shutterstock.com
StoryEditor

Počuli ste o nich aj vy? Toto je päť najväčších mýtov o nádche

07.01.2021, 12:40
Zdravie
Keď udrie v plnej sile, človek sa cíti ako zbitý pes. Nemôže dýchať ani sa poriadne vysmrkať. Keď sa jej chcete zbaviť čo najskôr, nespoliehajte sa na tieto mýty, ktoré o nej kolujú.

Nos uvoľní smrkanie

Pravý dôvod, prečo sa nám pri nádche tak ťažko dýcha, nie je iba zahlienený nos, ale aj opuchnutá sliznica. Ľahko sa povie: „Tak sa vysmrkaj!“ Ale čo ak to nejde? V takom prípade pomôže nosný sprej, ktorý zmierni opuch sliznice a uvoľní nos.

Nosný sprej je návykový

Nie je to pravda, ak sa budete riadiť pokynmi uvedenými v príbalovom letáku. Pri dodržaní určenej doby používania dôjde k zníženiu opuchu sliznice a uvoľneniu hlienov. Ak však budete prípravok používať dlhodobo, vystavujete sa riziku trvalého poškodenia nosovej sliznice.

Prechladnutie nesprevádza teplota

To je vo väčšine prípadov síce pravda, ale aj z úplne „obyčajnej“ nádchy sa môže niekedy vykľuť závažnejšia infekcia s celým radom nepríjemných komplikácií. Keď sa nákaza rozšíri napríklad do vedľajších nosových dutín, dôjde k vzniku zápalu a pacient sa často sťažuje na veľkú bolesť hlavy a zvýšenú teplotu.

S nádchou sa môže chodiť von

Nejde síce o žiadnu smrteľnú chorobu, no nezabúdajte na to, že ide o infekciu prenášanú kvapôčkovou cestou. Keď sa budete s nádchou pohybovať medzi ľuďmi, môžete najmä v jej prvých dňoch nakaziť všetkých navôkol. Preto s nádchou radšej zostaňte doma.

Prenáša sa bozkávaním

Hlavnou príčinou nádchy sú rinovírusy, ktoré do tela prenikajú najčastejšie sliznicami očí a nosa (ústami sa do tela dostávajú skôr výnimočne). Ak teda vášho partnera trápi nádcha, bozky mu rozhodne nemusíte upierať a pokojne sa dokonca môžete napiť z jedného pohára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 11:59