Prečo u opačného pohlavia preferujeme konkrétnu farbu očí?Pixabay/Averyanovphoto
StoryEditor

Aká farba očí priťahuje opačné pohlavie najviac? Ženy a muži to vidia rozdielne

06.03.2022, 08:00
Vzťahy
Hovorí sa, že oči sú oknom do duše. Okrem toho sú jednou z prvých vecí, ktoré si na človeku všímame. Vedci však zistili, že úlohu v atraktivite nezohráva iba stretnutie pohľadu, ale aj sfarbenie dúhovky.

Známe online zoznamky Bumble, Tinder a Hinge urobili zaujímavý pokosu. Svojim členom digitálne zmenili farbu očí, aby tak zisťovali atraktivitu u opačného pohlavia. Dobrovoľníci, ktorí sa prieskumu zúčastnili, dostali upozornenie, aby sa zamerali práve na farbu dúhovky. A ukázalo sa, že preferencie mužov a žien sa odlišujú. Medzi ženami prevládal názor, že najatraktívnejší sú hnedookí muži. Chlapov to  zas ťahalo viac k dámam s modrými očami.

Modré oči sú stereotypom krásy

Modré oči sú znakom príťažlivosti už po stáročia. Veľký podiel na tom majú kultúrne faktory prezentujúce plavé vlasy a modré oči ako symbol nevinnosti a mladosti. Tento európsky štandard krásy putoval naprieč kontinentmi a aj v iných kútoch sveta sa bledé oči považujú za veľmi atraktívne. Obzvlásť u národov, pre ktoré takáto farba dúhovky nie je vôbec typická.

Zaujímavé je, že ak mali respondenti označiť, ktorá farba očí ich najviac priťahuje na ženách, rolu zohrávalo aj to, akú farbu majú oni sami. Najviac sa to ukázalo práve pri modrookých mužoch, ktorí častejšie volili tiež modrooké ženy. Vedci pre to majú vysvetlenie. Hnedá farba je dominantná, modrá recesívna. Preto si respondenti s bledými očami volili totožné partnerky. Podvedome to nadväzuje na založenie potomstva – ide o väčšiu šancu odniesť si otcov gén.

Hnedá vyvoláva pocit sily

Genetický fond zohrával dôležitú úlohu aj u ženského pohlavia. Dámy vo väčšom počte preferovali profily mužov, ktorých farba očí bola hnedá. Podvedome tým vzhľad tváre získava dominanciu. Navyše, analýza konfigurácií mužských tvárí ukázala, že hnedookí páni mávajú často širšiu bradu, väčší nos a výrazné nadočnicové oblúky. To všetko v ženách yvvoláva pocit sily, ktorý u opačného pohlavia hľadajú. Modrookí muži  zvyčajne nemajú tieto črty až také výrazné, práve preto sa hnedé oči spájajú so silným, niekedy až agresívnym správaním.

Toto presvedčenie siaha do ďalekej histórie. Naši predchodcovia sídlili na území blízko rovníka, kde sa dnes nachádza stredná Afrika. Boli vystavení intenzívnemu UV žiareniu, následkom čoho sa delili na tých s väčším a menším množstvom melanínu. Ľudia s tmavšou pleťou boli odolnejší, a tak sa skôr dožili veku vhodného na reprodukciu. „Práve to posilnilo genofond pre tmavšiu pleť, vlasy a oči,“ hovorí psychiater Alexander Lapa.

Genetika hovorí jasne

Z času na čas sa dostaneme k debate o tvrdení, že si partnera vyberáme podľa vzhľadu našich rodičov. Čo je na tom pravdy? Otázku sa pokúsili zodpovedať aj vedci z istej škótskej univerzity. Počas štúdie prezentovali subjektom fotografie neznámych mužov a žien. Účastníci nevedeli, že medzi fotografiami bola ich vlastná podobizeň upravená tak, aby vyzerala ako fotografia opačného pohlavia. Môžete dvakrát hádať, ako to dopadlo. Sami seba v tejto podobe označovali respondenti za obzvlášť atraktívnych.

Ak si teda ideálneho partnera hľadáme podľa seba, musíme brať do úvahy aj našich rodičov. Vonkajšie znaky a povahové črty vo veľkej miere dedíme práve po nich. Farba vlasov alebo očí nás tak na opačnom pohlaví zaujme preto, lebo je nám dobre známa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 04:10