Za neplodnosťou stojí nielen zlá životospráva, ale aj stres.pexels
StoryEditor

Neplodných mužov pribúda. Čo má vplyv na neplodnosť a ktorými krokmi jej môžu muži predchádzať?

07.11.2022, 10:01
Zdravie

Stále viac párov rieši vo svojich vzťahoch neplodnosť. Kým donedávna sa hovorilo najmä o príčinách na strane žien, dnes už vieme, že častokrát je zodpovedná za to, že pár nemôže mať spoločného potomka, najmä mužská neplodnosť.

Aj keď celkový nezdravý životný štýl stojí za množstvom problémov a to aj v tejto oblasti, nie je jediný, ktorý na mužskú plodnosť, respektíve neplodnosť vplýva. 

Fajčenie a alkohol

Nie je žiadnym prekvapením, že fajčiari, ako aj muži, ktorí holdujú alkoholu viac, ako by mali, sú jednou z najrizikovejších skupín. Cigarety a alkohol majú priamy vplyv na kvalitu aj počet spermií. Navyše cigarety aj alkohol značne spomaľujú spermie, čo je zlá správe najmä pre tých, ktorí sa snažia o potomka, no stále sa im nedarí. 

Strava

Zdravá a vyvážená strava je základ všetkého. Aj nedostatok vitamínov, minerálov či stopových prvkov dokáže negatívne ovplyvniť kvalitu spermií. Ak teda túžite po bábätku, snažte sa svojej polovičke servírovať pestrú stravu. Prípadne mu doprajte aj nejaké tie suplementy. Napríklad taký zinok priamo vplýva na funkciu reprodukčných orgánov aj na mobilitu spermií. 

Hlavne bez stresu

Stres je faktor, ktorý má na psychické aj fyzické zdravie väčší vplyv, ako by ste si vôbec mysleli. V tomto prípade priamo ovplyvňuje aj na kvalitu ejakulátu. Preto by sa muži, a nielen oni, mali vyhýbať stresovým situáciám, prípadne sa naučiť stres lepšie zvládať, alebo ho odstrániť.

Obezita

Obezita sa zaradila k civilizačným chorobám a v tomto prípade už vôbec nejde len o estetickú záležitosť. Obéznym mužom klesá plodnosť až o celých 10% na každých deväť kíl nadváhy. 

Chemikálie

Na dysfunkcii spermií sa podieľajú aj niektoré chemikálie, ktoré sa využívajú napríklad pri výrobe plastov. Jednou z takýchto látok je aj bisfenol. Ten je prítomný vo väčšine plastov, aj tých, z ktorých si pravidelne servírujete jedlo či nápoje. Pozor by ste mali dávať aj na ftaláty a parabény a tiež niektoré syntetické arómy a konzervačné látky. Dnes už na trhu nájdete množstvo mydiel, šampónov či dezodorantov, ktoré tieto látky neobsahujú, preto buďte pri výbere spomínanej kozmetiky pozorní a siahnite radšej po týchto alternatívach. V neposlednom rade pozor aj na príliš časté užívanie liekov. Aj tehotné ženy by mali zvážiť užívanie liekov, ktoré obsahujú paracetamol. Práve ten totiž negatívne vplýva na vývoj reprodukčných orgánov a to najmä u chlapcov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 13:57