StoryEditor

Tieto laky na nechty obsahujú nebezpečnú látku. Ohrozujú plodnosť

28.10.2015, 04:00
Životný štýl
Pozor na výber lakov na nechty. Niektoré z nich obsahujú nebezpečnú chemickú látku.

Upravené nechty a jemné ruky sú dôležitou vizitkou každej ženy. Pri starostlivosti o našu krásu by sme preto na naše ruky nemali zabúdať. Vzhľad nechtov a rúk dokáže o nás veľa prezradiť. Ku krásnym rukám dopomáhajú laky na nechty. S intenzívnymi farbami a v trendy odtieňoch dokonale doplnia každý vzhľad.  Rôznorodosť efektov a tieňov zaručuje jedinečné štýly. Máme na výber od žiarivého alebo jemného telového, trblietavého alebo matného laku - každý jeden zmení nechty na krásny módny doplnok.

Rozhodujete sa, ktorým lakom si tentokrát ozdobíte svoje nechty? Buďte opatrnejšie pri ich výbere. Upozorňujú na to vedci z Duke University a Enviromental Working Group. Nová štúdia totiž zistila, že niektoré laky obsahujú látku, ktorá je pre ľudské zdravie mimoriadne nebezpečná a bežne sa používa ako spomaľovač horenia na nábytok či plastové výrobky. Ide o tzv. endokrinný disruptor, teda chemickú látku, narúšajúcu endokrinný systém, ako uvádza motherjones.com. Táto látka je na obaloch výrobkov označená ako TPHP alebo TPP. Vyvoláva nepriaznivé účinky na človeka a spôsobuje zmeny v reprodukčnom systéme, v hormonálnej regulácii a metabolizme. Ako vedci uviedli, ženy, ktoré si nalakovali nechty, už po desiatich až 14 hodinách vykázali sedemnásobný nárast tejto látky.

V ktorých lakoch sa nachádza nebezpečná látka?


Analýza Environmental Working Group pod názvom Skin Deep varuje, že viac ako polovica lakov na nechty obsahujú chemické látky. Patria sem i známe značky, ktoré s obľubou požívajú mnohé kozmetické salóny ako OPI, ale aj Sally Hansen, Revlon či Maybelline.

Značky lakov, ktoré obsahujú nebezpečnú látku:

Vedci zrealizovali výskum, v rámci ktorého jednej skupine žien dali rukavice a aplikovali lak na umelé nechty a ostatné si nalakovali svoje nechty. V prvej skupine nezaznamenali žiadne zmeny, no v druhej sa prítomnosť chemikálie v tele zvýšila až sedemnásobne.

"Je to veľmi znepokojujúce, že tieto laky na nechty sa predávajú na trhu pre ženy a dospievajúce dievčatá a pritom obsahujú endokrinné disruptory. O to viac je to znepokojujúcejšie, keďže ich telá absorbujú túto chemikáliu pomerne rýchlo hneď po nanesení laku," povedala znepokojene Johanna Congletonová, spoluautorka štúdie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. máj 2024 02:42