StoryEditor

Májová inflácia útočila na historický rekord

13.06.2005, 00:00
Slováci nemuseli v máji hlbšie načrieť do svojich peňaženiek. Inflácia sa zo slovenskej ekonomiky nachvíľu stratila, a tak mohol Štatistický úrad SR skonštatovať, že "ceny sa oproti aprílu v úhrne nezmenili".
Slováci nemuseli v máji hlbšie načrieť do svojich peňaženiek. Inflácia sa zo slovenskej ekonomiky na chvíľu stratila, a tak mohol Štatistický úrad SR skonštatovať, že "ceny sa oproti aprílu v úhrne nezmenili".
To však neznamená, že nezdražel žiaden tovar alebo služba. Priplatiť sme si museli najmä za potraviny. Napríklad ceny zeleniny stúpli v priebehu mesiaca o desatinu. "Ceny potravín vzrástli v tomto roku iba druhýkrát, čo je vcelku priaznivý výsledok," skonštatoval ekonóm Poštovej banky Miroslav Šmál. Drahšie boli aj zdravotnícke služby, nealkoholické nápoje, odevy a obuv. Ich zdraženie vykompenzoval lacnejší nábytok, vybavenie domácnosti, rekreačné služby a doprava.
Medziročná inflácia sa znížila o desatinu percentuálneho bodu na 2,4 percenta, čo je historicky druhá najnižšia hodnota na Slovensku. Nižšiu infláciu sme mali len v júli 2002, keď dosiahla rovné dve percentá. Analytici nevylúčili, že tento rok by mohol padnúť nový rekord, bolo by to však iba dočasné. "Počas leta by inflácia mala dosiahnuť svoje dno, ale v ďalších mesiacoch začne opäť stúpať," povedala analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Predpokladá, že na konci roka by sa mala pohybovať mierne pod troma percentami. Vyššiu infláciu môžu privodiť výkyvy na komoditných trhoch. "Ceny ropy stále zostávajú z hľadiska cenovej hladiny rizikom," doplnila.
V nasledujúcom mesiaci by sa do inflácie preto mali oprieť najmä ceny benzínov a nafty. "Júnovú infláciu ovplyvnia vyššie ceny pohonných látok a pokračujúci rast cien potravín," povedala Čechovičová.
Napriek tomu inflácia tento rok menovej politike problémy zrejme nevyrobí. Centrálna banka sa podľa Čechovičovej sústredí už na budúci rok. "Bude sledovať hlavne rast miezd, ktoré by infláciu mohli ohroziť v strednodobom horizonte," domnieva sa analytička. Doplnila, že Národná banka Slovenska sa v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne rozhodne úrokové sadzby znížiť.

Medziročný rast cien (v percentách)
Máj 2004

8,3

Jún

8,1

Júl

8,5

August

7,2

September

6,7

Október

6,6

November

6,3

December

5,9

Január

3,2

Február

2,7

Marec

2,5

Apríl

2,7

Máj 2005

2,4

Zdroj: Štatistický úrad SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 11:47