StoryEditor

Trichet nesignalizoval zvyšovanie úrokových sadzieb v októbri

06.09.2007, 16:40
Autor:
TASRTASR

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet avizoval, že banka bude veľmi pozorne monitorovať vývoj na finančných trhoch rovnako ako infláciu. Trichet teda nedal jasný signál, či banka bude v októbri pokračovať v sprísňovaní menovej politiky.
Potom, ako Rada guvernérov ECB dnes ponechala hlavnú úrokovú sadzbu v eurozóne na 4 %, Trichet nepoužil kľúčové slovné spojenie "veľká ostražitosť" (strong vigilance). Tradičnou frázou o veľkej ostražitosti ECB pripravuje trhy na zvýšenie úrokových sadzieb v najbližšom mesiaci.
Vo svojom stanovisku po zasadnutí Rady guvernérov Trichet uviedol, že menová politika ECB zostáva akomodatívna. Inflačné riziká sa podľa Tricheta zvyšujú. K turbulenciám na finančných trhoch povedal: "V prípade takejto úrovne neistoty treba získať ďalšie informácie a preskúmať nové údaje predtým, než urobíme nejaké závery týkajúce sa menovej politiky." Dodal, že Rada guvernérov bude veľmi pozorne sledovať všetky trendy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:52