Naučte sa ovládať svoje myšlienky.
StoryEditor

Zažeňte chmúry. Vneste si ľahkosť a pokoj do hektických dní

22.02.2023, 10:56
Zdravie

Vyskúšajte ozdravnú a upokojujúcu silu meditácie, ktorá vnesie pokoj do hektických dní a pomôže vám lepšie prekonávať úzkosti. Nemusíte pritom sedieť hodiny v lotosovom sede pri štrnganí tibetských zvončekov, meditovať sa dá aj pri obyčajnom štrikovan. Vyskúšajte ozdravnú a upokojujúcu silu meditácie, ktorá vnesie pokoj do hektických dní a pomôže vám lepšie prekonávať úzkosti. Nemusíte pritom sedieť hodiny v lotosovom sede pri štrnganí tibetských zvončekov, meditovať sa dá aj pri obyčajnom štrikovaní!

Spomínate si na čas svojho detstva, kedy bolo ešte také jednoduché užívať si prítomnosť? V dospelosti sa nám to už tak jednoducho nepodarí, pretože priveľa premýšľame o tom, čo nás ešte čaká. Preletíme prítomnosťou a dúfame, že lepšie chvíle prežijeme neskôr. Aj preto sme často vo veľkom strese a napätí. Dôsledkom toho premeškávame potenciál súčasnosti, svoj život tu a teraz. Dobrá správa ale je, že z tejto stresovej špirály existuje cesta von pomocou meditácie.

Tu a teraz

Cieľom meditácie je nevnímať vonkajšie podnety z okolitého prostredia a prestať usilovne premýšľať o budúcnosti či minulosti. Tak sa upokojíme a môžeme si užívať prítomného okamihu. Preto sa učíme myšlienky nechať len prísť a zase ich vypustiť bez toho aby sme sa kŕčovito snažili ich zadržať alebo hodnotiť. Ťaživé hlboké premýšľanie sa preruší, získame odstup a postupne budeme vyrovnanejší. Zároveň zameriame svoju pozornosť len na jednu vec (napríklad dýchanie), ktorú precítime naplno.

Zbaviť sa ťažoby myšlienok

Štúdie dokazujú, že meditácia nám umožňuje lepšie sa vyrovnať so stresovými situáciami. Rovnako pozitívne pôsobí aj v prípade úzkostí a depresií. Vedci to vysvetľujú schopnosťou lepšie kontrolovať myšlienky a neodbytnému hlbokému premýšľaniu dať menší význam. Cielené tlmenie myšlienok je možno aj dôvod, preto nám meditatívne techniky pomáhajú zmierniť bolesť. Podľa odborníkov dochádza pravidelným praktizovaním meditačných techník ku preukázateľným zmenám v mozgu, ktoré nás chránia pred príliš silnými podnetmi. Tým sa zlepšuje aj naša schopnosť koncentrácie

Dlhovekosť

Nie len naše šedé bunky, ale aj všetky ostatné bunky v tele tak zostávajú svieže. Vedci dokázali, že telesné bunky meditujúcich ľudí starnú pomalšie. Začnite sa teda najlepšie dnes oslobodzovať od svojich ťaživých myšlienkových pochodov a stresu. Dôležité je meditovať pravidelne, nie len keď je najhoršie. Existujú rôzne metódy, ktorými sa môžete do meditácie ponoriť

Nech ihlice kmitajú

Štrikovanie bolo v minulosti nutnosťou, dnes je in vďaka trendu pomalej udržateľnej módy. Ale ručné práce môžu plniť aj liečebnú a terapeutickú úlohu a to aj u dám vyššieho veku. Hoci je to do istej miery stereotypná činnosť, pri ktorej je nutné sústredenie, funguje ako meditácia, pomáha znižovať úzkosť a trénovať pozornosť. Pri štrikovaní sa nám zníži krvný tlak, upokojíme sa a zlepší sa nám pamäť, posilňuje sa jemná aj hrubá motorika. Odvedenie pozornosti len k tejto činnosti dokonca môže pomáhať s chronickými bolesťami a stresom

Prerušte myšlienky, ktoré vás pripravujú o energiu

Ak si chcete vyskúšať meditáciu v sede, zaujmite vzpriamenú ale uvoľnenú pozíciu. Hlava, šija a chrbát tvoria rovnú líniu, voľne sa nadychujte a vydychujte. Ak sedíte na stoličke, majte obe chodidlá pevne na zemi, vedľa seba a neopierajte sa. Chrbát držte vzpriamený vlastnou silou. Tak dodávate postoju sebadôveru, akceptáciu a sústredenú pozornosť. Začiatkom každej meditácie je sústredené dýchanie. Snažte sa 3 až 5 minút len tak byť, všímať si len svoj dych. Nepokúšajte sa ho regulovať, nechajte ho plynúť a pozorujte ako vstupuje do vášho tela a zase von.

Môže sa stať, že sa vám v mysli objavia vtieravé negatívne myšlienky. Nechajte ich odplávať a opäť sa nalaďte na svoj dych, Nemusíte ich súdiť, ani riešiť.

Ľahnite si na chrbát, na mäkkú podložku. V prípade potreby sa prikryte a zavrite oči. Všímajte si ako sa vaša brušná stena s každým nádychom dvíha a pri výdychu klesá. Zamerajte pozornosť najskôr na prsty ľavej nohy. Smerujte svoj dych tam a dýchajte tak, aby vzduch prúdi do prstov a zase von. Vnímajte, aké pocity z vašich prstov vychádzajú. Ak necítite nič, je to úplne v poriadku. Len postupujte bod za bodom. Dýchajte a pokúste sa cítiť chodidlo, pätu, chrbát nohy, kotník. Putujte po nohe smerom hore po celom tele až ku hlave. Zažeňte svoje myšlienky a venujte sa len tej časti tela, na ktorú sa práve sústredíte.

Na prechádzke

Vnímajte každý krok, každý nádych a výdych. Dbajte pri tom na to, ako kladiete nohy na zem, ako prenášate váhu. Vnímajte každý nádych a výdych. Odporúča sa začať pomalou chôdzou, nepozerať sa na nohy ale vnímať len prítomnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 15:45