Milan Junior Zimnýkoval
- Ak chcete niečo pripraviť na masle a nechcete, aby zhorelo, najskôr rozohrejte olej a až potom doň pridajte maslo.
- Na panvici neopekajte veľa kusov mäsa naraz. Pridávajte ich postupne alebo ich radšej robte na dvoch panviciach súčasne. Inak totiž môžu pustiť šťavu a začať sa dusiť. Musíte ich opiecť sprudka a rýchlo, aby zostali šťavnaté.
- Korenie pridávajte až ku koncu varenia, aby nezhorklo, a ideálne čerstvé.
- Ak chcete dať jedlu bylinkovú príchuť, pridajte bylinku na maslo roztopené na menšom ako na strednom stupni. Dajte ho bokom a až následne použite pri varení. Tuk totiž viaže vôňu a chuť bylinky.
- Ak máte kuracie prsia s kožou, začnite ich piecť z tej strany, na ktorej je. Mäsku to pomôže. A to isté platí aj pri rybe.
- Keď chcete zemiakovú kašu, uvarené zemiaky najprv popučte, až potom pomixujte. Len nie tyčovým mixérom! Pustili by škrob a kaša by bola lepkavá.
- Ak máte kaše viac, rozdeľte si ju na viac častí a rôzne ich dochuťte. Napríklad wasabi, chrenom či špenátom. Alebo namiesto masla do nej pridajte avokádo, ktoré je tukové a navyše kaši dodá inú chuť.
- Keď chcete tekvicovú kašu, tak ju radšej robte zo zapečenej tekvice ako z varenej. Ak sa totiž suroviny upečú, živiny v nich zostanú a aj lepšie chutia.
- Ak sa vám „sekne“ smotanová omáčka, počkajte, kým trochu vychladne, pridajte do nej pár kociek ľadu a potom ju rozmixujte mixérom typu nutribulet alebo takým, v ktorom robíte shake. Pridajte zopár kociek ľadu a vymixujte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Marek Ort
- Základom pri varení je dávať suroviny na rozpálenú panvicu a do rozpálenej rúry.
- Ochutnávajte jedlo počas varenia, iba tak ho môžete dobre dochutiť.
- Radšej varte z čerstvej sezónnej zeleniny, prípadne chladeného mäsa ako z mrazených produktov. Ak ich predsa len použijete, najskôr ich rozmrazte pri izbovej teplote, až potom z nich varte. Ak by ste ich varili zmrazené, znehodnotili by sa.
- Je dôležité nakrájať suroviny na rovnaké veľkosti – či už zeleninu alebo mäso, a to preto, aby sa všetky uvarili za rovnaký čas.
- Cesto na domáce cestoviny je správne vyvaľkané vtedy, keď cezeň dokážete prečítať noviny.
- Ak jedlo presolíte, pridajte doň surový zemiak a vyvarte ho v ňom. Zemiak soľ vtiahne do seba.
- Ak nejakú ingredienciu spálite, pripravte ju nanovo, lebo inak celé jedlo pokazí chuť spáleniny.
- Ak sa vám zrazí majonéza pri jej príprave, pridajte do nej žĺtky a trochu oleja a všetko poriadne zamiešajte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Martin Korbelič
- Sú rôzny typy cibúľ – biela, žltá, červená a šalotka, a každá by sa mala používať na iné jedlá. Šalotka je vhodná na minútky, pretože má jemnú konzistenciu a nie je aromatická. Na dlhšie varenie sú vhodné žltá alebo biela cibuľa a do šalátov zase červená, pretože má sladšiu chuť a je jemná.
- Keď nechcete, aby vás pri krájaní cibule štípali oči, dajte ju na chvíľu do mrazničky alebo počas jej krájania máčajte nôž do vody.
- Krémové polievky, omáčky či kaše môžete zahusťovať zeleninou, striedkou chleba alebo nastrúhaným surovým zemiakom. Keď ho nastrúhate (približne v polovici varenia jedla), varte ho o niečo dlhšie, aby sa poriadne rozvaril. Šťavou, ktorá vám ostane po strúhaní zemiaka, môžete zahustiť napríklad soté.
- Ak máte v chladničke stvrdnutý syr, namočte ho na čas do mlieka. Zmäkne a môžete ho nastrúhať napríklad do omáčky alebo na zapekané jedlo.
- Všetky zeleninové šupky (zo zemiakov, mrkvy, petržlenu…) sa dajú výborne použiť. Poumývajte ich, nechajte vysušiť a môžete ich fritovať. Vzniknú vám geniálne čipsy! Ak nemáte fritézu, osmažte ich na panvici na poriadne rozohriatom oleji.
- Vanilkový cukor si môžete vyrobiť sami. Keď do cukru vložíte vanilkový struk, cukor natiahne jeho arómu aj chuť.
- Keď grilujete alebo varíte zeleninu, začnite vždy od najtvrdšej. Ak robíte soté, je lepšie pripraviť zvlášť mäso a zvlášť zeleninu, ktorá, ak ju robíte spolu s mäsom, sa zvykne rozvariť. Následne ich zmiešajte a prehrejte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Zuzana Sabolová
- Ak sa chystáte piecť múčnik, do ktorého patrí maslo, dajte predtým maslo do mrazničky. Po vybratí ho jednoducho nastrúhate, rýchlejšie sa roztopí a lepšie sa spojí s múkou.
- Ak nechcete prísť o zázvor z jeho výrastkov, nešúpte ho nožom, ale lyžičkou.
- Ak sa chystáte krájať čili, potrite si ruky rastlinným olejom. Zabránite tak vsiaknutiu šťavy z čili do kože.
- Nezbavujte sa nálevu zo zaváraných uhoriek. Ak z neho lyžičku pridáte do kokteilu Bloody Mary (z vodky, paradajkového džúsu, soli, čierneho korenia a tabasca), dosiahne vynikajúcu chuť. Nálev však môžete využiť aj na prípravu kuracieho či bračového mäsa. Ak ho v ňom necháte 30 minút odležať, mäso si uchová šťavnatosť.
- Hosťom servírujte večeru na horúce taniere! Buď ich tesne pred použitím umyte v horúcej vode, alebo ich nastohované zohrejte na 30 sekúnd v mikrovlnej rúre. Keď sa chystáte servírovať studené nápoje alebo dobre vychladené gaspacho, nechajte poháre alebo misky v mrazničke cez noc. Servírujte do nich hneď po tom, ako ich z nej vytiahnete.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame