Americký cestovateľ a spisovateľ dan Buettner skúmal životný štýl ľudí v oblastiach zeme, ktoré nazval „modré zóny“.Shutterstock
StoryEditor

Modré zóny: Ľudia v týchto krajinách sa dožívajú v zdraví vysokého veku. TU je odpoveď PREČO!

12.09.2023, 14:48
Zdravie

Viete, čo majú spoločné japonský ostrov Okinava, Barbagia na Sardínii, Loma Linda v Kalifornii, grécky ostrov Ikaria a polostrov Nicoya v Kostarike? Americký cestovateľ a spisovateľ dan Buettner skúmal životný štýl ľudí v týchto oblastiach zeme, ktoré nazval „modré zóny“, a zistil, že ľudia v týchto krajinách sa dožívajú v zdraví vysokého veku. Často majú aj viac ako 100 rokov. Vo svetových modrých zónach sú zakódované tisícročia návykov a spôsobov stravy, komunikácie, liečiteľstva, pohľadu na svet a každá týchto zón ukrýva svoje tajomstvá. Tu sú!

Relax, slnko a rodina Áno, aj v týchto krajinách majú ľudia stres, ale majú aj svoj overený spôsob, ako sa ho zbaviť, a toto umenie si prenášajú z generácie na generáciu. Ľudia na Okinave sa každý deň na chvíľu zastavia, aby si pripomenuli svojich predkov, na ostrove Ikaria si neodpustia krátky poobedný spánok, na Sardínii zasa nedajú dopustiť na podvečerný rozhovor pri pohári obľúbeného červeného vína. Držia sa zásady, podľa ktorej je veľmi dôležité, aby ľudia v každom veku „mali prečo žiť“ a cítili, že sú stále potrební. Žiadny storočný obyvateľ modrej zóny nežije osamotený. Buď v týchto krajinách neexistujú domovy dôchodcov, alebo ak aj áno, sú poloprázdne.

Žiadne domy dôchodcov

Pre rodinu je veľká hanba umiestniť seniora do takéhoto zariadenia. Zachovávajú si veľkú úctu k starým ľuďom. Spoločným faktorom sú pevné sociálne väzby nielen na rodinu, ale aj na celú komunitu ľudí. Veľká väčšina miestnych starých ľudí patrí do nejakej komunity a vďaka tomu je v pravidelnom sociálnom kontakte s ľuďmi zo svojho okolia. „Je jedno, či veríte v Boha, Buddhu alebo zákony vesmíru, dôležité je veriť a stretávať sa pravidelne s ľuďmi, ktorí vyznávajú podobné hodnoty, – aj toto je podľa nich kľúč k dlhému a spokojnému životu. Rozvod je tu ojedinelá záležitosť, lebo títo ľudia sú oddaní svojmu životnému partnerovi a veľa času a lásky venujú výchove svojich detí, ktoré sa možno práve vďaka tomu o nich v budúcnosti dobre postarajú. Všade majú veľa slnečných dní počas celého roka. Domáci tu teda majú dostatok vitamínu D, ktorý sa spája s dobrou imunitou, lepšou náladou a pokojným spánkom.

Teplé podnebie podporuje aj optimistický postoj k životu. Prirodzený pohyb na čerstvom vzduchu a jednoduchá strava Ľudia v týchto poväčšine hornatých krajinách sa „núteným“ pohybom udržiavajú v dobrej kondícii do vysokého veku. Ich pohyb je však prirodzený, hlavne chôdza a práca v záhrade, prípadne okolo vlastného hospodárstva. V týchto krajinách je bežné mať vlastnú záhradu alebo statok a ľudia trávia takouto prácou aj viac ako 5 hodín denne.

Žiadna posilňovňa

Extrémne cvičenia v posilňovni alebo maratónsky beh tu nie sú v móde. A budete možno prekvapení, ale väčšina obyvateľov modrých zón nevlastní ani auto. Buettner na svojich cestách zistil, že ľudia tu konzumujú jednoduchú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, strukoviny, jedia pomerne málo mäsa. Obyvatelia modrých zón konzumujú mäso maximálne dvakrát do týždňa. Nemajú v obľube priemyselne spracované potraviny, naopak, svoj jedálniček obohacujú o potraviny nabité antioxidantmi a ďalšími prospešnými látkami. Robia to úplne prirodzene, bez odborných znalostí, vychádzajú z tradícií, ktoré sú overené predchádzajúcimi generáciami.

Idú na klasike

Často majú na stole cesnak, olivový olej, med, bylinkové čaje, ale aj červené víno od miestneho vinára... Plnohodnotné bielkoviny majú zabezpečené z lokálnych zdrojov, konzumujú ovčie syry, kozie mlieko, ryby a domáce vajíčka. Uprednostňujú domácu lokálnu zeleninu a ovocie, ktoré si z veľkej časti sami dopestujú, a neprejedajú sa. Smiech, červené víno a kváskový chlieb. Oblasť Barbagia na ostrove Sardínia v Taliansku je ďalšou modrou zónou, kde žije 10-krát viac storočných ľudí ako inde v Európe. Či už je to vďaka pravidelnej fyzickej aktivite, čistému vzduchu a vode, stredomorskej strave alebo stabilnému rodinnému zázemiu, to sa nepodarilo zistiť ani vedcom. A zaujímavosťou je, že táto dlhovekosť sa viac týka mužov ako žien. Kto pozná miestnu kuchyňu, ten vie, že ich jedlá sú jednoduché, ale veľmi chutné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:21