StoryEditor

Poľsko: Vedenie PO i PSL spečatilo vytvorenie novej koalície krajiny

10.11.2007, 14:46
Autor:
TASRTASR
Vedenie poľskej Občianskej platformy (PO), víťaznej strany predčasných volieb z 21. októbra, dnes aj formálne schválilo budúcu koalíciu s Poľskou ľudovou stranou (PSL).

Líder strany, dezignovaný premiér Donald Tusk prečítal na verejnom zasadaní vedenia PO návrh koaličnej dohody s PSL, ktorí potom prítomní jednomyseľne schválili. Uviedla to agentúra PAP.

Ako informoval predseda PSL Waldemar Pawlak, aj jeho strana schválila koaličnú dohodu s liberálmi z PO.

Víťazná strana disponuje v 460-člennom Sejme 209 kreslami po tom, čo vo voľbách získala viac ako 41,5 percenta hlasov. Poľská ľudová strana (PSL) obsadila vďaka takmer deviatim percentám hlasov 31 kresiel v zákonodarnom zbore, čo koalícii PO-PSL garantuje väčšinu.

Donald Tusk má medzičasom k dispozícii takmer kompletný zoznam členov novej vlády, v ktorej dostane menší koaličný partner tri rezorty - ministerstvá hospodárstva, poľnohospodárstva, životného prostredia alebo práce. Rozhodnutie o tom, ktorý z dvoch naposledy menovaných to bude, ešte stále nepadlo, pozorovatelia sa však prikláňajú k názoru, že PO si ponechá skôr ministerstvo životného prostredia.

Šéfom poľskej diplomacie sa stane exminister obrany Radoslaw Sikorski, šéfom rezortu financií Jacek Rostowski, ministrom obrany Bogdan Klich, rezort vnútra povedie Grzegorz Schetyna a ministerstvo hospodárstva Waldemar Pawlak. Novým ministrom kultúry bude Bogdan Zdrojewski a ministrom športu by sa mal stať Miroslaw Drzewiecki. Známe sú aj mená ďalších kandidátov na funkcie v novej vláde.

Doteraz vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) odstúpivšieho premiéra Jaroslawa Kaczynského si so ziskom viac ako 32 percent hlasov zabezpečila v Sejme 166 mandátov. Stredoľavá koalícia Ľavica a demokrati (LiD) získala viac ako 13 percent hlasov a 53 mandátov. V dolnej komore zákonodarného zboru bude mať jedného zástupcu aj nemecká menšina, na ktorú sa päťpercentný prah zvoliteľnosti nevzťahuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:20