shutterstock.com
StoryEditor

Záhradkarčite doma aj vy? Toto sú užitočné tipy pre domácich záhradkárov

13.04.2020, 14:00
Životný štýl
Túžba po výhľade z okna do vlastnej záhrady je pre mnohých hlavným dôvodom na stavbu či kúpu rodinného domu. Dnes však, našťastie, nájdete už aj byty s terasami, ktoré môžete skrášliť zeleňou.

Tipy pre domácich záhradkárov:

Máte levanduľu? Vyskúšajte si pripraviť levanduľový cukor!
Čo potrebujete? 1 pohár, 150 g cukru, 1 PL chemicky neošetrených levanduľových kvetov
Aký je postup? Levanduľové kvety potrhajte a zmiešajte s cukrom. Kvety môžete nechať aj na stonke a striedavo s cukrom ich navrstviť do pohára. Neskôr ich potom ľahko odstránite. Cukor zhrudkovatie, čo je normálne a zabrániť sa tomu nedá.
Po dvoch týždňoch môžete cukor používať, ale veľmi šetrne. Dodáva tajomnú arómu sladkým jedlám a dezertom.

Ste balkónový záhradkár?
Dajte pozor, aby ste na malom balkóne mali voňavé rastliny s vôňou podobného charakteru. Tam, kde je viac miesta, môžete vytvoriť niekoľko rôznych zákutí – napríklad jedno zamerané na svieže arómy citrónovníka bergamotového, choisie alebo tyčinkovca, iné na korenisté tóny klinčekov, nepravého sladkého drievka a voňavých pelargónií, a ďalšie, kde budú prevládať vône ťažkých parfumov. Napríklad oneskorence, večernica voňavá, nočný jazmín a pluméria.

Nestíhate zavlažovať?
Jednoduchým a lacným riešením počas kratšej dovolenky môže byť aj takýto zavlažovací tŕň. Ide vlastne o malý plastový lievik so závitom, ktorý možno naskrutkovať na každú štandardnú plastovú alebo sklenenú fľašu. Do menších nádob sú vhodnejšie ľahké plastové fľaše, aby sa neprevrátili. Fľašu s naskrutkovaným tŕňom zapichnite hrdlom dolu do substrátu. Odporúčame vyskúšať, koľko fliaš do nádoby potrebujete, aby rastlina dostávala závlahu potrebný čas.

Ťaháte kosačku?
Už to nerobte. Kosačku treba posúvať, aby ste trávu nezadupali a nevzniklo tak nerovnomerné strnisko.

Vyhadzujete burinu?
Niektoré druhy nemusíte. Mrlík biely sa dá pripraviť ako špenát, z pŕhľavy je výborná polievka a štiav je skvelý v šalátoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 13:36