Či už pozerať cez rameno, alebo si brať do rúk partnerov telefón je chyba.
StoryEditor

Máte sa pozerať partnerovi do telefónu? Tu je jednoznačná odpoveď!

10.01.2023, 15:19
Vzťahy

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste sa nenápadne pozreli do telefónu svojho partnera? Len malé nahliadnutie. Problém je v tom, že pocit, že ste pod dohľadom, môže byť pre vzťah z dlhodobého hľadiska mimoriadne znepokojujúci a škodlivý. V súčasnosti telefóny zahŕňajú najvnútornejšie myšlienky, pocity a výrazy.

Aj keď sa obávate, že vás partner podvádza, pozeranie do jeho telefónu môže mať nepredvídateľné a extrémne následky. Aj keď šmírovanie inej osoby nebolo nikdy jednoduchšie, neznamená to, že by ste to mali robiť. Keď je nedostatok dôvery, pozeranie do telefónu partnera môže poukázať na iné základné problémy vo vzťahu. Nutkanie lustrovať cudzí telefón či email sa vo svete prezýva "snooping" a bojuje s ním čím ďalej viacej ľudí.

Je v poriadku pozerať sa do telefón partnera?

Štúdia z roku 2020 zistila, že približne dve tretiny účastníkov priznali, že bez súhlasu sledovali súkromné správy svojho partnera vrátane textových správ a sociálnych sietí. Jedna spoločnosť urobila v roku 2021 prieskum medzi 1 600 Američanmi vo veku od pätnástich do päťdesiatich piatich rokov o ich súkromí čo sa týka lustorvania telefónu.

Tu je na čo prišli:

48 % žien a 31 % mužov si myslí, že šmírovanie je v poriadku

60 % si myslí, že pozerať sa do cudzieho telefónu nie je nikdy v poriadku

43 % nenašlo žiadny romanticky usvedčujúci dôkaz

38 % párov sa rozišlo alebo sa pohádalo

Takže, je v poriadku šmírovať telefón svojho partnera? Odpoveď je takmer NIKDY. V niektorých prípadoch, napríklad po nevere, môže existovať dohoda, na základe ktorej dostanete povolenie pozerať sa do telefónu. Môže to byť spôsob, ako obnoviť dôveru, ale zvyčajne je to dočasné. Môže to mať následky. Niektorí ľudia sa cítia natoľko zradení, že tento krok nepomôže. Ba naopak budú nasledovať väčšie podozrenia.

 

Vďaka aplikáciám, poznámkam, správam a hovorom môžete zistiť všetko, čo potrebujete vedieť o človeku, a to prostredníctvom sledovania jeho telefónu. Je to však hrubý zásah do súkromia. Či už máte opodstatnený dôvod, alebo nie, aby ste sa pozreli, je dôležité zamyslieť sa nad cestou, po ktorej sa vydáte. Pomôže vám šmírovanie telefónu vašej súčasnej situácii?

Čo to znamená

Ak sa snažíte zistiť, ako šmírovať alebo čo hľadať pri šmírovaní, zamyslite sa nad tým, prečo to robíte. Aj keď rýchle šmírovanie cez telefónu môže upokojiť vaše starosti, môže to znamenať hlbšie problémy vo vzťahoch. Keď pochopíte, prečo máte pocit, že sa potrebujete pozerť do jeho telefónu, môžete nájsť alternatívny spôsob, ako sa k situácii postaviť.

Problémy s dôverou

Keď hovoríme o "snoopingu", jedným z hlavných problémov je dôvera. Základ dôvery je dôležitý v každom vzťahu. Dr. Tirrell DeGannes, licencovaný klinický psychológ v New Yorku, hovorí, že pozeranie do telefónu partnera nie je dobrá cesta: „Môžem usúdiť, že dôvera medzi dvoma ľuďmi vo vzťahu nie je dobre vybudovaná. Zvedavosť je jedna vec, ale aktívne prechádzať niečím telefónom je prejavom nedôvery. Táto osoba môže byť oprávnená nedôverovať tomu druhému, ale ak je to tak, na tento vzťah sa treba pozrieť.“

Môže byť podozrivý z podvádzania

Ak máte podozrenie z podvádzania, zvyčajne existuje lepší spôsob, ako zistiť pravdu, ako šmírovanie telefónu. Či už vás poháňa žiarlivosť alebo ľahká zvedavosť, existujú aj iné spôsoby, ako začať konverzáciu. Ak máte podozrenie z podvádzania, začnite tým, že sa zamyslíte nad tým, prečo ho podozrievate. Predchádzajúca nevera alebo konflikt vo vzťahu vám mohli sťažiť dôveru k druhému alebo ste mohli mať opodstatnený dôvod. Tak či onak, hľadanie dôkazov o podvádzaní za chrbtom vášho partnera môže skončiť zle.

Štúdia zistila, že 1 z 3 žien a 1 z 2 mužov pozná prístupový kód telefónu svojho partnera. 9 z 10 žien je dokonca šťastných, keď sa partnerovi pozrie do telefónu. Pozerať sa a mať povolenie pozerať sa vytvárajú dve veľmi odlišné situácie. 

 

Ak sa sami seba pýtate, či mám prejsť jeho/jej telefónom, zamyslite sa nad dôsledkami a skutočným dôvodom, prečo tak uvažujete. Zamyslite sa nad tým, ako by ste sa cítili, keby ste svojho partnera alebo manžela pristihli pri prehrabávaní vášho telefónu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 06:45