StoryEditor

Konečne žiaden stres. Takto si privoláte Vianoce plné radosti

20.11.2015, 13:45
Životný štýl
Blížiace sa Vianoce nám teraz viac než pohodu pripomínajú, čo všetko ešte musíme do tej doby stihnúť.

Zoznam úloh nás namiesto tešenia skôr stresuje. "Rozvoňajte si domov, zapáľte sviečky a na stôl dajte kvetinu," radí interiérová dizajnérka Oľga Bušková čo robiť, aby sme sa na sviatky tešili už dnes.

"Prostredie nášho domova nás ovplyvňuje viac, než si myslíme," tvrdí dizajnérka a dodáva, že na naše rozpoloženie má vplyv až z jednej tretiny. "Predstavte si, že domov je naše druhé telo. Je dobré sa zamerať na tri hlavné miestnosti, v akom stave ich máme, pretože môžu mať vplyv nielen na našu psychiku," vysvetľuje Oľga Bušková.

Vstupné priestory podľa nej symbolizujú ústa, ktorými dom dýcha a prijíma vitálnu silu, ako píše idnes.cz. Nálade pomôžeme aj ozdobením okien a vstupných dverí. "Prilákate a pozvete vianočnú atmosféru do bytu a zároveň tak pozývate návštevy a ponúkate priateľstvo a pospolitosť," radí dizajnérka.

Spálňa je podľa nej priestor regenerácie a zrkadlom nášho partnerského vzťahu a kuchyňa je srdcom domova, kde dochádza k transformácii sily krajiny do jedla, ktoré prijímame.

Dôležité sú aj rohy miestností. "V nich sa totiž hromadí najviac stagnujúcej energie. Pomôžete im napr.  lampou svietiacou nahor alebo vysokou zdravou rastlinou."

Myslite na vôňu Vianoc


Naším najcitlivejším zmyslovým orgánom je nos, a preto je dôležitá príjemná vôňa. "Náš domov by nám mal voňať," hovorí dizajnérka. Vôňa podľa nej k Vianociam rozhodne patrí, pretože vzduch, ktorý dýchame, vytvára atmosféru. "Nie je to len vôňa cukrovinky a ihličia, ale pre zvýšenie vianočnej atmosféry môžeme použiť éterické oleje ako napr. upokojujúcu škoricu, borovica a eukalyptus očisťujú priestor od negatívnej energie, pomaranč je na podporu radosti, klinček pre harmóniu," tvrdí dizajnérka a dodáva, že vianočnú vôňu domova si pamätáme dlhé roky.

Atmosféru predvianočnej pohody môžeme vytvoriť aj pomocou kvetov a sviečok. "Živá kvetina na stole, napríklad červená Vianočná hviezda, vnáša do priestoru bohatú vitálnu energiu a tú v túto dobu potrebujeme najviac." Sviečky sa na stôl hodia podľa nej pokojne už teraz. "Nielenže vytvárajú vľúdnu pohodu domova, čistia vzduch a teplo a mäkké svetlo plameňa môžu upokojiť citovú nerovnováhu a obavy, ale tiež zatepľujú priestor," vysvetľuje.

Stromček patrí na východ či juh izby


Samozrejme, že vianočné sviatky možno osláviť aj bez tradičných artefaktov, ako je adventný veniec, stromček, cukrovinky, kapor. "Osobne sa na sviatky tak teším práve preto, že ma baví vyrábať veniec, zdobiť a zapaľovať jednotlivé sviečky na ňom, lúskať orechy, ktoré sú symbolom hojnosti a bohatstva, púšťať lodičky a sledovať, kam ktorá dopláva. Mám rada bozk pod imelom, ktoré prináša šťastie, ochranu a lásku do domu a je, ako hovorila moja babička, magický prostriedok proti urieknutiu a zlým duchom,"  hovorí Oľga Bušková.



Podľa dizajnérky môže mať na našu dobrú vianočnú náladu vplyv aj to, kam postavíme vianočný stromček. "Môže stáť v tej časti obývacej miestnosti, ktorá je na východ, tam podľa čínskeho učenia Feng Shui "sídli" zdravie a spokojnosť, v juhovýchodnej časti, ktorá je oblasťou hojnosti a blahobytu, prípadne v zóne slávy, ktorá leží v južnej časti miestnosti," vysvetľuje Olga Bušková.

Veľmi dôležitým prvkom bytu a nielen cez Vianoce je jedálenský stôl. "Ten symbolizuje rodinu a spoločné rodinné rituály podporujú vzťahy v rodine. Stôl by mal byť preto pevný, aby sme cítili, že naša rodina nie je rozkolísaná.  Navyše je dôležité, aby náš stôl bol bohato prestretý, alebo by mal ilúziu bohatstva na Vianoce aspoň vytvárať," upresňuje dizajnérka a dodáva, že by mal byť v priestore umiestnený tak, aby bolo okolo neho bolo dosť miesta pre všetkých.

K Vianociam neodmysliteľne patria tiež televízne rozprávky. "Ak však bude televízia v strede miestnosti alebo ako prvá vec, ktorú vidím po príchode do priestoru, potom je jasné, že v tejto rodine vyhrávajú virtuálne Vianoce," upozorňuje dizajnérka.

Umelé či živé dekorácie?


Či zvolíte vianočný stromček umelý alebo živý, veľký alebo malý, je na každom z nás. "Osobne mám rada stromček živý. Nielenže krásne vonia, ale tiež preto, že ihličnany sú symbolom dlhovekosti a sú spájané s celoživotným priateľstvom. Mám rada vôňu lesa a živé stromy, tak si užívam jedenkrát do roka zdobenie živého "lesného krásavca" aj u nás v obývačke," povedala dizajnérka o vlastných pocitoch.

Ani zdobenie stromčeka nie je náhodné. Nadávajte naň všetko, čo doma nájdete. Je dobré sa pred zdobením zastaviť a vytriediť tie ozdoby, ktoré nemáme radi. "Predsa si nepokazíme príjemnú atmosféru Vianoc pozeraním sa na postavičku od bývalého priateľa, s ktorým sme sa rozišli minulé Vianoce," uvádza príklad Bušková.

Nie náhodou patrí k zimným sviatkom farba červená, ktorá interiér "zahreje" a tiež zlatá, symbolizujúca hojnosť a blahobyt. Ježiško prichádza v chladnom ročnom období, preto sa hodí dodať domovu energiu a farby ohňa. Dôležitá je ale rovnováha. Moc ohňa (sviečky, krb, žlté osvetlenie ...) v priestore vytvorí podľa dizajnérky energiu, ktorá v nás môže podporiť "vyhorenia" a emocionálne výbuchy a hádky.

"Preto sa potom veľa ľudí po vianočných sviatkoch alebo začiatkom roka cíti bez energie. Podľa čínskeho učenia to môže mať na svedomí práve nadmiera ohnivých prvkov v našich domovoch. K rovnováhe dôjde, keď tieto silné energie ohňa vyrovnáme s chladnejšími farbami napr. striebornou, šedou, modrou alebo bielou farbou," dodáva dizajnérka Bušková a zdôrazňuje, že nie je podstatné, či sviatky stihneme a zvládneme nachystať na sto percent.

"Najlepšia je investícia do vzťahov, tak si užívajme stretnutia, aby sme cítili, že tieto sviatky sú skutočne spoločné. Veď ďalšie budú až za rok."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 16:34