Užívajte si materstvo na sto percent.pixabay.com
StoryEditor

Takto si užijete materstvo a zvládnete starostlivosť o dieťa

06.04.2016, 06:00
Životný štýl
Vytúžené dieťatko prišlo na svet. Aj keď je vysnívané, jeho energia a vytrvalosť dá zabrať. Ako si vychutnať materstvo?

Byť mamou je jednou z najkrajších vecí, ktorá sa môže žene prihodiť, no zároveň aj pekelne ťažká. Materská dovolenka sa spája so zvláštnym svetom, ktorý sa mamičke buď páči, alebo ho len pretrpí. Žena je dieťaťu zvyčajne k dispozícii 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Starostlivosť o dieťa jej dá poriadne zabrať. Hlavne prvé týždne bývajú najťažšie, kým sa mamička s dieťatkom a povinnosťami okolo neho zladí, istý čas to potrvá. Až neskôr sa trošku zotaví a začne si materstvo aj vychutnávať. Hovorí sa, že k tomu obvykle dôjde až pol roka po pôrode. Ako to však dosiahnuť skôr a užívať si chvíle s malým stvorením?

Zavolajte si niekoho na pomoc

Nebojte sa požiadať o pomoc svojich najbližších. Manžela, matku, kamarátku, pokojne aj svokru. Aj pár minút, kedy nebudete mať na starosť dieťa, vám vleje energiu do žíl. Alebo ich poproste, aby sa postarali o domácnosť, ktorá vám tiež uberá energiu Mama vám určite ochotne pomôže pri varení a postará sa o nákup potravín. Nesnažte sa byť dokonalá, nie ste predsa stroj. Každá pomoc vám príde vhod.

Prijmite fakt, že v prvých týždňoch to bude ťažké

Neplánujte si dovolenku na víkend alebo iné akcie s kamarátmi. Ani nebudete vedieť ako, ale dieťatko vás zamestná na dlhé hodiny, ako píše parents.com. Jediné, čo za ten čas stihnete spraviť, je prejsť z kuchyne do obývačky. Je lepšie rátať s tým, že začiatok bude ťažký, ako byť nepríjemne prekvapená, že vám žiadne plány nevychádzajú.

Oddychujte

Využite čas, kedy ratolesť spí, na svoj odpočinok. Dieťatko berie veľa energie, oddýchnite si s ním, aby ste bez problémov zvládli aj ďalšie nástrahy, ktoré vás čakajú počas dňa.

Nájdite si nové kamarátky

Máte jedinečnú možnosť stretávať sa s inými matkami a deťmi a nadviazať nové priateľstvá. To, že sa vám narodí dieťatko ešte neznamená, že váš spoločenský život je v troskách. Práve naopak začína. Môžete zájsť do nejakého materského centra alebo stačí ak sa prejdete s kočíkom v parku, kde stretnete aj iné ženy, s ktorými nájdete spoločnú reč. Popr. môžete dať prednosť rôznym diskusným fóram na internete, kde spoločne zdieľajú svoje skúsenosti s materstvom či rady iné mamičky.

Uľahčite si všetko čo sa dá

Čudovali by ste sa, ako môžu byť niektoré každodenné činnosti zábavné. Spravte si z varenia zábavnú činnosť. Namiesto stráženia svojho drobca a odbiehania od hrnca s varechou v ruke, ho zapojte do diania. Posaďte ho na linku, nech vás sleduje a máte vlastnú kuchársku show. Varenie bude hneď zábavnejšie. Alebo keď sa chystáte oprať veci, ktoré vám stoja v koši na bielizeň. Posaďte ratolesť pred práčku. Neuveríte, ako ho zaujme. Točiaci sa bubon v pračke totiž vníma ako televízor. S údivom sa bude pozerať na práčku a vy tak medzitým stihnete odbehnúť na WC či dopiť si kávu. Buďte vynaliezavé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. máj 2024 08:30