Hitom leta sú studené polievky.pexels
StoryEditor

Zabudnite na varenie počas leta! Na studené polievky potrebujete presne 15 minút a jeden mixér

28.05.2022, 15:00
Recepty a tipy

So stúpajúcimi teplotami postupne odbúda vaša chuť tráviť v kuchyni viac času ako je nevyhnutné. Veď komu by sa chcelo stáť v tomto teple nad hrncami? Vyskúšajte do vášho jedálnička počas leta zaradiť viac nevarených pokrmov. Jedným z nich sú aj studené polievky. Na ich prípravu potrebujete presne 15 minút a jeden mixér.

Aj napriek rýchlej a veľmi jednoduchej príprave studených polievok sú plnohodnotným jedlom, ktoré vás zasýti a navyše príjemne osvieži.

Pár rád na začiatok

Aby ste si pripravili perfektnú polievku, ktorá vám bude chutiť, je nevyhnutné chystať ju predovšetkým zo sezónnej zeleniny. Počas leta sa na jej nedostatok naozaj sťažovať nemôžeme. Paprika, paradajky, uhorky, cuketa - to všetko sa dá zohnať za skvelé ceny a mnohokrát aj v bio kvalite zo súkromných zdrojov, tak to využite. Zeleninu pred použitím dôkladne umyte a dajte ju na pár hodín do chladničky, aby bola studená.

Chuť je základ

Správne dochutené jedlo je základom úspechu. Tak ako pri varení, aj v tomto prípade nesmie chýbať soľ, korenie, prípadne mletá rasca a citrónová alebo limetková šťava. Dajte však oveľa väčší priestor aj bylinkám. Vďaka bazalke, oreganu, mojoránke, ba dokonca mäte bude mať zrazu vaša polievka úplne iný rozmer. A samozrejme, cibuľa a cesnak. Pre lepšiu stráviteľnosť voľte šalotku alebo červenú cibuľu a z cesnaku vyberte takzvaný strmeň, bude tak ľahší pre žalúdok.

Ak chcete dosiahnuť, aby vaša polievka mala aj lákavú farbu, použite mletú červenú papriku alebo kurkumu, avšak v menšom množstve, aby chuť týchto korenín nebola dominantná. V prípade studených polievok sa nemusíte striktne držať žiadnych pravidiel ani receptov. Práve naopak, čím viac kreativity, tým lepšie. To však neznamená, že máte dať do polievok rad radom všetko, čo vám chladnička poskytne. Voľte radšej jednu, maximálne dve hlavné suroviny, ktoré doplníte tými ostatnými. Aby ste nakoniec na tanieri nemali mix všetkého. A ak chcete, aby vás aj studená polievka trošku zahriala či rozpálila, pridajte si do nej chilli papričku.

Klasika v podobe gazpacha

Gazpacho je presne tou studenou polievkou, ktorá je známa a obľúbená naprieč celým svetom. Jej príprava je jednoduchá a chuť famózna. Najskôr si nadrobno do misky natrhajte striedku z dvoch krajcov chleba, ktorú prelejte štyrmi lyžicami červeného vínneho octu. Takto pripravený chlebík dajte na pol hodinu do chladničky. Zatiaľ očistite desať väčších zrelých paradajok, dve červené papriky, pol uhorky, šalotku a cesnak. To všetko dajte do mixéra, pridajte chlieb, trošku medu a olivového oleja, soľ, korenie a všetko poriadne rozmixujte. V prípade, že je polievka príliš hustá, zrieďte ju studenou vodou. Ak ešte chvíľu vydržíte, dajte pripravenú dobrotu do chladničky, nech má tú správnu teplotu. Na záver ozdobte bazalkou. Ku gazpachu sa dokonale hodia grissini alebo opečená brusketa.

Svieža uhorková polievka

Uhorka je výborná zelenina na prípravu studených polievok, pretože obsahuje veľa vody a je osviežujúca. Päť uhoriek očistite a hoďte do mixéra spolu s pár stonkami jarnej cibuľky, pridajte trošku bieleho jogurtu alebo acidofilného mlieka, soľ, korenie, prípadne málo medu a poriadne rozmixujte. Ak obľubujete kôpor, tak ten bude s uhorkou ladiť dokonale, ak nie, pokojne ho vynechajte. A polievka je hotová. Ešte na chvíľu zachladiť a je pripravená na konzumáciu. No predtým ju posypte nasucho opraženými semienkami alebo orieškami.

Veľkým trendom sú aj sladké studené polievky. Jahodová s melónom a pár lístkami bazalky či mäty vám otvorí nové chuťové obzory. Rovnako tak melón s uhorkou. Leto je ideálnym obdobím na experimentovanie v studenej kuchyni, tak to využite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 08:29