Avokádový puding bude chutiť aj tým najväčším odporcom zeleniny.pexels
StoryEditor

Prepašujte viac zeleniny do vašich jedálničkov. Je to jednoduchšie ako by ste si mysleli

29.04.2023, 10:00
Životný štýl

O tom, že by zelenina mala byť vo vašom jedálničku zastúpená v čo možno najvyššej miere iste viete. Niektorí však aj napriek tomu že sú im známe všetky výhody a dokonca aj nevyhnutnosť konzumácie zeleniny, sa jej stále vyhýbajú. Jednoducho na tieto chute nie sú zvyknutí, alebo im zelenina vôbec nechutí. No aj toto má svoje riešenie. Prepašovať zeleninu do vášho jedálnička je jednoduchšie ako by ste si mysleli.

Nie len deti, ale aj veľa dospelých vôbec nejedáva zeleninu a ak aj áno, tak len vo veľmi malých množstvách a o pravidelnosti by sme tu mohli hovoriť len veľmi ťažko.

Smoothie

Kde inde ako vo vašom obľúbenom nápoji môžete schovať aj to, čo by inak vašim chuťovým pohárikom vôbec nevoňalo? Ak si nabudúce budete pripravovať smoothie, urobte si ovocný základ. Banán v kombinácii s jablkom či pomarančom vám zaručí skvelú sladkú chuť a hrsť špenátu či nakrájaná cuketa sa v ňom úplne stratí. Jediné čo vás prezradí môže byť zelená farba.

Fašírky

Zeleninové fašírky sú doslova postrachom pre mnohých mäsožravcov. No dá sa to urobiť aj tak, že budú spokojné obe strany. Pokojne pripravte vaše obľúbené mäsové fašírky, no pridajte do nich na jemno nastrúhaný zeler, mrkvu, alebo cuketu. Mäsu dodajú nie len dávku vitamínov a minerálov, ale budú vďaka zelenine aj oveľa šťavnatejšie.

Polievky

Aj vaše deti z polievky zjedia maximálne mrkvu aj to len pod rôznymi prísľubmi čo za to neskôr dostanú? Zeler a petržlen idú automaticky bokom a „to biele“ vyhŕňajú z taniera do pár sekúnd. Ale vy ani v tomto prípade nemusíte ustupovať. Jednoducho všetko to, čo vaše deti nemajú radi opäť nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zeler, petržlen, kaleráb a aj inú zeleninu ktorú by za bežných okolností nedali do úst zjedia a ani o tom nebudú vedieť.

Avokádo

Ani avokádo nemá takú výraznú chuť, aby niekomu vyslovene nechutilo. Aj v tomto prípade ide skôr o akési zdráhanie sa ochutnať niečo nové. Pridajte ho teda k tavenému syru, doplňte o nadrobno nakrájanú reďkovku a rajčiny, ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a nikto nebude riešiť čo v tej skvelej nátierke je. Na sladko chutí fantasticky rozmiešané s banánom a roztopenou horkou čokoládou. Takémuto pudingu nikto neodolá.

Osvieženie

Ide sezóna zmrzlín a nanukov tak aj v tomto smere môžete byť kreatívne a ak sa podujmete robiť domáce nanuky zo sezónneho ovocia, pridajte k jahodám pár kúskov avokáda. Budú chutné, krémové a zdravé!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 11:03