StoryEditor

Ženy sa kritizujú až osemkrát denne, odhalil prieskum

17.02.2016, 04:00
svetevity.sk
Namiesto toho, aby sa sústredili na svoje prednosti a silné stránky, vo veľkom sa obviňujú.

Primeraná kritika je namieste a prospešná, čo sa týka sebazdokonaľovania. Nič sa však nemá preháňať. V tomto prípade to platí dvojnásobne. Ženy sú k sebe veľmi prísne, neustále sa obviňujú, ba dokonca podceňujú až zosmiešňujú. Nevnímajú samé seba príliš v dobrom svetle a majú nedostatok sebavedomia. K takýmto zisteniami dospela najnovšia štúdia, podľa ktorej sa priemerná žena kritizuje až osemkrát denne, ako píše dailymail.co.uk.

Pochybujú hlavne o vzhľade

Znepokojujúci trend negativity u nežnejšieho pohlavia odhalil prieskum, ktorého sa zúčastnilo dvetisíc žien. Išlo o celoštátnu kampaň, ktorá skúmala, prečo sú moderné ženy k sebe také zlé a nevľúdne a ako čeliť tomuto zlozvyku.

Výsledky boli prekvapivé, až zarážajúce. Jedna žena zo siedmich pripúšťa, že sa kritizuje pravidelne po celý deň. Väčšina z opýtaných chce schudnúť a celkovo kritika vzhľadu je medzi nimi najrozšírenejšia. Ak ich niekto pochváli a dá kompliment, neprijmú ho a poukážu na svoju negatívnu stránku. K tomu sa pridávajú sťažnosti, že nezarábajú dostatok peňazí a nemajú dobrú prácu.

Na vine je spoločnosť a médiá

Sociálne platformy médií sa ukázali ako hnacia sila dnešnej kultúry, ktorá nás "núti" vyzerať dokonale. Ženy sú neustále bombardované obrázkami dokonalých žien. Očakáva sa od nich, aby boli za každých okolností krásne a vedeli vyvážiť pracovný a rodinný život. Odborníci tak dospeli k záveru, že spoločnosť a média sú zodpovedné za to, prečo sa ženy tak veľmi obviňujú.

"Dnešný hektický svet, zameraný na dokonalosť, spôsobil, že vidíme nárast žien, ktoré sú sebakritické a celkovo sa cítia zle vo svojej koži," povedala Zoe Griffithsová, vedúca oddelenia verejného zdravia a programu z firmy Weight Watchers, ktorá vykonala prieskum. "Náš výskum ukázal, že byť krutý k sebe je a bola vždy zásadnou témou pre ženy celé roky, no kultúrne podmienky zvýšili ešte viac intenzitu tohto chápania samého seba, takže je veľmi ťažké sa tomu vyhnúť."

Zistenia tiež ukázali, že ženy bývajú k sebe kruté už skoro ráno, takmer polovica opýtaných - 46 percent sa kritizuje aspoň raz už pred 9:30 hodinou ráno. To však nie je všetko. Zaujímavý je fakt, že 42 percent nikdy neprijalo kompliment, zatiaľ čo zvyšok poďakovalo alebo povedalo o sebe nejakú pozitívnu myšlienku minimálne raz denne.

Vlna kritika sa najčastejšie u nežnejšieho pohlavia spustí pri pohľade do zrkadla pri nákupoch oblečenia. Približne 60 percent žien sa priznali, že zažili dni, kedy o sebe pochybovali neustále po celý čas.


Za čo sa ženy často obviňujú?

1. Si príliš tučná.

2. Vlasy vyzerajú strašne.

3. Brucho máš veľmi veľké.

4. Málo cvičíš.

5. Menej si ťa všímajú, na rozdiel od inej ženy.

6. Nezarábaš dostatok peňazí.

7. Stále hovoríš, že máš deň, kedy môžeš zjesť všetko a tým sa ospravedlňuješ.

8. Niektoré kúsky oblečenia nenosíš, lebo si myslíš, že sa do nich nezmestíš.

9. Praješ si, aby si bola fotogenická ako ostatné ženy na sociálnych médiách.

10. Na kompliment zareaguješ tak, že povieš o sebe niečo negatívne.

11. Robíš si "hlavu" z ľudí, ktorí ťa ohovárajú.

12. Máš pocit, že si stále nemáš čo obliecť.

13. Nie si dosť štýlová.

14. Nemáš dostatok sexu so svojím partnerom.

15. Nie si tak kreatívna ako ostatné ženy.

16. Tvoj zadok je veľký.

17. Nedokážeš si zorganizovať čas ako iné ženy.

18. Netráviš toľko času so svojimi priateľmi, ako by si mala.

19. Tvoj mejkap nie je dokonalý.

20. Nie si atraktívna pre svojho partnera


 

menuLevel = 1, menuRoute = magazin, menuAlias = magazin, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = true
24. apríl 2024 22:08