pixabay.com
StoryEditor

Ako vyzerá v súčasnosti úspech podľa žien?

14.07.2016, 06:00
Životný štýl
Ako možno definovať úspech? Podľa jedného výskumu by odpoveď na túto otázku mohlo ovplyvňovať okrem iného aj pohlavie.

Nedávny výskum ukázal, že zatiaľ čo muži sú poháňaní výkonom na pracovisku, ženy majú inú predstavu o tom, čo robiť pre to, aby dosiahli skutočný úspech, ako píše theguardian.com.

"Ženy a muži veria, že sú rovnako schopní dostať sa na vedúce pracovné pozície, ale muži vynaložia viac výkonu ako ženy." Jednalo sa o zistenie nedávnej štúdie skupinou akademických pracovníkov na Harvard Business School, ktorá zistila, že ženy majú viac životných cieľov ako muži. Na druhej strane, u nežnejšieho pohlavia je menej pravdepodobné, že sa bude usilovať o vyššie pracovné miesto. Navyše, ženy očakávajú negatívne výsledky zo svojej prezentácie na pracovnom trhu, čím vlastne samé seba odpisujú.

Čo možno považovať za kariérny úspech? Každý človek si pod tým predstavuje niečo iné. Niekto si pod tým predstavuje zvýšený plat alebo vyšší status v práci. Pre iných je to možnosť vlastného rozvoja a sebarealizácie, uznanie alebo samostatnosť.

Výskum ďalej naznačuje, že ženy sú menej motivované platom, postavením a výkonom ako muži. Prečo je to tak? Naše definície úspechu sú často ovplyvnené vonkajšími skutočnosťami. Už odjakživa zastávajú vedúce pracovné pozície v prevažnej väčšine muži. Aj tieto skutočnosti môžu ovplyvniť to, ako ženy konceptualizujú úspech. Ženská definícia úspechu taktiež môže byť odrazom skutočnosti, že spoločnosť stále kladie väčší dôraz na zodpovednosť a starostlivosť v rodine. Jednoducho povedané, každá ženy by sa mala starať o rodinu, kde je jej "vedúce postavenie".

V rámci jedného stretnutia sa vedci pýtali účastníkov, čo pre nich znamená úspech. Súčasťou výskumu sa stali muži, ženy, podnikatelia, vedúci pracovníci a dokonca tri rôzne generácie. Každý jeden mal svoju vlastnú definíciu úspechu a taktiež si zvolil cestu, ako sa k nemu dopracuje. Ide o dôkaz toho, že i napriek mnohým štatistikám a štúdiám neexistuje jednotná definícia úspechu. Každý jednoducho musí nájsť tú svoju. Všetci sa však na niečom zhodli. Úspech je o tom, žiť slobodne podľa vlastných hodnôt. Taktiež súhlasia, že sa mení v priebehu celého života a tiež naprieč generáciami.

Pred sedemdesiatimi rokmi sa svadba považovala za úspech žien. Pre generáciu Y bol a stále je úspech dostať sa na vrchol v rámci hierarchických systémov, kde dominujú muži. Pre iných je zase dôležité zamerať sa na prepisovanie pravidiel s dôrazom na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Aby ste dosiahli úspech, bez ohľadu na to, či sa to týka postavenia alebo pohlavia, dodržiavajte tieto zásady:

  • Majte jasno o svojich cieľoch a neustále si ich pripomínajte.
  • Počítajte s tým, že za úspech zaplatíte určitú cenu. Zabezpečte sa tak, aby ste boli na to pripravení.
  • Uvedomte si, že nemôžete mať hneď všetko.
  • Rozhodnite sa, čo je pre vás najdôležitejšie v danom okamihu a usilujte sa o to.
  • Majte na pamäti, že po každom ťažko zdolanom kopci, po ktorom vyleziete, sa objaví ďalší.
  • Počítajte s neúspechom a s chybami, ktoré spravíte. Nenechajte sa nimi odradiť a myslite na to, že každá jedna chyba vás posunie vpred.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 00:56