Popíjanie vody z hlineného pohára dokáže zrýchliť váš metabolizmus.dreamstime
StoryEditor

Nejde len o vodu, ale aj o to, z čoho ju budete piť. Tento ajurvédsky trik vám naštartuje spomalený metabolizmus

24.12.2022, 15:00
Životný štýl

Príroda je mocná čarodejnica a o jej sile sa presviedčame denne. Aj ajurvéda, najstaršia indická medicína na svete, ju využíva pri liečbe organizmu. Navyše prináša rôzne tipy na zlepšenie zdravotného stavu, ale tiež napríklad na zrýchlenie metabolizmu, vďaka čomu sa môžete dopracovať k štíhlejšiemu telu.

Vplyvom zlej životosprávy, neustálych diét, nedostatočného príjmu potravy si sami postupne počas rokov spomaľujeme svoj metabolizmus. Opäť ho naštartovať je síce proces, ktorý trvá, no podarí sa vám to, ak sa zažnete pravidelne stravovať a do života zaradíte tento jednoduchý trik, s ktorým prichádza ajurvéda.

Hlinený pohárik

Ak čakáte, že budete musieť piť trikrát denne prevarenú vodu, doplnenú o desiatky rôznych bylín, ste na omyle. Váš metabolizmus naštartuje obyčajná čistá voda. Dôležité však je to, z čoho ju budete piť. Zázrakom, ktorý vám pomôže s lenivým trávením je hlinený pohár alebo krčah. Práve ten má pozitívny vplyv na naštartovanie vášho metabolizmu. Samotní odborníci v ajurvéde priniesli toto zistenie aj s jednoduchým vysvetlením. Hlina, keďže pochádza zo zeme, má v systéme ajurvédy upokojujúce účinky na ľudský organizmus. Zároveň telu poskytuje ochranu pred faktormi tepla a chladu a snaží sa o udržanie rovnováhy v tele.

Vplyv na kvalitu vody

Hlinený hrnček vyrovnáva aj pH vody, vďaka čomu znižuje jej kyslosť. To má pozitívny vplyv v prípade, že trpíte žaludočnými problémami. Z plastových fliaš sa do vody uvoľňujú mikro častice plastov. To vám v prípade, že pijete vodu z keramického hrnčeka, samozrejme nehrozí. Navyše tento materiál prirodzene otepľuje vodu o zhruba 5 °C, čiže telu doprajete dávku hydratácie v teplote, ktorá je preň najprirodzenejšia.

Príprava jedla

Ak máte možnosť, zájdite na pôjd k babičke a rozhliadnite sa, či náhodou pod nánosmi prachu nenájdete nejaké hlinené poklady. Aj jedlo, pripravované v hlinených nádobách má svoje čaro a tiež pozitívny vplyv na zdravie. Príprava jedla v hrncoch z týchto materiálov ponúka jeho šetrnú úpravu, počas ktorej nestráca vitamíny a živiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 22:22