Veronika Zelinka Macková. Tanečno-divadelný Svet ju pozná pod menom Lady Vivian.Viktória Akbariová
StoryEditor

Zvádzanie pohybom: Učiteľka tanca a burlesque o tom ako sa naučiť odvekému ženskému umeniu

19.10.2023, 07:00
Vzťahy

„Snažím sa dosiahnuť, aby som mohla byť občas drzá, občas dominantná, občas rozkošná. Striedať tieto polohy ma baví. Ale je to náročné,“ hovorí UČITEĽKA ZVÁDZANIA a burlesque performerka v bratislavskom kabarete Veronika Zelinka Macková, ktorú pozná tanečno-divadelný svet pod menom Lady Vivian.

Čo vo vás evokuje, ak sa povie sexi žena? Je to niečo iné, ako keď sa povie zvodná žena?

Viac sa mi páči zvodná žena. Sexi mi pripadá ako také premýšľanie na prvú. Chcem byť sexi, tak si dám krátke šaty alebo vysoké opätky. O tom to však vôbec nie je. To, aké krásne a zvodné sa cítime, musí vychádzať z nás, z nášho vnútra. Len keď tomu naozaj veríme a cítime sa tak, budeme rovnako pôsobiť na iných. A je jedno, či som blondína, bruneta, či mám veľký nos, malý, veľké, malé prsia, dva metre alebo meter a pol. Ide o vyžarovanie. Zvodnosť, to je už ženské umenie. To je už to, že viete, kedy čo použiť, ako rozprávať, ako sa hýbať, ako sa obliecť...

Dá sa to naučiť?

Dá, ale často to majú ženy v sebe. Je to rozpoznateľné ihneď a vôbec to nie je o vonkajšom vzhľade ženy.

S kolegyňami a kolegom robíte kabaretné burlesque predstavenia a aj iné, činoherné predstavenia. Vy ich moderujete, ale zároveň ste na tom, ktoré som videla aj ja, predviedli jeden tanec. Ako ste sa k tomu dostali?

Divadlu som sa venovala odmalička. Jedného dňa prišla kolegyňa a povedala, že našla nejaký burlesque kurz, ešte to aj vyslovila, ako sa to píše. Vravím si, to čo je, panebože. Zrazu z toho vzniklo niečo, čo ma veľmi zaujalo. V tom čase bol veľmi populárny film so Cher a s Christinou Aguilerou, ktorý som si zamilovala.

Hovorila som si, že také niečo by som si chcela vyskúšať. Takže keď prišiel tento kurz, hneď som sa prihlásila. Zistila som, že je to svet, ktorý mi svedčí. Je to súhra divadla, tanca, ženskosti. Burlesque je tanečno-performatívne umenie, takže čím viac viete, tým lepšie je vám na javisku. Takto nejako to prišlo do môjho života a už existujeme deväť rokov. Máme vlastné produkcie, vlastné show. Ja väčšinou moderujem, ale ak máte šťastie, môžete ma vidieť aj tancovať.

Mnohé čitateľky, keď počujú burlesque, predstavujú si stripíz.

Striptíz môže mať také negatívne konotácie. Burlesque nie je striptíz v pravom zmysle slova. Môžeme ho považovať za old striptíz. Ale burlesque má svoje pravidlá. Nahota je zakázaná. A pozor, vôbec sa nemusíte vyzliecť. Vy nemusíte nič ukáza Burlesque je práve tá cesta zvádzania, proces.

Ja sa rozhodnem, čo ukážem. Ak si dám dole len rukavičky a mám pritom na sebe silonky, nohavičky, ďalšie nohavičky – takže my sme často viac oblečené ako vy –, je to v poriadku. Nie je to dôležité. Práveže to vyžarovanie, ženskosť a sebavedomie je to kľúčové v burlesque predstavení. Sú tam ďalšie hranice – niektoré časti tela musia byť zahalené vždy. Striptíz mi niekedy zaškrie v uchu – nemá takú umeleckú hodnotu, hoci verím, že to je extra náročné, pred pole dancerkami klobúk dole.

image

Veronika Zelinka Macková

Viktória Akbariová

Na burlesque sa mi zdalo zaujímavé, že tam boli páry a v publiku prevažovali ženy.

Áno, na burlesque chodia viac ženy, je ich asi 70 percent. Viac ich to láka. Ak muži, tak len preto, že ich tam ženy doviedli. Lebo ten muž... Povie si, áno, je to pekné, ale nedostane to, čo by možno očakával. Keď ide muž na striptíz, vie, čo chce, a to aj dostane. Navyše my máme pravidlo, že nás sa nikto nesmie dotýkať.

To je jeden z prvkov, ktoré môžu vaše návštevníčky odpozerať aj do súkromia, nie? Vytvárate napätie – pozerať, ale nedotýkať.

Toto bude vždy fungovať, lebo hladnému sa o jedle sníva a zakázané ovocie chutí najlepšie. Keď určíte tieto pravidlá... Doma je to, samozrejme, ťažšie, lebo máte partnerku, partnera, ktorý je s vami, poznáte sa. Možno bude komplikované, aby také pravidlo dodržal. Ale môžete si pomôcť – zviazať mu ruky...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:20