pixabay.com
StoryEditor

Štyri litre vody denne? Redaktorka vyskúšala, ako to ovplyvní jej pleť

28.10.2016, 08:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Hydratácia "zvnútra" sa dnes považuje za rovnako potrebnú ako tá, o ktorú sa starajú pleťové krémy a séra. Naozaj musíme vypiť litre vody denne, aby sme mali zdravú a žiarivú pokožku? Americká redaktorka to skúsila na vlastnej koži.

"Doktori mi vždy hovorili, že k mojim príšerným migrénam, ktoré ma trápili celé dni, možno prispieva dehydratácia. Moja kožná hovorila, že keď budem piť viac vody, určite sa mi zlepší akné. A všetky kozmetičky, u ktorých som kedy bola, prskali, keď som im prezradila, ako málo za deň vypijem. Ako by voda bola odpoveď na všetky moje problémy, "čuduje sa kozmetická redaktorka magazínu Refinery29 Maria Del Russo, o ktorej píše aj idnes.cz.

"Správny pitný režim je naozaj dôležitý. Okrem iného aj práve kvôli tomu, aby pleť bola dostatočne hydratovaná, "potvrdzuje Katarína Třísková, korektívna dermatologička z Medicom Clinic. "Ak budete piť málo, prejaví sa to na celom organizme a samozrejme aj na pleti. Bude vysušená, ľahko sa na nej začnú vytvárať vrásky, "opisuje.

Dôležité je podľa nej piť pravidelne v priebehu celého dňa, nie sa nárazovo "prepíjať", a tiež pitný režim prispôsobiť fyzickej záťaži. "Pri zvýšenej aktivite samozrejme pite viac. Priemerne by dospelý človek mal za deň vypiť okolo dvoch litrov vody, ale to je individuálne odporúčanie. Striktne by som sa ním neriadila, "podotýka lekárka.

Štvorlitrový kanister a nedostatok záchodov
To Maria Del Russo na seba bola prísnejšia a ako dennú dávku si určila celý galón vody, to sú necelé štyri litre. Prvý deň, kedy doslova s kanistrom vody vyrazila na nákupy, opisuje ako nikdy nekončiace hľadanie verejných toaliet. "Potrebovala som ísť na toaletu aspoň raz za hodinu. Moje kamarátky na mňa neustále čakali pred kaviarňou „Starbucks“, kde som netrpezlivo poskakovala v rade, aby som si kúpila malý zelený čaj za dva doláre a dostala kód k tým úbohým dverám od záchoda. "

Na časté návštevy tejto miestnosti si vraj po pár dňoch zvykla. Rovnako ako na to, že nesmie piť rýchlo, aby sa jej neurobilo zle od žalúdka, ani príliš pomaly, aby jej večer v kanistri nezostávalo nezvládnuteľné množstvo vody. "Občas som si večer hovorila, že by som urobila čokoľvek, aby som ten zvyšok nemusela dopíjať. Niekedy som ho dopila, ale niekedy som si ho nechala až na ráno, "priznáva.

Ako sa prepiť k žiarivej pleti
Kvantá vody, ktoré počas tridsiatich dní vypila, sa každopádne prejavili. "Moja pleť síce nebola zázračne hebká ako lupene ruží, ale musím uznať, že mi výrazne ubudli pupienky ako na brade, tak na lícach. Pleť bola tiež oveľa žiarivejšia - takže som prestala nosiť make-up aj rozjasňovač a používala som len korektor, "pochvaľuje si redaktorka.

Prekvapil ju vraj tiež fakt, že mala ďaleko viac energie, lepšie sa jej vstávalo a na ranných lekciách jogy sa Márii cvičilo tak dobre, že si to všimol aj jej inštruktor. Navyše mala celkovo menšiu chuť na sladké, migrény úplne zmizli a lepšie znášala opicu.

Že to znie ako zázrak? To zase nie, mierni svoj úsudok redaktorka, ktorá teraz namiesto galónu vody pije asi len polovicu, teda necelé dva litre. Výhody dobrého pitného režimu sú podľa nej nesporné, ale so žiadnym návykom sa to nesmie preháňať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 08:02