Rozvod sa netýka len vás, ale aj vašich detí.dreamstime
StoryEditor

Dáta hovoria jasne, až polovica manželstiev končí rozvodom. Ako to vnímajú deti?

21.06.2022, 12:00
Vzťahy

Žiaľ, dáta hovoria jasnou rečou, a to, že viac ako 50% manželstiev končí rozvodom. Je to alarmujúce číslo, no znepokojujúce sú aj fakty, aký dopad má rozvod na deti, ktoré sa chtiac-nechtiac stávajú súčasťou tohto procesu. Preto by ste mali zvážiť, či sú dôvody na rozvod skutočne opodstatnené, alebo by stálo za pokus navštíviť manželskú poradňu.

Rozvod je bolestivý pre všetky strany. Tak pre samotných manželov, ako pre príbuzných, priateľov, rodinných známych, no najmä pre deti.

Kompletná rodina je základ

Základom pre deti je funkčná rodina a zázemie. Je to podstatné nielen pre ich budúcnosť, ale aj pre správny rozvoj. Štatistiky hovoria, že u detí, ktoré pochádzajú z rozvedených rodín je tiež vysoká pravdepodobnosť, že ich manželstvo skončí rozvodom. Zároveň majú problém nadväzovať a udržať nové vzťahy. Psychológovia hovoria, že deti z úplných rodín, narozdiel od ich rovesníkov, ktorí majú rozvedených rodičov, sú emočne stabilnejšie. Zároveň menej z nich inklinuje či už k drogám, ako aj alkoholu.

Prítomnosť oboch rodičov najmä v období dospievania vytvára pre deti zázemie, sú sebavedomejšie, častejšie študujú a ich vzťahy s oboma rodičmi sú veľmi dobré a pretrvávajú aj po osamostatnení sa. To by mohla byť motivácia, prečo dať ešte vzťahu šancu a deťom harmonický domov. Nie je predsa nič neobvyklé, že manželstvo sa po rokoch dostane do bodu, kde nie je všetko ružové. Ak sú však hodnoty a piliere, na ktorých ste roky pracovali, dostatočne stabilné, je vysoká pravdepodobnosť, že ešte nie je všetko stratené.

Radšej rozvod ako disharmonická rodina

V predošlom prípade sme hovorili predovšetkým o rozvodoch rodičov, ktorí medzi sebou nemajú žiadne výrazné konflikty, len ich vzájomné vzťahy, porozumenie či príťažlivosť ochladli natoľko, že sa rozhodli pre toto radikálne riešenie. Sú tu však aj nefunkčné manželstvá, ktoré sprevádzajú hádky, agresivita a o harmónii tu nemôže byť v žiadnom prípade reč. Deti vyrastajúce v tomto prostredí majú problém s komunikáciou a sebavedomím. Tiež to nie je práve ideálny príklad fungovania a tieto vzorce si prenášajú aj do svojich budúcich vzťahov. Majú väčšiu tendenciu vyberať si partnerov s rovnakými vlastnosťami, a to je jeden z dôvodov, prečo aj ich vzťahy končia rozchodom.

Medzi základné potreby detí patria bezpečie a istota. To však určite necítia, keď sú medzi rodičmi neustále konflikty. Zostávať v takomto zväzku len kvôli deťom by preto nemalo byť motiváciou. Práve naopak, kvôli deťom by ste mali takýto vzťah čo najskôr ukončiť a dopriať im pokojné detstvo a dospievanie s milujúcim rodičom.

Ak prechádzate takýmto obdobím, doprajte deťom čas prijať novú situáciu a poraďte sa vopred so psychológom, ktorý vám poradí, ako deťom citlivo vysvetliť tieto zmeny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 16:56