shutterstock
StoryEditor

Pravda o krémoch

14.05.2019, 12:39
Zdravie
Drahé, lacné, bio, s ureou, kaviárom, zlatom či koenzýmom... informácií o pleťových krémoch sa na nás valí z reklám aj z preplnených regálov drogérií. Ako rozlíšiť, čo je ešte potrebná starostlivosť a čo už vyťahovanie peňazí z našich vačkov? A môže niečo krém vôbec s našou pleťou spraviť? Môžeme vďaka nemu „omladnúť“? Tieto a mnohé ďalšie otázky sme položili dermatologičke, primárke a „šedej eminencii“ krásy mnohých slovenských celebrít. MUDr. Slavomíre Feix.
  • Čo by sa s našou pleťou stalo, ak by sme nepoužívali vôbec žiaden krém?

Každodenná starostlivosť o telo je pre každého samozrejmosť. Skutočnosť, že chceme byť čisté, umývame sa a takmer vždy pomocou „čističov“ od mydiel počnúc až po sprchové gély a šampóny. Všetko to prináša nebezpečenstvo vysušenia kože, straty vlhkosti a elesticity a narúša sa ochranný plášť kože. Čiže v dnešnej dobe je naozaj potrebné krémy používať.

  • Nie je pravda, že každodenným používaním hydratačných krémov narúšame „samozavlažovacie“ schopnosti pleti?

Ak by sme sa neumývali a boli vždy v čistom a vlhkom prostredí bez slnka a výkyvov počasia, možno by sme krémy nemuseli používať.

  • Je dôležitejší krém, alebo výživa či genetické danosti či napríklad dostatok spánku?

Samozrejme, genetika je vždy na prvom mieste so svojimi až 70 % v určovaní typu kože. Ale tých zvyšných 30% nie je málo a my môžeme ovplyvniť všetko: zdravý spánok, správna výživa, starostlivosť o pleť, pitný režim, duševná pohoda, vyhýbať sa stresom.

        Môžem nejakým krémom či sérom niečo na svojej pleti radikálne ovplyvniť? Napríklad akné – dokáže ho krém vyliečiť? Máme na mysli akné u dospelej ženy.

Žiadna kožná choroba nie je iba problém kože a preto vždy musíme kožné zmeny vnímať ako zmeny v organizme. Nesnažme sa liečiť len symptómy ale hľadať príčinu v celom organizme ako celku. Nie je to inak ani pri akné. Krém môže pôsobiť na vyrážku povedzme dezinfekčne alebo vysušujúco, alebo pleti dodá vitamíny, akné ako chorobu však vyliečiť určite nedokáže.

  • Môžu krémy z televíznych reklám (každý mesiac s inou zaručenou účinnou látkou) niečo veľkolepé s našou pleťou urobiť alebo sa skôr jedná o reklamné triky?

Nie sú to len reklamné triky. Celý kozmetický priemysel sa zaoberá stavebnými časticami kože, ktoré sú v krémoch. Rozmenené na drobné, sú to súčasti tkaniva (aminokyseliny, ceramidy, vitamíny) a na druhej strane obsahujú látky, ktoré pomáhajú odstraňovať škodliviny z tela (detoxikujú kožu), odstraňujú voľné radikály (napríklad z nikotínu, ovzdušia, ťažké kovy, ktoré sú zvlášť reaktívne a aktivujú kolagén, bunkovú membránu a lipidovú vrstvu).

  • Keď si vyberám krém, na čo by som mala prihliadať? Čo by mal môj krém obsahovať?

Zázračný krém neexistuje! Naozaj treba prihliadať na to, akú pleť mám a podľa toho vybrať krém. Samozrejme, so zdravým štýlom života, vyrovnanou výživou a dôkladnou starostlivosťou a vhodným krémom môžeme všetky problémy zmierniť a posunúť. Nemôžeme sa však spoliehať iba na krém, keď ostatné faktory zaostávajú.

  • Čo sa týka pigmentových fľakov – dajú sa krémami odstrániť, alebo sa skrátka urobia na pleti znova, len niekde inde?

Pigmentové fľaky sa dajú len čiastočne zmierniť bieliacimi krémami. Omnoho dôležitejšie je predchádzať tvorbe ďalších pigmentov a to striktnou ochranou pred UV- lúčmi.

  • Môže krém či sérum výraznejšie zmierniť vrásky, alebo tie treba jednoducho riešiť radikálne (botulotoxín, výplne...)

Áno, v počiatočných štádiách, u mladých ľudí, je často prvá vráska len zo suchosti kože, kde stačí krém alebo sérum. Ak sa jedná o silnejšie mimické vrásky, určite zaberá lepšie znecitlivenie botulotoxínom a následné udržiavanie krémovaním.

  • Čo sa týka cien a značiek krémov, má zmysel do toho vrážať stovky eur? Je veľký rozdiel medzi tým, ak sa natriem krémom za 5 eur, 30 eur a 150 eur?

Tak ako pri mnohých veciach, aj pri krémoch platíte za značku. Ale neznamená, že všetky krémy sú rovnaké. Medicínska kozmetika predajná v lekárňach je spravidla funkčná kozmetika pre problematickú pleť, s rôznymi ochoreniami – od akné, cez rozaceu, pigmenty až po suchú, citlivú pleť. Veľké kozmetické koncerny zasa investujú do nových technológií a vývoja množstvo prostriedkov, takže výdobytky si potom nechajú aj zaplatiť a cena je vyššia. Ďalej sa odlišujú krémy aj v koncentráciách účinnej látky – čím je jej viac, tým je krém drahší. Chcem tým povedať, že nie všetky drahé krémy sú najlepšie a stoja za to a všetky lacné krémy sú zlé. Je to naozaj labyrint a aj my lekári – vieme iba poradiť, o čo sa treba oprieť ale priamo zadať že „ten a ten krém je najlepší a najhorší“ sa nedá.

         Aká je najúčinnejšia látka anti – aging krémov, ktorá podľa vás naozaj aspoň trochu funguje?

Ťažká otázka... Ale určite si myslím, že kyselina hyalurónová v nanotechnológii (štiepené molekuly) je jednou z najlepších hydratantov na povrchu a preto ju osobne považujem za top. Veď koža je z 92% tvorená vodou a jej strata je ako prvá viditeľná na koži

  • Čo hovoríte na krémy namiešané magistrou z lekárne? Sú lepšie ako ostatné?

Ak vám takýto krém vyhovuje, tak je dobrý. Výhodou je cenová dostupnosť takýchto krémov a to, že je ušitý na mieru. Nevýhodou je, že má veľmi krátku trvanlivosť.

 

  • Môžu sa chemické látky obsiahnuté v krémoch transedrmálne dostať do nášho tela a škodiť nášmu zdraviu či zdraviu tehotnej ženy?

Krémy z drogérií a lekární prechádzajú kontrolami, preto by nám takto rozhodne škodiť nemali a myslím, že takýto strach je naozaj neopodstatnený. Transdermálne sa nám z nich do tela dostane iba maličké množstvo látok, ktoré naše zdravie podlomiť nemôže.

archív Slavomíry Feix

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 19:49