeho starší brat Jakub.

Preto nepochybujeme o tom, že o Matúšovi budeme ešte určite počuť. 

Držíme palce!

Matúš Pokorný na Facebooku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:22