Kedy je uzavretie manželstva pre ženy optimálne podľa vedcov?pexels
StoryEditor

Mali ste byť už dávno vydaté, alebo máte stále dosť času? Vedci odhalili ideálny vek pre manželstvo

14.06.2022, 15:00
Vzťahy

Generácia našich babičiek by dnes lamentovala nad množstvom starých dievok, ktoré chodia po svete. Kým ony uzatvárali so svojim vyvoleným manželstvo ešte pred dovŕšením osemnástky, dnes sa ani ženy po tridsiatke do vydaja nehrnú.

Keďže viac ako polovica manželstiev dnes končí rozvodom, vedci sa zamerali na to, kedy je ideálny čas na uzavretie tohto zväzku. Zistili, že zlatá stredná cesta je tá, po ktorej by ste sa mali vybrať, ak chcete, aby vám to vydržalo.

Kariéra alebo svadba?

Posledné roky sa často hovorí o emancipovaných ženách, ktoré pred láskou, manželstvom či rodinou dajú radšej prednosť kariére. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je emancipácia vnímaná najmä mužským pokolením negatívne. Nie je to však len o tom, vybudovať si kariéru. Kým mladé dievčatá majú častokrát ružové okuliare a hrnú sa do manželstva s prvým mužom, ktorý im nasľubuje hory doly, ženy so skúsenosťami a svojimi jasnými predstavami tak o živote ako aj o partnerstve si dobre zvážia „ponuku na sobáš“. Tento trend stále pretrváva, no zároveň dnešné ženy vedia skĺbiť pracovný aj rodinný život a aj uvedomelí muži sú im oporou. Preto už zrazu ani svadba a manželstvo pre ne neznamenajú strašiaka, ktorý ich oberie o samostatnosť, slobodu a príležitosti. Ženy vo veku okolo tridsať rokov už dobre vedia, čo chcú a rady povedia svoje áno partnerovi. Aj psychológovia potvrdili, že manželstvá, do ktorých vstupujú slečny vo veku od 28 až do 32 rokov majú vysokú šancu pretrvať a neskončiť rozvodom.

Príliš mladá, príliš stará

Manželstvá, v ktorých sa ocitnú dievčatá do 25 rokov, väčšinou stroskotajú. Jedným z dôvodov je aj to, že im chýbajú skúsenosti z predošlých vzťahov, nemajú jasné predstavy ani o partnerovi, ani o živote. V neposlednom rade im chýbajú roky užívania si slobody, ktoré si neskôr túžia vynahradiť. Vzťahy však veľakrát nevydržia ani tým ženám, ktoré príliš dlho váhali a stále sa na manželstvo necítili. Je pre ne v štyridsiatke oveľa ťažšie prispôsobiť sa, vyjsť zo svojich zabehnutých koľají a zrazu po rokoch prihliadať aj na potreby niekoho iného než sú ony samé. A je to úplne pochopiteľné. To však ešte neznamená, že netúžia po láske a po milujúcom partnerovi. Ak bude mať muž pre ne dostatok pochopenia a nechá im priestor, na ktorý boli zvyknuté, je tu vysoká šanca, že aj tieto manželstvá môžu dopadnúť na výbornú.

A ako to majú muži?

O mužoch je všeobecne známe, že sa do chomúta až tak rýchlo neženú. Na čo by aj? Dnešná doba ponúka možnosti ako spolu žiť bez zbytočných papierov a oni sa to snažia naplno využiť a vstup do manželstva čo najviac oddialiť. Kariéra, finančné zabezpečenia a v neposlednom rade život bez záväzkov je to, čo si chcú vychutnať. Tesne po tridsiatke, však aj oni pocítia túžbu usadiť sa a založiť si rodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 13:37