Quiche si môžete pripraviť na rôzne spôsoby.pexels
StoryEditor

Pripravte si dokonalý quiche. Potešíte ním nie len vašich najbližších, ale aj návštevu

02.02.2023, 10:00
Recepty a tipy

Čakáte návštevu, alebo len máte chuť na niečo slané, no práve nemáte nič po ruke? V oboch prípadoch si môžete upiecť famózny quiche, ktorá nielenže dobre chutí, ale je aj rýchly a na jeho prípravu môžete použiť čokoľvek, čo máte práve v chladničke.

Časom si určite nájdete kombinácie, ktoré budú vašim chuťovým pohárikom vyhovovať najviac, no na začiatok skúste niečo overené.

Dokonalé cesto

Základom pre chutný quiche je samozrejme krehké maslové cesto. Tento recept si určite odložte, môžete ho použiť aj na prípravu sladkých tartov, samozrejme so sladkou náplňou. Quiche budete piecť v okrúhlej forme s nižšími okrajmi, s priemerom 24 centimetrov.V miske si vypracujte cesto zmiešaním 180 gramov hladkej múky, 80 gramov mäkkého masla a troch lyžíc studenej vody a malej lyžičky soli. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridajte múku, pokiaľ by bolo naopak veľmi tuhé, pridajte po lyžiach ďalšiu vodu. Následne ho dajte odpočívať do chladničky aspoň na 30 minút. Kým s ním začnete pracovať a vaľkať ho, nechajte ho aspoň 5 minút pri izbovej teplote, aby nebolo príliš tvrdé. Vyvaľkajte z neho okrúhly plát hrubý zhruba pol centimetra a preneste do formy na pečenie. Aby sa vám počas pečenia cesto nevydulo, vysypte naň napríklad fazuľu a pečte spolu s ňou pri teplote 200° Celzia. Ešte predtým však cesto vo forme poriadne popritláčajte prstami a to aj po okrajoch a poprepichujte vidličkou. Pečte 12 minút, potom z cesta odstráňte fazuľu a potrite ho rozšľahaným vajíčkom a pečte ešte 5 minút. Fazuľu určite nevyhadzujte, budete ju môcť práve na takéto účely použiť opakovane.

Chutná náplň

Na prípravu sa hodia rôzne druhy zeleniny. Cuketa, baklažán, farebné papriky, šampiňóny ale aj cibuľka so slaninou či baby špenát so cherry paradajkami. Dôležitejší než zelenina je samotný smotanovo – vajíčkový základ. V tomto prípade by ste mali vždy dodržať pomer: na 300 ml šľahačkovej smotany budete potrebovať štyri vajíčka. Vajíčka so smotanou, soľou a korením si zmiešajte a zatiaľ si na panvici opečte na kocky nakrájanú slaninu s cibuľkou. Keď budú do zlatista opečené pridajte cuketové plátky, ktoré ste si restovali na osobitnej panvičke. Keď zmes trošku vychladne, zmiešajte ju s pripravenou smotanovou zmesou do ktorej pridáte zhruba 80 gramov syra. Výborne chutí aj klasický eidam, ale tiež gouda či chedar. Zmes vylejte na upečené cesto a na vrch poukladajte ešte plátky rajčín, prípadne polovičky cherry paradajok a posypte ďalšou vrstvou syra, na vrch budete potrebovať 60-80 gramov rovnakého syra, aký ste použili aj do plnky. Pečte ďalších 30 minút, alebo kým cesto nebude po krajoch pevné a v strede sa môže stále trošku triasť. Podávajte teplý, alebo studený.

image

Najdôležitejší je základ z vajíčok a smotany.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 11:57