StoryEditor

Šesť mýtov o móde a nakupovaní, ktorými sa nemusíte riadiť

13.10.2015, 14:30
Životný štýl
K móde patrí množstiev povier a pravidiel, ktoré s odstupom strácajú zmysel. V posledných sezónach dokonca frčí ich skôr porušovať.

Preto sme vybrali šesť mýtov spojených predovšetkým s výberom a nakupovaním oblečenia, ktorými sa už rozhodne nemusíte riadiť, ako píše idnes.cz.

1. Drahé oblečenie je vždy kvalitnejšie


To väčšinou platí u extrémov: luxusná róba od Valentina stojí niekoľko sto tisíc korún preto, že ju aj niekoľko týždňov ručne šijú skúsené európske krajčírky z unikátnych materiálov. A obyčajné tričko zaobstaráte v reťazci za dve stovky preto, že vzniklo v továrni, kde je nielen extrémne lacná pracovná sila, ale šije sa rýchlo, bez ohľadu na detaily a z lacných látok.

Stredne drahé obchody s módou, ktorým sa niekedy hovorí "high street", avšak v posledných rokoch prekračujú hranice. Nájdete v nich predražené oblečenie, u ktorého platíte skôr za dizajn skopírovaný z prehliadkových mól, tak aj prekvapivo lacné kúsky, ktoré sú veľmi dobre ušité, odolné a vyrobené z kvalitných, často i ekologických materiálov. Dôverujte, ale vždy preverujte.

2. Ženy majú nakupovať v dámskom oddelení, muži v pánskom


... povedal niekto, kto nikdy nevidel Diane v pánskej košeli alebo Davida Bowieho v saténovej blúzke. Androgýnny vzhľad nie je v móde nič nové (obaja spomenutí s ním slávili úspech už v 70. rokoch), posledné sezóny mu želajú. Na týždňoch módy sa bežne objavujú ženy v robotníckych overaloch a s vlasmi na ježka aj muži s make-upom a v sukniach. A londýnsky obchodný dom Selfridges dokonca na skúšku otvoril oddelenie s módou, kde nezáleží na pohlaví.

3. Obliekajte sa tak, aby ste vyzerali vyššie a štíhlejšie


V posledných sezónach platí motto: obliekajte sa tak, aby ste boli sami sebou. Preto sú čím ďalej populárnejšie tenisky a nízke topánky, aj na červenom koberci sa už nájdu dámy bez podpätkov. V móde sú tiež kúsky, ktoré môžu pôsobiť nelichotivo - napr. voľne strihané šaty, "oversized" kabáty alebo nohavice culottes, ktoré možno opticky skracujú nohy, ale zato sú šik.

4. Kto má kilá navyše, nemal by ukazovať kožu


Aj toto pravidlo je poriadne zastarané. Plus-size modelky, módne blogerky a celebrity, ktoré majú veľkosť XXL, dokazujú, že sexy oblečenie nie je vyhradené len pre tie najštíhlejšie. "Kontroverzné" kúsky, ako je top v skrátenej dĺžke, minisukne, skinny jeans alebo napríklad šaty s horizontálnymi pruhmi, budú pasovať úplne každej žene, ktorej nechýba sebavedomie a štýl.

5. V každej sezóne je potrebné obnoviť celý šatník


Reklamy a magazíny to síce niekedy naznačujú (ani my v tom nie sme nevinne), ale k sezónnemu nakupovaniu je potrebné pristupovať s rozvahou. V móde je minimalizmus: keď svoj šatník postavíte na kvalitných základoch, ktoré vám sedia, neomrzí vás a nejaký ten rok vydrží, je potom oveľa ľahšie vybrať si každý pol rok z horúcich trendov nich len to najzaujímavejšie.

6. Nakupujete len oblečenie vo svojej veľkosti


To nebude tak jednoduché, pretože žiadna "vaša" veľkosť neexistuje. Číslo alebo písmeno na ceduľke totiž v rôznych krajinách, u rôznych značiek a v rôznych oddeleniach často znamená niečo úplne iné. Nemá cenu sa trápiť tým, že "predsa vždy máte veľkosť M" a nový sveter vám sedí len v XL. Navyše, kto hovorí, že priliehavé alebo príliš veľké oblečenie nemôže mať niečo do seba?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 11:26