CinemArt
StoryEditor

Neuveriteľný úspech Zdeňka Trošku. Novou rozprávkou valcuje kiná

09.01.2018, 09:14
Celebrity
Zdeněk Troška nakrúca jeden kinohit za druhým. Do našich kinosál práve prichádzajú jeho Čertoviny, ktoré v Čechách len za prvý premietací víkend prilákali do kín 100 000 divákov.

​Už sme si za tie roky zvykli, že všetko, čo nakrúti český režisér Zdeněk Troška sa premení na úspech. Či už ide o obľúbenú trilógiu Slnko, seno..., Kameňáky, Babovřesky či Princeznú ze mlejna.

V týchto dňoch prichádza do kín rozprávka Čertoviny a vyzerá to tak, že si pán Troška bude môcť opäť mädliť ruky. Za prvý víkend totiž do českých kín prilákala neuveriteľných stotisíc divákov. „Neskutočne ma to potešilo. Ľudia išli po Vianociach na našu rozprávku po tom, ako celé sviatky strávili pred televízorom pozerajúc maratón ďalších rozprávok. Myslel som si, že budú všetci bez peňazí, budú chcieť šetriť, lebo všetko minuli na darčeky a výplaty ešte neprišli. Tajne som dúfal, že ich príde 30 000, no takýto úspech som isto nečakal,“ netajil nadšenie v rozhovore pre náš portál Zdeněk Troška. „Mám z toho radosť, že sa oproti tlaku americkej kinematografie, ktorá na deti pôsobí, nezabúda na národné korene Česka a Slovenska. Na naše rozprávky, povesti, históriu, ľudové piesne. Nepotrebujeme sa pozerať smerom na Západ, aj my sa máme čím pochváliť, akurát to nevieme dostatočne predať,“ povzdychol si.

Jeho zámerom bolo nakrútiť rozprávku podobnú Princeznej ze mlejna. Pomalú, pokojnú, bez agresie a dramatických scén. Presne také sú Čertoviny. Idylické zábery z juhočeského kraja, romantická láska, zákerní záporáci no aj dvaja dobrosrdeční čerti, ktorých vyhodili z pekla so špeciálnou misiou. Majú škodiť ľuďom, no oni toho akosi nie sú schopní. „Čerti boli kedysi poslanci pekla, cirkev s nimi strašila veriacich. Ale vďaka spisovateľom ako Josef Lada a Jan Drda dostali ľudský rozmer. Práve oni ich vo svojich rozprávkach poľudštili.  Z pekla urobili dôchodcovskú krčmičku, čerti sú tam trochu nahlúpli, dobrácki. Český čert je spravodlivý a české peklo je spravodlivé. Keď ste dobrý, tak na vás peklo nemôže, netreba sa báť,“ obhajuje fakt, že sú v jeho tvorbe záporné postavy vykreslené v pozitívnom svetle.

Čertoviny CinemArt

​Aj napriek tomu, že to v Troškovom pekle búcha, hrmí a hriešne duše tam trpia v kotloch, deti sa vraj nemusia prípadne traumy vôbec báť. „Na internete hrajú hry, kde sú kadejaké príšery, ľudia sa tam vraždia a strieľajú. Deti nám povedali, že naša rozprávka je nič oproti rôznym americkým trailerom.“

Čertoviny sa nakrúcali kúsok od legendárnych Hoštic, ktoré preslávila trilógia Slnko, seno... Aby sa však zachoval idylický ráz rozprávky, museli filmári siahnuť aj po technike. „Kopec vecí sme museli na počítači odstrániť – stĺpy elektrického vedenia, nebo počmárané lietadlami, odkvapy či satelity,“ vypočítava režisér, ktorý vyzeral v čiernych džínsoch a dobre strihanom saku akosi štíhlejšie.  No podozrenie, že sa mu podarilo výraznejšie schudnúť so smiechom vyvrátil. „To sa vám len zdá, mám stále 107 kíl. Nie je v tom nijaká diéta, som nadšený všežravec, jem všetko čo mi chutí okrem kozieho syra a kožky na mlieku. Nefajčím, nepijem kávu, ale zožeriem všetko, na čo prídem,“ zabával sa Zdeněk Troška.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:44