Americký cestovateľ a spisovateľ dan Buettner skúmal životný štýl ľudí v oblastiach zeme, ktoré nazval „modré zóny“.Shutterstock
StoryEditor

Modré zóny: Ľudia v týchto krajinách sa dožívajú v zdraví vysokého veku. TU je odpoveď PREČO!

12.09.2023, 14:48
Zdravie

Viete, čo majú spoločné japonský ostrov Okinava, Barbagia na Sardínii, Loma Linda v Kalifornii, grécky ostrov Ikaria a polostrov Nicoya v Kostarike? Americký cestovateľ a spisovateľ dan Buettner skúmal životný štýl ľudí v týchto oblastiach zeme, ktoré nazval „modré zóny“, a zistil, že ľudia v týchto krajinách sa dožívajú v zdraví vysokého veku. Často majú aj viac ako 100 rokov. Vo svetových modrých zónach sú zakódované tisícročia návykov a spôsobov stravy, komunikácie, liečiteľstva, pohľadu na svet a každá týchto zón ukrýva svoje tajomstvá. Tu sú!

Majú dostatok slnečných lúčov po celý rok a vďaka tomu aj optimálnu hodnotu vitamínu D. Starší Okinavčania sú aktívni chodci, nachodia denne desiatky kilometrov. Sabat, orechy a vegetariánstvo V oblasti Loma Linda, blízko Kalifornie, žije komunita asi 9 000 adventistov, ktorí žijú dlhšie ako ľudia v inej oblasti Ameriky. Ich dlhovekosť možno pripísať vegetariánstvu, pravidelnému cvičeniu a dlhým prechádzkam. Adventisti navyše nefajčia a nepijú alkohol, ale zrejme to nebude všetko. Okrem iného praktizujú sobotný sabat, teda počas 24 hodín nevykonávajú žiadnu prácu, ale trávia tento čas rozjímaním, modlením a užívaním si svojich blízkych. Adventisti tvrdia, že práve toto im zmierňuje stres, posilňuje rodinné a priateľské putá. Ľudia v Loma Linda majú radi čerstvé ovocie, ovsené vločky, základ ich jedálnička sú pokrmy zo zeleniny a strukovín. Ich obľúbenou maškrtou sú orechy. Ľudia z polostrova Nicoya v Kostarike sú ďalší národ, ktorý žije dlhšie ako zvyšok sveta. Jedným z ich tajomstiev je „plan de vida“ alebo „dôvod na život“. Je to niečo, čo ich poháňa a pomáha udržiavať aktívnych až do vysokého veku.

Počúvať a smiať sa

Títo ľudia sa radi smejú, majú osobitnú schopnosť vypočuť si svojich blízkych, susedov či kamarátov. Často a radi sa navštevujú. Rodina je pre nich základ, deti ostávajú žiť so svojimi rodičmi a nie je vôbec ťažké nájsť aj trojgeneračnú rodinu žiť spolu v jednom dome. Sú si oporou a práve takýto modul im dáva zmysel života. Najväčšiu porciu jedla si dajú na raňajky, čo im pomáha, aby sa počas dňa neprejedali. Ich tradičná strava je pomerne jednoduchá, prevláda v nej kukurica a fazuľa. Voda v tejto krajine má vyšší obsah vápnika, je tvrdá, čo možno vysvetľuje fakt, prečo majú menej srdcovocievnych chorôb. Vďaka tomu majú miestni obyvatelia aj silnejšie kosti, a tým aj menej zlomenín. Podobne ako ostatné krajiny v modrej zóne, užívajú si dostatok slnka po celý rok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 11:07