StoryEditor

Slovenka obetovala pre úspech všetko. Amerika ju dostala medzi špičku

13.05.2015, 18:10
Príbehy

Chcela študovať jazyky, no nedostala sa na vysokú. Išla si teda zlepšiť angličtinu do San Francisca. Pôvodný plán – mesiac, výsledok – osemnásť rokov. Dnes je jedinou slovenskou somelierkou s prestížnym svetovým titulom. Úspech v prevažne mužskom odbore si však vyžaduje veľkú dávku sebazaprenia a obety.

Pred ôsmimi rokmi bolo pre ženu naozaj ťažké dostať honorár, aký si zapýtala. „Muž uchádzajúci sa o rovnaké miesto také problémy nemal,“ hovorí Petra. Dodáva však, že odvtedy sa situácia zmenila k lepšiemu. „Čo sa mňa týka, podarilo sa mi získať titul Advanced Sommelier a vybudovala som si v somelierstve také meno, že teraz ponuky chodia za mnou, nie ja za nimi.“

Kamaráti musia počkať
„Svojej kariére obetujem veľa voľného času. Vyžaduje si totiž neustále vzdelávanie. Teraz sa učím na súťaž somelierov, sedím doma nad knihami a študujem naozaj každý deň namiesto toho, aby som šla s kamarátkami na kávu alebo s priateľom na turistiku,“ prezrádza úskalia svojej kariéry, no dodáva, že aj keď jej spoločenský život chýba, vzdelávanie ju veľmi baví.


Viac príbehov reálnych žien, ale aj kopu iných inšpiratívnych článkov,
nájdete vo svetovej premiére nového mesačníka Evita,

ktorý je už teraz vo vašich obľúbených stánkoch.

Ak si chcete byť isté, že vám žiadne číslo neujde, predplatiť si ho
môžete TU.

O všetky novinky sa budeme deliť aj na našom Facebooku,
takže nás nezabudnite like-ovať.


Aj založenie rodiny zatiaľ musí počkať
„Tým, že chcem budovať kariéru, deti ešte nemám, ale nevnímam to ako obetu. Deti chcem, ale také dva roky ešte počkajú. Chcela by som totiž získať titul Master Sommelier, ktorý má len asi 220 ľudí na svete, z toho ani jeden Slovák. Vyžaduje si to však štúdium 24 hodín denne a ešte viac odriekania. Neviem si predstaviť, ako by som popritom stíhala starostlivosť o dieťa.“ Petra preto radšej najskôr dosiahne stanovené pracovné ciele, a potom sa už bude naplno venovať dieťatku.

Bez práce nie sú koláče
Životný štýl v Amerike je iný ako na Slovensku. „Naše mesto je plné ľudí vo veku 30 – 40 rokov, ktorí sú stále slobodní a budujú si kariéru.“ Petra nie je výnimkou. No kým sa vyšplhala na rebríček tých najlepších, nejaký čas to trvalo. Bola umývačkou pohárov, hosteskou aj barmankou. „Roky som sa musela učiť, ale stálo to za to a za nič na svete by som svoju prácu nevymenila. Naozaj nič, čo stojí za to, nepríde len tak ľahko.“ Vie to aj Petrin snúbenec. Veď vlastne on bol ten, kto ju prvýkrát s vínom zoznámil a podporil ju aj vtedy, keď sa rozhodla odísť z hotelového manažmentu a pustiť sa do somelierstva.


Petra Polakovičová

Jediná slovenská absolventka Professional Culinary Institute s titulom Advanced Sommelier, certifikovaná somelierka, členka Court of Master Sommeliers a wine director reštaurácie Epic Rosthouse v San Franciscu.


Text: Ivana Murínová, Foto: Robert Birnbach

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:18