Obriezka je v našich končinách stále tabu.
StoryEditor

Búrame tabu: Obriezka chlapcom aj dospelým mužom pomáha z viacerých dôvodov!

29.11.2022, 13:20
Zdravie

Téma, o ktorej sa takmer vôbec nerozpráva avšak v zahraničí je to úplne bežná vec. Už zdaleka sa obriezka netýka len špecifických komunít. Najmä ak ide o kožu na intímnych mužských partiách zavládne v spoločnosti ticho. Podľa skúseností mužov, ktorí ju absolvovali, nejde o vyslovene príjemný zákrok, výsledok však stojí za to.

V podstate je to iba malý kúsok kože na konci penisu, ktorý môže spôsobiť vrásky na čele a skutočne môže spôsobiť nemalé problémy. Sú krajiny, kde to rodičia nemusia riešiť, pretože sa považuje za normálne dať syna krátko po narodení obrezať. A zďaleka nielen z náboženských dôvodov. „Obriezka je jeden zo zákrokov, ktorý sprevádzajú azda najväčšie mýty. Hlavne v našich končinách. Dá sa povedať, že približne 40 % celosvetovej populácie mužov obriezku podstúpilo. Väčšina z náboženských dôvodov. Ale sú krajiny, napríklad USA, Kanada, Austrália, kde je obriezka úplne bežný zákrok a asi 80 až 90 percentám chlapcov sa robí hneď po narodení,“ hovorí detská urologička MUDr. Petra Ďubjaková.

Najlepšia prevencia

Podľa nej je to výborná prevencia z hľadiska hygieny, ale aj zdravia. „U neobrezaných chlapcov sú zápaly omnoho častejšie, a to nielen zápaly predkožky, ale aj močových ciest. Tiež je vyšší výskyt pacientov karcinómu. Niektoré štúdie potvrdzujú, že aj prenos HIV vírusu je častejší pri neobrezaných mužoch. Z mnohých dôvodov je to teda veľmi dobrá metóda, ako predchádzať týmto ochoreniam. Nevýhoda ani neexistuje, existujú iba predsudky,“ pokračuje odborníčka.

Rodičia sa boja, že obriezka naruší funkčnosť penisu a do budúcna erekciu. Funkčné problémy s penisom však s obriezkou nijako nesúvisia. „Obriezka je zdraviu prospešná, no u nás sa robí najmä zo zdravotných dôvodov, v minimálnom počte z dôvodov hygienických,konštatuje urologička z polikliniky Dr.Martinko.

Optické zväčšenie

Do ambulancií chirurgov prichádzajú kvôli obriezke aj muži, ktorí chcú, aby ich penis vyzeral väčší, aby bol citlivejší alebo aby predčasne neejakuloval. Príjemným prekvapením je, že väčšinou pacienti znášajú zákrok aj s aplikáciou lokálnej anestézie bez väčších ťažkostí napriek tomu, že sa vykonáva na veľmi citlivej časti tela.

Obriezka je ambulantný chirurgický zákrok, ktorý sa robí v lokálnej anestézii. Tá sa aplikuje ku koreňu penisu, nie do citlivých častí žaluďa, hoci práve tam sa bude koža odstraňovať. „Celý zákrok trvá maximálne hodinu, muž pri ňom pri správnej aplikácii anestézie necíti bolesť a po zákroku odchádza domov. Rana je zašitá vstrebateľnými stehmi a ošetrená lokálne aplikovanými dezinfekčnými roztokmi, ktoré zabraňujú šíreniu infekcie a ranu vysušujú,“ približuje operáciu chirurgička MUDr. Jana Kubicová Košťálová.

Ďalšie výhody:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 04:35