Pokles testosterónu u mužov spôsobuje aj ich náladovosť.pexels
StoryEditor

PMS sa netýka len žien. Majú ho aj muži, no nikdy neviete, kedy príde

08.09.2022, 06:00
Vzťahy

O ženských hormonálnych výkyvoch aj PMS syndróme už bolo povedané všetko. Vedeli ste však, že za náhlou partnerovou podráždenosťou či zlou náladou môže tiež stáť hormonálna nerovnováha? Aj muži totiž majú svoje dni, akurát sa neprejavujú tak ako u žien, čiže nikdy neviete, kedy „to príde“.

Keď teda uvidíte svojho partnera v neovládateľnej nálade, buďte ohľaduplné. Rovnako ako je on ohľaduplný k vám a vášmu PMS.

Na vine sú hormóny

Ženský cyklus nie je žiadnou neznámou a vy presne viete, čomu máte pripísať vašu plačlivú náladu či nervozitu. Stačí jeden pohľad do kalendára a je vám jasné, prečo ste ešte ani nedojedli celú čokoládu a už bežíte pre balík čipsov. Ešteže tento stav prichádza len jedenkrát do mesiaca. Narozdiel od mužov. Tým sa testosterón a spermie tvoria počas celého roka. A práve testosterón a jeho množstvo je zodpovedné za agresivitu, náladovosť, ale aj libido. Hladina testosterónu sa u mužov mení aj v závislosti od vonkajšej teploty. Dokazuje to štúdia uverejnená v magazíne Journal of Urology. Viac ako 8000 mužov stredného veku bolo podrobených komplexnému screeningu a zistilo sa, že začiatkom roka, kedy boli teploty veľmi nízke, mali testosterónu oveľa viac ako počas letných mesiacov. Zaujímavosťou je, že po tridsiatke klesá hladina tohto hormónu o zhruba jedno percento ročne. So zníženým množstvom testosterónu však prichádzajú aj rôzne problémy. Okrem zníženej sexuálnej aktivity môžu tento jav sprevádzať aj problémy so spánkom, s úbytkom energie, no častokrát ani mužov neobídu napríklad návaly tepla.

Udržanie hladiny testosterónu

Aby teda vaše polovičky boli čo najviac v pohode, je nevyhnutné udržať v tele správnu hladinu testosterónu. A aj napriek tomu, že vekom prirodzene odbúda, muži majú možnosť dopomôcť telu, aby ho produkovalo stále dostatok. Zdravá a pestrá strava sú základ. Rovnako tak pohyb. Pravidelná pohybová aktivita dokáže telo poriadne nabudiť k produkcii testosterónu. Pokiaľ muž zaznamená jeho výraznejší pokles, je nevyhnutné zmeniť celkový životný štýl. Tabu by mal byť alkohol a cigarety a rovnako tak stres. Naopak, dostatok spánku, sexu, vitamínu D a zinku má blahodárny vplyv na produkciu tohto hormónu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 21:37