Vyskúšajte niektorý z fit receptov zo špargle.pexels
StoryEditor

Na západe ju konzumujú niekoľkonásobne viac. Špargľová sezóna je v plnom prúde, pripravte si z nej fit jedlá za pár minút

13.05.2022, 06:00
Recepty a tipy

Z nedávnych prieskumov vyplynulo, že v západných krajinách sa špargľa konzumuje niekoľkonásobne viac, ako na Slovensku. Fakt je ten, že tak, ako v konzumácii, ani v pestovaní špargle nemáme práve tradíciu, ale je čas to zmeniť. Pre jej výraznú chuť, vôňu a jednoduchú prípravu sme sa zamerali na fit recepty práve zo zelenej špargle.

Špargľa je nielen veľmi chutná, ale predovšetkým zdravá, nutrične vyvážená zelenina, ktorá má navyše veľmi málo kalórii. A práve preto by mala mať svoje stále miesto vo vašom jedálničku.

Rýchla večera

Zelená špargľa je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Špargľu si umyte a odrežte zhruba dva centimetre z koncov. Práve v tejto časti je totiž drevnatá. Pri výbere špargle siahajte skôr po tenších výhonkoch. Očistenú ju nakrájajte na zhruba pol centimetrové kolieska a restujte na klasickom alebo ghee masle zhruba 5 -7 minút. Špargľa rýchlo zmäkne. Po odstavení z ohňa ju posypte strúhaným parmezánom a navrch dajte stratené vajíčko alebo volské oko. Príprava tejto večere vám nezaberie viac ako desať minút a aj napriek jednoduchosti je recept veľmi chutný, diétny a výživný.

Špargľa ako hlavný chod

Ste bez inšpirácie, čo pripraviť na obed? Očistenú zelenú špargľu, zbavenú spodnej časti si rozdeľte na zväzky, v ktorých bude zhruba 5 až 6 kúskov. V strede obaľte spolu skupinku šparglí v proscute alebo v inej suchej šunke či voňavej slaninke. Takto obalené skupinky poukladajte na plech vedľa seba a pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, osoľte a jemne okoreňte. Na záver posypte nastrúhaným parmezánom a zapekajte v rúre zhruba 15 minút. Podávajte s uvarenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou. A obed ako lusk máte hotový.

Špargľová krémová polievka

Polievky sú výborné a výživné jedlo, preto by mali byť súčasťou našich jedálničkov. Ich výhodou je, že ich môžete mať pripravené vopred a sú chutné aj na ďalší deň. Umytú špargľu si nakrájame na drobné kúsky. V hrnci medzitým na olivovom oleji restujeme šalotku a plátky cesnaku. Následne pridáme špargľu, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, pridáme mletú rascu a necháme variť asi 10 minút. Keď je špargľa mäkká, polievku rozmixujeme a zjemníme ju plátkom masla. Ak momentálne nieste v žiadnej redukčnej diéte, nebojte sa doplniť ju aj o smotanu. V tanieri polievku ozdobíme slnečnicovými semienkami, ktoré si nasucho opražíme na panvici.

Quiche so špargľou

Čakáte návštevu? Urobte im skvelú pochúťku za pár minút. Ak máte priestor na prípravu maslového cesta, super. Ak nie, siahnite po lístkovom ceste. Nič ním nepokazíte a pečenie koláča si skrátite. Vyvaľkané cesto si vložíme do formy na tart. Popicháme vidličkou a okraje pozatláčame po celom obvode. Následne zmiešame jednu sladkú, 33 percentnú smotanu s piatimi vajíčkami, dochutíme soľou, korením a štipkou kurkumy – získame vďaka nej krásnu farbu. Túto zmes vylejeme na cesto. Navrch poukladáme očistenú a umytú špargľu, pre väčší efekt ju necháme vcelku. Na záver posypeme nivou a necháme zapekať do zlatista.

Špargľové rizoto

Máte chuť na vynikajúce krémové rizoto ako z Talianska? Nech sa páči... Ryžu arborio si pripravte podľa návodu. Na začiatku ju nezabudnite podliať bielym vínom, ktoré rizotu dodá tú správnu chuť a vôňu. Na osobitnej panvičke si na masle opečte špargľu nakrájanú na malé kúsky. Bude jej stačiť 5 minút. Keď už budete vidieť, že ryža je takmer dovarená a potrebuje už len pár minút, pridajte k nej špargľu a spoločne nechajte ešte pár minút variť, aby sa prepojili chute. Na záver nešetrite maslom a parmezánom, vďaka ktorým bude rizoto naozaj krémové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 16:34