Mlieko má v domácnosti všestranné využitie.Dreamstime
StoryEditor

Mlieko využijete aj mimo kuchyne: Nahradí kozmetiku aj vyleští príbory

19.06.2022, 09:00
Životný štýl

Mlieko má v kuchyni nezastupiteľnú rolu, využijete ho však aj inde. Ako vám okrem pitia ešte môže pomôcť?

V úlohe záhradníka

Roztok z vody, plnotučného mlieka a pár kvapiek jódu vám zaistí, že budete mať bohatú úrodu. Lejte ho priamo k sadeničke. Ak budete takto kropiť uhorky, vraj nehrozí, že budú horké.

Kozmetika zo špajze

Došlo vám odličovacie mlieko a drogéria je ďaleko? Pomôže mlieko sušené. Stačí zmiešať tri polievkové lyžice a tretinu šálky teplej vody. Hneď ho môžete nanášať na pleť pomocou kozmetického tampónu a odličovať. Nezabudnite si nakoniec tvár opláchnuť vodou.

Na rybacinu

Vytiahnete rybu z mrazničky a hneď vám napadne, že nikdy nebude ako čerstvá. Ale áno, len ju ešte zmrznutú ponorte do mlieka a nechajte ju tam rozmrznúť. Nielenže sa jej vráti stratená čerstvosť, ale ani sa nebudete musieť báť arómy rybaciny, mlieko si s tým všetkým poradí.

Prvá pomoc

Keď to preženiete na slniečku, koža vás páli ako čert. Ak nemáte poruke prípravky na upokojenie pokožky z lekárne, vytvorte si pastu zo sušeného mlieka a z malého množstva vody doplneného štipkou soli, ktorú potom poklepávaním naneste na postihnuté miesta. Uvidíte, ako mlieko pleť upokojí.

Na zašlé striebro

Leštiť striebro väčšina z nás našťastie nemusí každý deň, keď však príde na vec, obvykle nemáme poruke nič, čím by sa to dalo realizovať. V ten moment teda otvorte chladničku a vytiahnite z nej mlieko. Buď ho zámerne nechajte vonku skysnúť, alebo doň pridajte ocot. Strieborné predmety ponorte najmenej na pol hodiny do kyslého mlieka, čierny povlak sa uvoľní. Potom už stačí iba všetko umyť v mydlovej vode, utrieť suchou handričkou a kochať sa leskom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 15:54