Európska komisia
StoryEditor

Bojujme proti rakovine - včasným odhaľovaním a prevenciou

14.10.2022, 00:00
PR Články

Vedeli ste, že až 40 % onkologických ochorení je možné zabrániť? Napriek tomu zobrala rakovina v roku 2020 životy viac ako 1,3 miliónom ľuďom v EÚ. Zároveň je hlavnou príčinou úmrtia Európanov mladších ako 65 rokov. Len v roku 2020 bola rakovina diagnostikovaná približne 2,7 miliónu ľuďom žijúcim v EÚ. Vieme jej skutočne predísť?

Včasné zistenie rakoviny prostredníctvom skríningu znižuje dopad rakoviny a zachraňuje životy. Súčasné postupy, ktoré platia už dvadsať rokov, je nutné aktualizovať. Preto Európska komisia navrhla nové odporúčania v oblasti tzv. skríningu rakoviny. Návrh je hlavnou iniciatívou európskeho plánu na boj proti rakovine a odrážajú sa v ňom najnovšie vedecké poznatky, ktoré máme k dispozícii z výskumov rakoviny za posledných dvadsať rokov.

image
Európska komisia

Ale, čo je skríning?

Je to lekárska metóda, ktorou sa zisťuje výskyt vážneho ochorenia medzi zdravými obyvateľmi. Pomocou jednoduchých testov je možné odhaliť chorobu v rannom štádiu ochorenia a teda predtým, ako pacient pociťuje príznaky. Nové odporúčania majú podporiť členské štáty EÚ pri zvyšovaní využívania skríningu, ako účinnej metódy včasného diagnostikovania rakoviny tak, aby zahrnuli viac cieľových skupín a viac typov rakoviny. Cieľom je, aby bola táto metóda odhaľovania do roku 2025 poskytnutá 90 % Európanov, ktorí spĺňajú podmienky na skríning rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Po novom by sa mal cielený skríning rozšíriť aj na iné typy rakoviny, najmä na rakovinu pľúc, prostaty a žalúdka - ktoré predstavujú takmer 55 % všetkých nových prípadov každoročne diagnostikovaných v EÚ.

image
Európska komisia

Napríklad, podľa nových odporúčaní by mali nárok na testovanie na rakovinu pľúc napríklad ťažkí fajčiari, či bývalí fajčiari vo veku 50 až 75 rokov a dostupnosť skríningu rakoviny prsníka sa rozšíri pre cieľovú skupinu žien od 45 do 74 rokov. Predpokladá sa, že počet obetí rakoviny v EÚ sa do roku 2035 zvýši o štvrtinu, pričom rakovinu prežije len polovica chorých onkologických pacientov. Európska komisia sa preto zaviazala bojovať proti rakovine a podporovať rovný prístup k liečbe vo svojom Pláne na boj proti rakovine, ktorý predstavila v roku 2021. Plán je rozdelený do štyroch kľúčových oblastí činnosti s 10 hlavnými iniciatívami a početnými podpornými akciami:

Prevencia prostredníctvom opatrení zameraných na kľúčové rizikové faktory, ako je tabak, škodlivá konzumácia alkoholu, znečistenie životného prostredia, nebezpečné látky, ale aj prostredníctvom podpory zdravého stravovania a fyzickej aktivity. Na účely prevencie onkologických ochorení spôsobených infekciami je cieľom plánu na boj proti rakovine do roku 2030 v EÚ zaočkovať aspoň 90 % cieľovej populácie dievčat a výrazne zvýšiť mieru očkovania chlapcov.

image
Európska komisia

Včasné odhaľovanie rakoviny prostredníctvom zlepšenia prístupu, kvality a diagnostiky a podpora členských štátov pri zvyšovaní využívania skríningu.

Diagnóza a liečba prostredníctvom opatrení na zabezpečenie lepšej integrovanej a komplexnej onkologickej starostlivosti a riešenie nerovného prístupu ku kvalitnej starostlivosti a k liekom. Do roku 2030 by malo mať 90 % oprávnených pacientov prístup k národným centrám pre komplexný prístup k rakovine prepojeným prostredníctvom novej siete EÚ.

Zlepšenie kvality života onkologických pacientov a ľudí, ktorí prežili onkologické ochorenie, vrátane rehabilitácie, potenciálnej recidívy nádorov, metastatického ochorenia, a opatrenia na podporu sociálnej integrácie a opätovného začlenenia na pracovisku.

image
Európska komisia

Viac informácií nájdete na stránke www.europa.sk

Občania proti tabaku

Fajčenie cigariet a iné formy používania tabaku zapríčiňujú 15 – 20 % všetkých prípadov rakoviny v Európe, čím sa tento faktor stáva hlavným rizikovým faktorom, ktorému sa možno vyhnúť. Touto problematikou sa zaoberá aj nová európska občianska iniciatíva s názvom Výzva na dosiahnutie prostredia bez tabaku a prvej európskej generácie bez tabaku do roku 2030. Ide o občiansku iniciatívu, v ktorej vyzývajú Komisiu, aby navrhla právne predpisy, ktoré by chránili nové generácie pred závislosťou od tabaku. Občianski organizátori majú šesť mesiacov na to, aby vyzbierali 1 milión podpisov aspoň zo siedmich členských štátov a Komisia bude musieť na ich výzvu reagovať. Môže rozhodnúť, či sa žiadosťou bude alebo nebude zaoberať. Toto rozhodnutie musí aj náležite odôvodniť. 

image
Európska komisia

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 22:05