Jeseň je ideálne obdobie, aby ste si dôkladne upratali šatník.Dreamstime
StoryEditor

Šatník uprataný raz-dva! Máme 3 užitočné triky, vďaka ktorým pretriedite skriňu

15.10.2022, 15:00
Krása a móda

Jeseň je ideálne obdobie, aby ste si dôkladne upratali šatník. S týmito trikmi vám to pôjde skutočne od ruky.

Plánujte

Ak sa chystáte na precíznu reorganizáciu šatníka, vyhraďte si na túto činnosť čas. Pokojne si pevný dátum poznačte do kalendára, keď sa upratovaniu chcete venovať. To vám zabráni povinnosť presúvať a odďaľovať.

Aby vás to bavilo

Aby z upratovania šatníka nebolo utrpenie, urobte si pohodovú atmosféru – pustite si k tomu obľúbenú hudbu a najmä odložte telefón a iné zariadenia so sociálnymi sieťami čo najďalej. Zbytočne by vás rozptyľovali a zdržovali.

Myslite už pri praní

Aby mohol byť váš šatník úhľadný a čistý, musí byť také aj oblečenie, ktoré doň budete vkladať. Myslite na to už pri praní. Roztrieďte si šatstvo na dve kôpky – na čistú a na tú, ktorú je potrebné vyprať. Ak nechcete zbytočne strácať čas čakaním, kým jedna várka vypratého oblečenia uschne, vytiahnite sušiaky, na ktoré sa zmestí čo najviac odevov, alebo sušte na viacerých naraz.

Čas na pretriedenie

Ak v skrini stále nemáte dostatok miesta, zamyslite sa nad tým, ktoré veci skutočne potrebujete. Vytvorte si tri skupiny: oblečenie, ktoré si stopercentne necháte, veci, ktoré nepotrebujete, ale sú v dobrom stave, a oblečenie, ktoré je už na vyhodenie, prípadne ho môžete ešte posunúť ďalej. Pri druhej skupine si premyslite, čo s konkrétnymi kúskami. Sú dobre kombinovateľné? Páčia sa vám? Skúste si z nich napríklad vytvoriť aspoň dva outfity, pri ktorých ste si istí, že by ste si ich obliekli von. Pokiaľ nič nevymyslíte, nemá cenu zaberať nimi ďalšie miesto v skrini. Daný kúsok môže urobiť radosť niekomu inému.

Organizácia nadovšetko

Každý šatník by mal byť najmä čistý, preto ho najskôr povysávajte a pretrite handričkou. Pre väčší poriadok môžete zvážiť inštaláciu nových poličiek, pridať košíky na spodnú bielizeň a podobne. Oblečenie roztrieďte podľa vašich denných zvyklostí. Ak cvičíte každý deň, dajte si do prednej časti športové oblečenie s vecami, ktoré pravidelne nosíte do práce. Naopak, neformálnejšie víkendové oblečenie alebo slávnostné kúsky nechajte v zadnej časti skrine.

3 užitočné triky

Vešiakový trik

Keď budete dávať oblečenie späť do skrine, uistite sa, že sú všetky vešiaky zavesené rovnakým smerom. Keď si jeden z kúskov dáte na seba, vešiak otočte pri jeho vrátení. Vďaka tomu počas pár mesiacov zistíte, ktoré vešiaky stále nie sú otočené a ktoré oblečenie vám len zaberá miesto v šatníku.

Pravidlo jednotiek

Ak ste nejaké oblečenie nemali viac ako jeden rok na sebe, pravdepodobne už jeho chvíľa nepríde a je čas zbaviť sa ho.

Jedna vec dnu, druhá von

S každým novým kúskom, ktorý si kúpite, musí niečo zo šatníka jednoducho von. Zabránite tak neustálemu preplňovaniu skrine.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 19:01