pixabay.com
StoryEditor

Vytúžené bábätko. Prišlo, keď to najmenej čakali

02.09.2016, 20:10
Príbehy
Autor:
iDnes
Nikdy sa netreba vzdávať, treba si veriť. Paradoxom však je, že keď sa prestaneme snažiť, vtedy sa začnú diať zázraky.

Našla som skvelého muža, s ktorým sme sa po dvojročnej známosti vzali. Obaja sme si priali veľkú rodinu, preto sme sa po svadbe začali snažiť o bábätko. Po dvoch rokoch sme ale začali tušiť, že niečo nie je v poriadku, píše čitateľka Jana pre ona.idnes.cz.
Ja, ani manžel sme žiadne zdravotné problémy nikdy nemali. Svadbu sme mali celkom mladí, ja som mala 24 a manžel 27 rokov. Obaja športujeme a snažíme sa jesť zdravo, napriek tomu sa u nás objavil problém, keď sme zatúžili po dieťaťku.

Už tri mesiace pred svadbou som vysadila hormonálnu antikoncepciu, ktorú som brala od osemnástich rokov a všetko sme nechali na náhodu. Vlastne nám zo začiatku bolo jedno, kedy otehotniem.

Vyšetrenia problémy neodhalili
Po roku snaženia som si nebola istá, ale manžel hovoril, že to bude v poriadku. Gynekologička mi poradila, nech obaja začneme brať vitamíny. Na internete som si začala čítať aj rôzne rady žien, ktorým sa nedarilo otehotnieť, ale nechcela som z milovania robiť povinnosť, a tak som tomu nechávala ešte čas. Keď však uplynuli dva roky, gynekologička poslala môjho manžela na spermiogram. Ten bol v poriadku, a tak bol rad na mne. Išla som na krvné testy, podstúpila som aj laparoskopické vyšetrenie, ale nič sa nezistilo.

Skončili sme na klinike pre liečbu neplodnosti
Lekárka nás poslala na kliniku pre liečbu neplodnosti a ja som prvýkrát začala podliehať panike. A navyše mi začali vadiť neustále otázky príbuzných a známych, kedy už konečne budeme mať dieťa. Manžel bol mojou veľkou oporou, podporoval ma a utešoval.

Na klinike sa najskôr rozhodli pre IUI (metóda asistovanej reprodukcie, pri ktorej sa v období ovulácie zavádzajú spermie do maternice). Tento proces som podstúpila celkom šesťkrát a nič. Zakaždým som to preplakala a už som neverila, že niekedy budeme mať dieťa.

Ako ďalší krok nám lekári odporučili podstúpiť IVF (metódu mimotelového oplodnenia, kedy dochádza k oplodneniu vajíčok a spermií mimo tela ženy). Manžel ale vedel, že už som z toho všetkého na dne a rozhodol sa, že je potrebné nechať tomu čas.

Ako prekvapenie k narodeninám mi kúpil dovolenku pri mori. Odišli sme na dva týždne na Cyprus a musím povedať, že to bola naša najlepšia dovolenka. Konečne zo mňa opadol ten neustály stres, či sa nám to podarí.

Konečne dve čiarky
Keď sme sa vrátili z dovolenky, tak som nedostala menštruáciu. Ľahko som znervóznela, ale hovorila som si, že je to asi len tým cestovaním. Keď už to bol týždeň, išla som si kúpiť tehotenský test. A prišlo prekvapenie, objavili sa dve čiarky. Nemohla som tomu po tých troch rokoch trápenia uveriť. Hneď som sa objednala ku svojej gynekologičke.

Moja radosť ale netrvala dlho, keď ma vzala na ultrazvuk, zrazu som videla jej divný pohľad. Oznámila mi, že v maternici nič nevidí a radšej ma pošle do nemocnice na podrobnejší ultrazvuk, že by to mohlo byť mimomaternicové tehotenstvo. S plačom som volala manželovi, ktorý tam za mnou ihneď prišiel.

V nemocnici už lekár "niečo" v maternici videl, ale ešte nás nepotešil. Vraj máme prísť za dva dni a uvidí sa. Potom sme už konečne s manželom spoznali naše šťastie. Srdiečko nášho vytúženého bábätka začalo tĺcť a ja som verila, že už bude všetko v poriadku.

Našťastie bolo a aj napriek počiatočnej nevoľnosti som mala celkom pohodové tehotenstvo. Pred štyrmi mesiacmi sa nám narodila vytúžená dcérka. A my teraz dúfame, že jej časom pribudne aj súrodenec.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:42