shutterstock.com
StoryEditor

Radi trávite čas v kuchyni? Spoznajte malé triky, ktoré výrazne prospejú vášmu zdraviu!

24.04.2020, 16:35
Životný štýl
Ste gurmáni a radi varíte? Čo tak navariť nielen chutne, ale zároveň aj užitočne?

1. Zasýti a nepriberiete z nej
Šalátovú uhorku nakrájanú na kolieska by ste nemali soliť, pretože potom je ťažšie stráviteľná. Radšej rozmiešajte soľ v náleve, zalejte a nechajte chvíľu odstáť. Uhorkový šalát bude ešte zdravší, ak do nálevu primiešate lyžičku horčice. Horčičné semienko tvoria kvalitné bielkoviny, minerály, esenciálne oleje, antioxidanty a vláknina.

2. Žltou proti rakovine
Kurkuma účinne pomáha predchádzať rakovinovým ochoreniam, najmä hrubého čreva a prostaty. Pri prevencii rakoviny prostaty môže v kombinácii s karfiolom dokonca zastaviť vývin tohto ochorenia. Odporúča sa užívať ju denne so štipkou mletého čierneho korenia v lyžičke olivového oleja.

3. Šupku nechajte
Zemiaky by ste nemali za každú cenu zbavovať šupky. Ošúpané strácajú varením až 30 percent vitamínov. Stačí ich poriadne umyť, vydrhnúť kefkou a pokojne ich zjedzte so šupkou. Ale pozor, nesmie byť zelená!

​4. Kedy neumývať citrusy?
Ak ich plánujete skladovať. Na šupke majú totiž ochrannú vrstvu, ktorá zaručuje dlhšiu trvanlivosť. Po umytí sa táto vrstva stráca a plody majú tendenciu sa rýchlejšie kaziť.

5. Šalát je síce zdravý,
ale len do 19. hodiny
Potom zostáva v našom tráviacom systéme nestrávený až do nasledujúceho rána. V organizme sa zatiaľ spustí proces fermentácie a vzniká tak alkohol, ktorý nežiaduco zaťažuje pečeň.

6. Zeleninu do polievky krájajte až tesne pred vložením do hrnca
Nie je dobré ju ani máčať vo vode. Narezané časti totiž strácajú až tretinu výživných látok.

7. Kedy je zelená nežiaduca?
Ak uvidíte zelený ananás bez arómy, zeleno-biele jahody, černice alebo tmavozelené hrozno, ruky preč! Nepochutíte si a zostanete bez vitamínov. To isté platí pre papriku, uhorky a citróny.

​8. Proti kazom
Hrozienka obsahujú látky, ktoré ničia nebezpečné baktérie, a tak zabraňujú vzniku kazov a paradentózy. Škodlivé baktérie sa vplyvom nich nezachytávajú na zuboch. Hrsť hrozienok denne stačí, aby ste zabránili zubnému povlaku.

9. Hovädzie mäso obsahuje
veľké množstvo purínov. Tie zvyšujú produkciu kyseliny močovej, čo môže viesť až k zápalom kĺbov. Preto je dobré hovädzie mäso variť spolu so zeleninou vo veľkom množstve vody s pridaním cesnaku, cibule, papriky alebo rozmarínu.

10. Namiesto aspirínu zázvor
Gingerol je aktívnou zložkou zázvoru, účinne tlmí bolesť, ktorú vyvoláva enzým cyklooxygenáza. Rovnako pôsobí aj kyselina acetylsalicylová (aspirín) – tiež zmierňuje zápal a znižuje zrážanlivosť krvi. Gingerol sa v zázvore tvorí, keď ho usušíme alebo povaríme.

11. Vitamín C sa varením ničí, ale...
Paradajky aj červená paprika sú výborným zdrojom lykopénu, teda karotenoidu, ktorý podľa odborníkov chráni mužov pred rakovinou prostaty. No a využiteľnosť lykopénu narastá až päťnásobne pri tepelnom spracovaní.

12. Listy domov nenoste
Pri nákupe kalerábu, mrkvy či reďkoviek sa snažte odstrániť listy hneď v supermarkete, nie až doma pri varení. Listy totiž odoberajú vlhkosť, zelenina rýchlejšie vädne a stráca hodnotné živiny.

13. Bohatý zdroj železa
Ak spolu s uvarenou šošovicou konzumujete aj potravinu, ktorá obsahuje vitamín C, železo z nej sa lepšie vstrebe. Stačí do omáčky alebo polievky pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

14. Opatrne s cviklovou šťavou
Má preventívne účinky proti rakovine, ale ak začínate s očistnou kúrou, nevypite naraz viac ako 100 ml. Môžu sa dostaviť žalúdočné kŕče. Zmiešajte ju s mrkvovou šťavou a pomer cviklovej šťavy zvyšujte postupne. Listy obsahujú veľmi veľa živín a môžu sa použiť do šalátu alebo tiež odšťaviť.

​15. Rýchle občerstvenie
Ak sa vám nechce odšťavovať citrusy, no ste zvyknutí začínať deň čerstvou citrónovou šťavou, máme pre vás riešenie: šťavu nalejte do formičky na výrobu ľadových kociek a zamrazte. Po stuhnutí ich nasypte do mraziacich vrecúšok a uskladnite v mrazničke. Vitamínovú bombu tak máte vždy poruke.

17. Ľanový olej tlmí zápaly
Je považovaný za jeden z najlepších prírodných zdrojov vegetariánskych omega-3 mastných kyselín, napomáha pri znižovaní bolesti pri artritíde rovnako účinne ako nesteroidné protizápalové lieky – a bez vedľajších účinkov.

18. Tmavozelená zelenina
je bohatá na vitamín E, ktorý chráni telo pred prozápalovými molekulami nazývanými cytokíny. Najlepším zdrojom tohto vitamínu sú kel, brokolica a špenát.

19. Milujete rezne?
Primiešajte do strúhanky bylinky ako tymian, rozmarín, petržlen alebo nastrúhaný syr či karí korenie.

20. Huby nesoľte a neumývajte
Osoľte ich až ku koncu tepelnej úpravy, pretože predčasné solenie ich oberá o zdravú šťavu. Keďže huby nie sú striekané, netreba ich umývať ani namáčať do vody. Vodou by zbytočne nasiakli, oťaželi a stratili výživné látky. Stačí ich očistiť kefkou a nožíkom.

21. Divinu namočte
Mäso z tuhých svalových vlákien aspoň dva dni pre úpravou naložte do cmaru alebo kyslého mlieka, čím urýchlite jeho zrenie a zjemníte ostrú príchuť.

22. Ak chudnete,
nemusíte sa vzdať cestovín. Len ich nevarte do mäkka, ale na tvrdšie, čiže „al dente“. Budú mať nižší glykemický index a do tela sa vám vstrebe menej kalórií. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr vyhladnete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 10:09