V lete na vás číha niekoľko nebezpečenstiev. Jedným z nich je aj otrava slnkom.pexels
StoryEditor

Otrava slnkom naozaj existuje. Nie je to alergia ani úpal, takéto má príznaky

16.08.2022, 15:00
Zdravie

Leto mnohí zbožňujú najmä kvôli zábave, oddychu, zážitkom, čľapkaniu sa vo vode alebo horúcim dovolenkám. Na druhej strane má však aj svoju temnú stránku. Totiž, ak pobyt na slnku naozaj preženiete, môžete sa otráviť. Pozrite sa, aké má otrava slnkom príznaky a ako jej predísť.

Áno, leto je v plnom prúde a vy si užívate každý jeden teplý deň, no mali by ste si dať pozor aj na nebezpečenstvá, ktoré na vás v tomto období číhajú. Počuli ste niekedy o otrave slnkom? Nejde o alergiu ani úpal, nie je to dokonca skutočná otrava či bežné spálenie slnkom. Je to vážna forma spálenia kože, ktorá so sebou prináša aj ďalšie následky. Totiž, keď slnečné lúče poškodia kožu, tá uvoľní do tela chemické látky, ktoré spustia imunitnú reakciu. Pri otrave slnkom sa tak môžete cítiť akoby ste boli chorí. Aby ste ju vedeli rozoznať od úpalu či alergie, prezradíme vám, aké sú jej najčastejšie príznaky.

Horúčka, pľuzgiere či závrat

Najtypickejším príznakom otravy slnkom je pocit, že máte nádchu alebo chrípku. Takisto môžete na pokožke spozorovať vyrážku, pľuzgiere, začervenanie a spálenie, ktoré je oveľa intenzívnejšie ako pri alergii. Jednoducho, keď sa kože dotknete, nepríjemne bolí. Okrem toho sa u vás môže objaviť dehydratácia, olupovanie kože, bolesti hlavy, nevoľnosť, triaška, horúčka a závrat, ba dokonca aj bezvedomie. V takomto prípade by ste okamžite mali vyhľadať lekársku pomoc. Samozrejme, nemusí postihnúť každého rovnako. Sú ľudia, ktorí majú väčšiu šancu otráviť sa slnkom. K takejto skupine patria najmä tí, ktorí majú svetlú pokožku alebo v nedávno dobrali antibiotiká. Najviac sú ohrozené ženy užívajúce antikoncepciu alebo ľudia, ktorí majú v rodine diagnostikovanú rakovinu kože. Nemusíte sa však báť, otravu slnkom môžete vyliečiť aj doma alebo jej včas predísť.

Pomôže aloe vera aj dostatok vody

Ak netrpíte naozaj vážnymi príznakmi, otravu slnkom zvládnete vyliečiť aj doma. Na spálené miesta na koži by ste si mali okamžite priložiť studený obklad, dopriať si chladivú sprchu, hydratovať telovým mliekom a telu dodať tekutiny. Pomôcť však môže aj aloe vera, ktoré pokožku dokáže schladiť ešte viac a zmierniť nepríjemnú bolesť. Je veľmi dôležité, aby ste takýmto problémom včas predišli, a preto dbajte na silnú ochranu proti slnku. To znamená, že by ste si telo mali natierať opaľovacím krémom s vyšším ochranným faktorom a hlavu pokryť klobúkom alebo šatkou. Väčšina prípadov otravy slnkom je následkom toho, že ľudia na slnku zaspia a poriadne sa spália. Práve z tohto dôvodu by ste sa nemali vystavovať lúčom, keď sú najsilnejšie, medzi opaľovaním si dávať pauzy a neustále dopĺňať tekutiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 09:52