pixabay.com
StoryEditor

Koniec kultu štíhleho tela? Čoraz menej žien je nespokojných so svojím telom

10.08.2016, 06:00
Životný štýl
Honba za dokonalým telom sa pomaly stáva trendom. Mnoho žien vo veľkom rieši svoju postavu a chcú sa podobať na tie z titulných stránok lesklých magazínov. Kedy to už skončí?

Zakaždým, keď pozeráme televíziu, surfujeme po internete alebo listujeme v magazíne, sme bombardovaní obrázkami štíhlych modeliek, ktoré propagujú zelené smoothie a klíčky. Kult dokonalého tela stavia na prvé miesto chudé ženy, ktoré údajne predstavujú ideál krásy. Dievčatá a mladé ženy sú tak pod tlakom spoločnosti, niet divu, že riešia každý gram navyše. Vždy sa nájde niečo, čo by sa dalo vylepšiť, zmenšiť či zväčšiť, zamaskovať, prípadne úplne odstrániť. Nespokojnosť so svojím telom u žien je očividná už dlhé roky. Po dlhšej dobe sa objavil nový výskum, ktorý naznačuje, že sa to začína uberať dobrým smerom. Vyzerá to tak, že si nežnejšie pohlavie začína uvedomovať krásu svojho tela a postavu až tak veľmi neriešia ako kedysi. Sú pozitívnejšie a prijali sa také, aké sú.

Na výročnom zhromaždení Americkej psychologickej asociácie predložil Bryan Karazsia, PhD analýzu viac ako 250 štúdií, vrátane viac ako 100-tisíc účastníkov z rokov od 1981 až 2012. Výsledky výskumu ukázali, že ženská nespokojnosť so svojím telom postupne klesá, zatiaľ čo u pánov je konštantná už 30 rokov, ako píše telegraph.co.uk. „Ženy síce už dlhšie obdobie hlásia väčšiu nespokojnosť so svojou postavou než muži, avšak je stále menej a menej žien, ako sme zistili po dobu 31 rokov výskumu,“ povedal Karaszia. „Ak vezmeme do úvahy, že napr. ľudia v Spojených štátoch, kde bolo vykonaných väčšina štúdií, sú fyzicky väčší ako kedykoľvek predtým, dalo by sa očakávať, že nespokojnosť s telom by sa mala zvyšovať. Zistili sme však pravý opak.“

Odcudzujú prehnaný dôraz na zovňajšok

Trend, ktorý akceptuje aj ženy s kilami navyše, zrejme rozpútali médiá, v ktorých sa mnohé vplyvné osobnosti a celebrity vyjadrili ku kultu dokonalej štíhlej postavy. Herečka Jennifer Aniston bola znechutená tým, ako ju novinári riešili pre jednu fotku, kde mala vypuklé bruško. „Som znechutená drobnohľadom a posudzovaním postavy, s ktorými sa denne stretávame pod maskou žurnalistiky. Pokiaľ som pre niektorých ľudí symbolom, tak som jasným príkladom toho, akým spôsobom sa my ako spoločnosť pozeráme na naše matky, dcéry, sestry, manželky, priateľky a kolegyne. Objektivizácia a drobnohľad, ktorým ženy podrobujeme, sú absurdné a znepokojivé.“

Spôsob, akým ju médiá vykresľujú je len odraz toho, ako sú všeobecne zobrazovaní ženy premeriavané pokriveným štandardom krásy. Renné Zellweger nasledovala Jennifer Aniston po tom, čo ju média obvinili, že má za sebou plastickú operáciu. Podľa nej je spoločnosť až príliš fixovaná na telesnú stránku. Tieto dve herečky sú len niektoré z množstvo iných, ktoré taktiež odcudzujú prehnaný dôraz na zovňajšok a dokonalý výzor. Doslova bojujú za prirodzenosť a lásku k sebe samej.

Dokonca aj modelka Erin Heatheron z Victoria Secret vyjadrila svoje obavy a to, ako bojuje s telesným výzorom. Jedného dňa napísala na sociálnu sieť vyjadrenie, ako stála tvárou v tvár nepriazni osudu a veľkým nárokom na svoju postavu. Okolie ju nútili splniť požiadavky perfekcionizmu, no ako sama priznala, nie je dokonalá.

Do povedomia sa každým rokom čoraz viac odstávajú plus size modelky, ktoré sa nehanbia za svoje kilá navyše, ba práve naopak. Hrdo ich ukazujú v spoločnosti a na prehliadkových mólach. A ostatní ich akceptujú! Ukázalo sa, že pre mnohé ženy je doslova vzorom Ashley Graham, prvá slávna plus size modelka, ktorá sa dostala na titulky svetoznámych magazínov, vrátane Sports Illustrated. I napriek väčšej konfekčnej veľkosti podpísala zmluvu s modelingovou agentúrou a ako sama priznala, nemá núdzu o prácu.

Poriadne ženské krivky na výslní

Svet sa akoby začal viac zaujímať o ženy krv a mlieko, ktoré postupne zaplavili stránky časopisov. Milióny ľudí podporuje Ashley Graham, ale i iné plnoštíhle modelky, ktoré sa stali obľúbené i pre svoje výroky o ženskom tele, ktoré je krásne, nech je akékoľvek. „Moje krivky sú sexi a chcem všetkým ženám povedať, že aj ich postava je rovnako príťažlivá. Na svete neexistuje žiaden dôvod, prečo by sme svoje telá mali skrývať, ale viem vymenovať nekonečný počet dôvodov, prečo by sme ich všetkým mali bez hanby ukázať. Mám pocit, že spoločnosť je už na poriadne ženské krivky v bikinách konečne pripravená,“ vyjadrila Ashley.

Podľa Karaszia ešte chvíľu potrvá, kým bude spoločnosť úplne akceptovať ženskú krásu s plnými krivkami. Ako však tvrdí, je to na dobrej ceste.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 18:49